Bebeğin duyduğu nasıl anlaşılır? Bebeğiniz henüz konuşmaya başlamadığı için duyup duymadığını anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Herhangi bir duyma problemi yaşayıp yaşamadığını kontrol edebileceğiniz birkaç yöntem mevcut. Bebeklerde işitme testi yapılmazsa ne olur? İşitme taraması ne zaman yapılır? Yenidoğan işitme testi kaç günlükken yapılır?
Yeni doğan bebeklerde işitme problemlerin erken teşhis edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması; zeka, gelişim ve sağırlık-dilsizlik gibi sorunların önüne geçiyor.
Tüm dünyada yaygın olarak yapılan işitme testlerinin, Sağlık Bakanlığı tarafından da zorunlu hale getirilmesi, bebeklerin sahip olduğu işitme sorunlarına karşı geç olmadan önlem alınmasını sağlıyor.
Bebeğinizin Duyma Problemi Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?
Doğumdan sonra menenjit, sarılık gibi çeşitli hastalıklar geçiren bebeklerde duyma sorunu oluşabilir. Ayrıca ailede duyma sorunu yaşayan biri varsa, bebek konusunda da doktora danışılması gerekir. Eğer bebeğiniz duyma sorunu yaşıyorsa bunu çeşitli yöntemleri izleyerek ölçebilirsiniz. Bebeğin duyduğu nasıl anlaşılır?
- Bebeklerin uykusu oldukça derindir. Bebeğiniz uyurken çıkan seslere uyanmıyor oluşu, duyma problemi yaşadığını değil, uykuya ihtiyacı olduğunu gösterir. Bu sebeple, uyuyorken çıkan gürültüye tepki vermediği için endişelenmemelisiniz. Duyup duymadığını anlamak için uyanık olduğu zamanları tercih etmelisiniz.
- Bebeğiniz 3 aylık olmadıysa, ellerinizi kulağına yakın tutarak çırpın. Eğer çıkan sese tepki vermiyorsa bir kez daha tekrarlayın.
- 4-6 ay arasındaysa, refleksleri ve bedenini hareket ettirme kabiliyeti gelişmeye başlamış demektir. Size her baktığında ona ismiyle seslenin. Eğer gözleriyle sizi takip ediyorsa ya da siz seslendiğinizde kafasını size çeviriyorsa duyma yetisinde bir sorun olmadığını söylemek mümkün.
- 6-10 aylık dönemde, çevresindeki seslere tepki verebilecek erişkinliğe ulaşmış demektir. Kapı ya da telefon sesine, elektrik süpürgesi sesine tepki verip vermediğini kontrol edin.
Eğer bebeğiniz bunların hiçbirine tepki vermiyorsa, en kısa zamanda uzman bir doktora başvurmalısınız.
İşitme Testi Yaptırmanın Önemi
Testin amacının, işitme sorunu olan bebeklerin bir an önce fark edilmesi olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, bebeğin işitmediğinin geç anlaşılmasının, işitme gelişiminin önemli bir aşamasının kaybedilmiş olacağını söyledi.
İşitme konusunda sorun yaşayan bebeklerin saptanması açısından büyük önem taşıyan yeni doğan işitme testi, bebeklerin işitme gelişiminin doğru şekilde gelişmesini sağlayacak müdahalelerde bulunulmasına ortam hazırlıyor.
İşitme kaybının doğum sırasında ya da hemen sonrasında ortaya çıkabileceğini söyleyen Dr. Ahmet Doğan, doğumdan sonra görülen kabakulak, menenjit, kızamık gibi yüksek ateşli hastalıkların da işitme kaybına yol açabileceğinin altını çizdi.
Ebeveynlerin, yeni doğan bebekler için geciktirmeden işitme testi yaptırması ve bebekte herhangi bir olumsuz durum tespit edilmesi durumunda, tedaviye başlanması gerekiyor.
Yenidoğan İşitme Testi Kaç Günlükken Yapılır?
Bebeklerde işitme testi ile işitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı ortaya çıkan çocuklarda, işitme kaybının çocuğun konuşma gelişimini etkilemeden, psikolojik ve sosyal açıdan sağlıklı bir birey olarak toplumdaki yerini almasını sağlayacak şekilde erkenden saptanması amaçlanmaktadır. Bebek doğal uykusundayken dış kulak yoluna yerleştirilen küçük bir probe ile iç kulağa özel bir ses gönderilir ve iç kulaktaki hücrelerin sese tepkisi ölçülür. Bu işlem bebeğe hiçbir zarar vermez ve bebeğin canını acıtmaz. Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez.
İşitme Testi Nasıl Yapılır?
Doğumdan sonra 48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir.
İlk testte bebeğin testi geçememesi sıkça rastlanan bir durumdur. Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise iki hafta sonra test bir kez daha tekrarlanır. Bebek tarama testinden üç kez kalırsa, ileri bir odyolojik tetkik olan ABR (Auditory Brainstem Response “İşitsel Beyinsapı Davranımı”) ile ayrıntılı işitme değerlendirmesi yapılır.
İşitsel Beyinsapı Davranımı (ABR/BERA) testi objektif, yani bebeğin katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir. Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedasyon altında yapılır. ABR işlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve bebeğin canını acıtmaz. Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrotlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.