Çocuk Gelişimi

Bebeğinizin ilk adımları

Emeklemek ve yürümek, bebek gelişiminin en önemli dönemlerinden sadece iki tanesidir. Her iki dönemin başlangıcı da bebekten bebeğe farklılıklar gösterir.

Anne-babanın yaşayacağı en mutlu anlardan biri şüphesiz bebeklerinin ilk adımlarını attığı anlardır. Kimi zaman doğal gelişen bu süreç genellikle anne-babanın teşvikiyle gerçekleşmektedir. Peki bu süreçte dikkat etmeniz gerekenlere ne kadar hakimsiniz?

Bebekler, emeklemeye genellikle 5-6 aylıkken başlar. Ancak bu dönem kimi zaman, 8. ve 9. aya kadar uzayabilir. Ayağa kalkma da bu durumla benzeşmektedir. Kimi bebekler henüz 4-5 aylıkken kollarından tutulduğunda ayağa kalkarken, kimisinin bu döneme girmesi biraz gecikebilir. Tüm bunların yanı sıra, genel olarak bir bebek 10 aylık olduğunda artık tek başına ayağa kalkabilir.

Ayağa kalkan bir bebeğin yürümesi ise, 11-18. aylar arasında gerçekleşir. Yürümek için bebeğin sinirsel gelişimleri tamamlamanın yanı sıra, güvene ve cesarete de ihtiyacı vardır. Kimi bebek, bu iki faktörü biraz geç yakalayabilir; ancak yine de bebek, 18. ayını doldurmuş olmasına rağmen halen yürümüyorsa, bir doktora başvurmakta fayda vardır.

bebeğin ilk adımları

Bebeklerin yürümesi, tamamen sinirsel gelişimlerini tamamlamalarına bağlıdır. Yürümek, bir motor becerisidir ve bu nedenle ebeveynlerin, yürüme faaliyete çok fazla müdahale etmemelerinde fayda vardır. Yürümeye yeni başlayan bir bebek, elbette ki düşecektir. Bu, onlar için tamamen sıra dışı bir olay ve büyük bir değişikliktir. Düşen bebek, ayağa kalkıp yeniden yürümeye çalışacak ve böylelikle zaman içerisinde motor becerisi gelişecektir. Bu noktada ebeveynlere düşen görev, bebeği her düştüğünde yerden kaldırmak yerine, ona yanında olduklarını hissettirmektir.

Bebekler, hiçbir zaman yürümeye zorlanmamalı, bunun yerine yürümeye özenmesi sağlanmalıdır. Bunun için ellerinden tutarak kısa süreli yürüyüşler yapmak tercih edilebilir. Yürüme veya yürümeye alıştırma dönemlerinde evde güvenlik sağlamak önemlidir. Köşeli ve sivri mobilyalar, mutlaka plastik kaplamalar ile kapatılmalıdır.

Bebeğinizin öğrenme sürecinin en önemli parçalarından biridir ilk adımlar… Ulaşamayacağı yerlere daha rahat ulaşıp, merak ettiği dokuları ve nesneleri tanıması yürümeye başlaması ile hız kazanır. Yürüme süreci 12 – 18 ay arasında gelişebilir. Bu dönem aynı zamanda bebeğinizin öğrenmeye en açık olduğu dönemdir.

İlk adımlardan önce bebeğinizin yapması gereken şey dengede durmayı öğrenmektir. Bunun için, her düştüğünde onu kaldırmayın. Yeniden kalkmak için kaslarını kullanır ve bedenini kullanmayı öğrenmeye başlar. Tehlikeli bir düşüş riski yoksa, bebeğinizin düşmesine ve kendi başına yeniden doğrulmasına izin vermelisiniz. Bunu yaparken bebeğinizin en çok vakit geçirdiği odaları yumuşak zemine çevirmelisiniz. Ancak çok yumuşak zeminin bebeğinizin denge kurmasını ve adım atmasını zorlaştıracağını unutmayın. Uzun tüylü, anti-bakteriyel özelliğe sahip halılar sert zeminleri yumuşatmanızda doğru tercih olacaktır. Ayrıca sivri köşeli cisimleri ve eğer varsa bebeğinize zarar verecek yükseklikte ısı yayan ısıtıcıları bebeğinizin ilk adımlarını atmaya çabaladığı mekanlardan uzak tutun.

Ayaklarını kavrayan, ortopedik bebek ayakkabıları yürümeyi öğrendiği süreçte bebeğinize yardımcı olacaktır. Böylelikle hem bebeğinizin adım atışları kolaylaşır, hem de çevrede bulunan ve hassas ayaklarına zarar verebilecek nesnelerden korunmuş olur.

Sağlıklı bir çocuğun en geç 2 yaşına kadar yürümeyi öğrenmesi beklenmektedir. Özellikle emekleme konusunda yeteneği olan çocuklar daha geç yürümeye başlayabilir. Eğer bebeğiniz 2 yaşına kadar yürümeyi öğrenemediyse hemen telaşa kapılmayın. Öncelikle bebeğinizin diğer öğrenme süreçlerini kontrol edin. Örneğin; konuşmayı öğrenme süreci hız kazanıyor mu, nesneleri kavrama ve kaldırma kabiliyeti gelişti mi gibi… Bacak kullanımında sorunlar gözlemliyorsanız (tekme atmama gibi), ince el becerilerinde noksanlık fark ettiyseniz, konuşma sürecinde yavaşlık olduğunu düşünüyorsanız uzman bir doktora başvurmalısınız.
Tüm bu bilgiler dışında size tavsiyemiz; bebeğiniz ilk adımlarını attığında bu özel anı kaydetmenizdir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir