Beyin ve sinir cerrahisi uzmanları, ağlayan bebeği sarsarak susturamamak ve ayakta sertçe sallayarak uyutmamak gerektiği konusunda anne babaları uyarıyorlar.
Ege Üniversitesi Pediatrik Nöroşirürji Kliniği’nden Doç. Dr. Tuncer Turha ağlayan bebekler konusunda uyarılarda bulundu.
Sertçe sallama yönteminin bebekte beyin hasarına yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Tuncer Turhan, “2 yaşından küçük bebeğin boyun kasları bir yetişkine göre daha güçsüz ve beyni jöle kıvamındadır. Bebek ileri geri sallandığında beyninin içindeki damarlar ve sinirler hasar görür.
Bu hareket, bebeğin beyin kanaması geçirmesine, solunumunun durmasına, körlüğe kadar giden görme kayıplarına yol açabilir” dedi.
Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre Türk Nöroşirürji Derneği 29. Bilimsel Toplantısı’nda dünyada “Shaking baby sendromu” olarak bilinen “bebek sallama sendromu” ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Turhan, dünyada 2 yaş ve altındaki bebeklerde travmatik beyin yaralanması sıklığının yüz binde 35 olduğunu söylüyor.
Dr. Turhan, “Bu hesaplamayla yılda yaklaşık 500 bin bebek anne babasının elinden beyin hasarı yaşamaktadır” diye uyarıyor.
Sarsma hareketinin bebeklerde fiziksel hasar yanında kişilik ve davranış bozukluklarına da yol açabildiğini belirten Doç. Dr. Turhan, “Bu bebeklerin öğrenme yeteneklerinde azalma, konsantrasyon bozukluğu, bazı bebeklerde ise hiperaktiviteye benzer durum ortaya çıkar.
Sağ sol el koordinasyonlarının, birlikte iş yapabilme yeteneklerinin bozulması gibi fiziksel bozukluklar da görülebilir. Daha da önemlisi bu çocuklar şiddete yatkındırlar” diye konuştu.