Yaz aylarında hava sıcaklıklarındaki artış ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte hastalıklardan en çabuk etkilenen grup bebeklerdir. Mevsim değişikliklerinde bebekleri yaz hastalıkenfeksiyon ve sıvı kaybına karşı önlemler alınmalı
Yaz mevsiminde bebek bakımında iki konuya dikkat edilmelidir. Bunlardan ilki, bebeklerde artan hava sıcaklıklarıyla birlikte terlemeye bağlı artan sıvı kayıplarıdır. Bu durumda sadece anne sütü alan ilk 6 aylık dönemdeki bebekler, daha sık emzirilerek vücut ısısı dengeleri korunabilir.
1 yaşından bebeklerde ise sıvı tüketimi artırılarak önlem alınabilir. Mama ile beslenen bebeklerde mama, taze hazırlanmalı ve bebek doyduktan sonra kalan kısım atılmalıdır. 6 aylıktan itibaren bebekler için özellikle yaz dönemlerinde su, ayran, yoğurt, taze sıkılmış meyve suları ve çorbalar çok değerli gıdalardır.
Yoğurt özellikle evde hazırlanmalıdır. Günün en az bir öğününde mutlaka çorba olmalıdır. Çorbanın içine iki kez çekilmiş az miktarda kıyma katmak protein alımını artıracaktır.
Bebeğinizin yeterli miktarda D vitamini almasını sağlayın
Anne sütünde D vitamini düzeyi düşük olduğu için, bebeklerin güneşten daha fazla faydalanmaları sağlanmalıdır. Bebeklerin ciltlerinin hassas olduğu dikkate alınarak günde 15-20 dakika, sabah 09.00-10.00, öğleden sonra da 16.30-18.00 saatleri arasında, kol ve bacaklar açık olacak şekilde direkt güneş ışınlarına maruz bırakılmaları gerekmektedir.
Bebeğinizin giysilerini pamuklu kumaşlardan seçin
Bebeklerin cilt yapısının çok hassas olması ve dış dünya ile cilt temasının ilk kez giysilerle olması nedeni ile kıyafetler özenle seçilmelidir. Öncelikle bilinen ve kalitesinden şüphe duyulmayan ürünlerin seçilmesi gerekir. Sentetik madde bulunan kumaşlardan üretilen giysiler kullanılmamalıdır. Ipeksi dokuda, yumuşak ve %100 ince pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Bebeğin rahat hareket etmesini sağlayacak, cildinde baskı nedeni ile iz bırakmayacak genişlikte rahat kıyafetler seçilmelidir.
Bebeğinizin cildini nemlendirin
Yaz aylarında bebekler, aşılanma günleri hariç, enfeksiyon durumları yoksa günaşırı ılık su ile yıkanmalıdır. Bebek terlemişse kıyafetler yeni kuru kıyafetlerle değiştirilmeli veya bebek sık kıyafet değişiminden huzursuz oluyorsa kontrollü olarak kurutma makinası ile ılık üflemede ter kurutulabilir. Pişik kremleri, yaz dönemlerinde dozunda kullanılmalı, krem cilde yedirilerek ciltte tabaka bırakmayacak miktarda sürülmelidir. Fazla krem sürülmesi, ter bezi kanallarını tıkayarak cilt rahatsızlıklarına neden olabilir. Diğer nemlendirici ve bakım kremleri de dozunda kullanılmalı, alkol ve paraben içermemelidir.