Bebeğiniz Ebeveyn Olmayı Öğretiyor

Gebeliğin öğrenilmesi sonrasında, evde tatlı bir telaş başlar. Artık birer anne ve baba adayı olan sizleri yeni bir yaşam bekliyor.

Önünüzde yeni yaşama alışmanız için yaklaşık 9 ay gün olacak. Ama minik bebeğiniz eve gelmeden, aslında onunla yaşamanın nasıl bir şey olduğunu tam olarak bilemeyeceksiniz. Gebelik dönemini ailenize inik ve sevimli bir bireyin katılacağı fikrine alışarak geçirmek hem anne hem baba için iyi bir hazırlık dönemi geçirmek anlamına gelecektir.

Ebeveyn olmayı öğrenmeniz gerekiyor. Sorumluluklarınız artıyor. Bu sorumluklarda adil bir görev paylaşımı yapmanız gerektiği gibi, eşlerin bu aşamada birbirlerine destek olması da çok önemlidir. Genel kabul gören, fakat çoğu durumda geçersiz sayılabilecek davranış biçimlerini tekrar gözden geçirmeniz gerekir. Bebek üzerinde anne ve babanın eşit sorumluluğu vardır ve her ikisi de bebeğin mutluluğu için elinden geleni yapmakla yükümlüdür.

Anne baba olmayı öğrenmek için minik bebeğinizin eve gelmesini beklemeniz gerektiğini söylemiştik. Doğar doğmaz size bir şeyler öğretmeye başladığını göreceksiniz. Zamanla her şeye yetişmek, gereksinimleri karşılamak zorlaşabilir. Fakat bunları aşacağınızı unutmayın. Hiçbir şeyi tam olmadığı hissinden uzaklaşın ve birbirinize destek olarak, bebeğinize odaklanın.

Zor durumlarla nasıl başa çıkarsınız?

  • Öncelikle kendi gereksinimleriniz bir kenara bırakmayın. Kendinize vakit ayırmayı ihmal etmeyin.
  • Özellikle bebeğiniz uyuduktan sonra kendinize özel zamanlar yaratın.
  • Her gün aynı şeyleri yaptığınız rutin bir program yerine, zaman zaman birbirinizle görev değişimi yapın.
  • İşlerden ve bebeğinizden vakit buldukça ev işlerini ortaklaşa yapın.
  • Görev dağılımını adil olarak yapın.
  • Sevdiklerinizin yardım taleplerini geri çevirmeyin.

Aslında sadece birkaç gün içerisinde ebeveyn olmayı öğrendiğinizi göreceksiniz. Yalnızca bebeğinizin minik ellerine bakın ve onu ne kadar sevdiğinizi düşünün. Üstelik evinize daha dün geldi. Ama tam da beklediğiniz mutluluk o değil miydi?

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022