Bebeğin gazı nasıl çıkarılır? Bebeklerde gaz yapan besinler nelerdir? Gaz sancısını önleme yolları nelerdir?
Bebek için en iyi besin anne sütüdür. Fiziksel bir sorun olmadığı takdirde mutlaka anne bebeğini emzirmelidir. Emzirmenin gerçekleşemediği durumlarda ise sütünü sağıp bebeğe öyle vermelidir. Emzirme esnasında bebeğin yuttuğu havanın çıkarılması gereklidir.
Yeni doğan bebeklerde sindirim sistemi gelişimini tamamlamadığı ve pankreas enzimleri eksik salgılandığı için, özellikle doğum sonrasındaki ilk 3 ayda gaz sıkıntısı oldukça sık görülen bir durumdur. Bebeklerde gaz sancısı, genellikle 2-3 haftadan itibaren başlayıp, üçüncü aya kadar devam ediyor. Bebeğin huzursuz olmasını ve uyku düzeninin bozulmasına ortam hazırlayan gaz sancısını geçirmek için ebeveynlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor.
Bebeğin yemek yerken ve hıçkırırken yuttuğu hava da gaz oluşumunu arttırır. Kronik hale gelmediği takdirde son derece normal bir durum olan bu gaz sıkıntılarını geçirmek için bebeklere uygulanması gereken bazı teknikler bulunmaktadır.
Gaz sancısı, bebeklerin sürekli ağlamasına ve huzursuz davranmasına neden olduğu gibi, bebeğin gazının çıkarılması normale dönmesini sağlar. Bebekte karın şişliği ve kramplara yol açabilen gaz, bebeğin hava yutması ya da anne sütünü hazmedememesi nedeniyle oluşur.
Bebekler dünyaya tam olarak gelişmemiş bir mide-bağırsak sistemi ile gelir. Yetişkinlerde bulunan sindirime yarayan birçok enzim de bebeklerde henüz tam anlamıyla işlev görmediğinden, bebekte anne sütünden sonra ya da hazır mama tüketiyorsa mamadan sonra kramp şeklinde belirti veren ağrılar olabilir. Gaz sancıları hafif veya şiddetli olarak birçok bebeğin karşılaştığı bir sorundur. Gaz sancısı, bebeğe zarar vermeyen, belli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olaydır. Bu sancıları bir takım tedbirler alarak önlemek ya da en aza indirmek mümkündür.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Anlaşılır?
- Eğer bebeğinizin karnı tok, altı temiz yani bütün ihtiyaçları giderildiği halde ağlıyorsa,
- Bebeğiniz ağlarken ani bir hareketle ayağını karnına doğru çekiyorsa,
- Çok uykusu var siz bunu hissediyorsunuz fakat uyuyamıyorsa,
- Uykusundan sık sık ağlayarak uyanıyorsa,
- Karnı şiş ve sert isebebeğinizde gaz sorunu var demektir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Engellenir?
- Bebek mümkün olduğunca anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü anne sütü bebeklerin sindirebilmesine en uygun doğal besindir.
- Bebek tekniğine uygun beslenmeli. Bebek annesini emerken veya biberenlo beslenirken hava yutmamalıdır. Yutulan hava gaz sancısını neden olur.
- Emzirme aralığı en az 2 saat olarak ayarlanmalıdır, aksi takdirde saat başı emen bebeklerde sindirilen ve sindirilmemiş süt karışarak gaz yapabilir.
- Bebek aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda bulundurulmamalıdır.
- Bebeğe dar kıyafetler ya da üst üste giydirilmemelidir.
- Mama hazırlarken hijyen kurallarına uyulmalıdır.
- Her beslenmeden sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
- Sancı sırasında bebeğin karnına masaj yapılabilir.
- Bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütü bebeklerin sindirebilmesine en uygun, doğal besindir.
- Emzirme aralığınızı en az 2 saat olarak ayarlayın.Aksi takdirde saat başı emen bebeklerde sindirilmiĢ ve sindirilmemiĢ süt karıĢarak gaz yapabilir.
- Sakin olun, bebeğe şefkatle ve güvenle yaklaşın.
- Bebeği aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda bulundurmamaya özen gösterin.
- Bebeğinizi dar kıyafetlerle, üst üste giydirmeyin.
- Mama hazırlarken hijyen (temizlik) kurallarına uyun.
- Bebeği yan olarak veya karın üstü yatırın ve karın üstü yatırılırken sürekli gözetleyin.
- Karnına ve ayaklarına ılık bezler koyun.
- Her beslenmeden sonra gazını çıkartın.
- Sakin olduğu bir zamanda bebeğin karnına masaj yapabilirsiniz.
Gaz Yapan Besinler
Gaz yapan besinler nelerdir? Gaz yapıcı özelliği olduğu bilinen, lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, pişmemiş soğan ve sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata, portakal gibi besinlerin annenin diyetinden çıkartılması, bebeğin rahatlamasına katkıda bulunabilir.
Anne Sütü Bebeklerde Gaza Neden Olur Mu?
Anne sütüyle beslenmeyen bebeklerde gazın önemli etkenlerinden biri, bebeğe verilen mama olabilir. Bebeğinde kronik gaz sıkıntısı olan ebeveynler doktor tavsiyesi ile bebeklerine başka bir mama seçebilirler.
Bebekler katı besinlere geçiş yaptıktan sonra, özellikle ilk zamanlarda bunların kolay sindirilebilir gıdalar olmasına dikkat edilmelidir. Antibiyotik kullanan bebeklerde ise gerçekleşen enzim kaybı gaz sıkıntısını arttıracağından, enzimlerin geri gelmesini sağlayabilmek için bebeklere bol bol yoğurt yedirilmelidir.
Bebekte Gaz Sancısı Nasıl Geçirilir?
Öncelikle, bilhassa ilk aylarda bebeği emzirme esnasında sık sık ara verilmeli, karnı çok şişen bebeklere sağdan sola doğru masaj uygulaması yapılmalıdır. Bunun yanı sıra bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırabilmek için, onu sırtüstü yatırıp bisiklet hareketi yaptırmalı ve bağırsaklarına hafifçe bastırılmalıdır.
Bebeklerde gaz yapan besinler özellikle 6. aydan sonra önem kazanmaya başlar. Ancak anne sütü ile beslenme de bebeklerde gaz sorununa neden olabilir. Bebeğin rahat uyumasını sağlamak için, bebeğe süt verildikten sonra gazının çıkarılması önemlidir.
Masajın fayda etmediği durumlarda bebeğe banyo yaptırmak, karnına sıcak havlu koyup masaja öyle devam etmek gazının çıkmasına yardımcı olacaktır. Bütün bu uygulamalara rağmen gaz sancısı geçmezse bir uzmana danışılmalı, gerekirse damla uygulaması yapılmalı ya da gazın çıkmasını kolaylaştıracak bitki çayları içirilmelidir.bebeklerde gaz sıkıntısı
Emzirme sürecindeki bir bebeğin gaz sancıları kronik hale gelmişse, bu durumu annenin yedikleriyle de ilişkilendirmek mümkündür. Böyle durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı ve bebek emziren anneler alkol, ay, kahve tüketimini bırakıp gaz yapan yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.
Bebekte gaz oluşmaması için, emzirme ya da biberonla besleme pozisyonuna dikkat edilmelidir. Emzirme sırasında bebeğin mümkün olduğunca dik pozisyonda olması önemlidir. Bebeğin başının midesinden daha yukarıda tutulması, gazın ağız yoluyla boşalmasını sağlar.
Bebek biberonla beslenirken de dik tutulmalıdır. Bunun yanı sıra, biberon ağızlığı fazla hava alıyorsa, gaz oluşmasına yol açabilir. Bu durumda, biberonu ya da ağızlığı değiştirmek gereklidir.
Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?
Bebeğin gazı nasıl çıkarılır? Bebekler beslenirken hava yuttukları için gaz sancısı çekebilirler. Beslenme sırasında ara vermek ve bebeğin gazını çıkarmasına olanak sağlamak gereklidir. Eğer beslenmeye devam edilirse bebek daha fazla hava yutar ve kusabilir. Bebeğin gazını çıkarmak için; bebek dik bir şekilde tutulur ve arkadan bir elle desteklenerek çenesi omza yerleştirilir. Diğer elle sırtı sıvazlanır. Bunu yaparken aynı zamanda sallanan bir sandalyeye oturup hafifçe sallanmak gaz çıkışını kolaylaştırır. Aynı teknik bebek kucakta oturtularak da uygulanabilir. Gazın çıkarılmasını sağlayan başka bir teknikte ise: bebek göbeği üzerine kucağa yatırılır. Başın gövdeye göre biraz daha yukarıda kalması sağlanır. Sırt sıvazlanarak gazı çıkarılır.
Beslenirken huzursuzlanan bebekte emzirmeye ara vermek, gazını çıkarmak sonra tekrar beslemek gerekir. Mama ile beslenen bebeklerde 60-90 cc mama verdikten sonra gazı çıkarmakta yarar vardır. Eğer bebek gazlıysa, bol miktarda kusuyorsa veya beslenirken huzursuz görünüyorsa; emzirilirken her 5 dakikada bir, mama verilirken her 30 ml’de bir gazı çıkarılmalıdır.
- Bebeğin gaz sancısını gidermenin en etkili yollarından biri bebeğin geğirmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte, bebeğin sırtı ovalanarak da gaz çıkarması ve sancıdan kurtulması sağlanabilir.
- Bebeğinizi omzunuza alarak, dik pozisyonda sırtına yavaşça vurun ya da kucağınıza yüzükoyun yatırarak sırtını sıvazlayın.
- Bebeğin bacaklarını elinizle tutarak, bisiklete biniyormuş gibi çevirin.
- Bebek yeni yemek yediyse, bir süre yüzükoyun yatmasını sağlayın. Bu sırada bebeği sürekli kontrol etmeniz gerektiğini unutmayın.
- Çok fazla gazı olan ve bu nedenle huzursuz olan bebekler için anason ve dereotu çayı kullanılabilir. Uzun süre geçmeyen gaz sancısına karşı, gaz ilaçları da kullanılabilir. Ancak doğal yöntemler bebeğin zarar görmemesini sağlar. Bu nedenle bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
Her bebekte görülen gaz sancısının, bebeğin huzursuz olmasına yol açmasını engellemek için bebeğin beslenme pozisyonuna ve beslendikten sonra yatırılma şekline dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.