Bebek

Bebek Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Bebek ayakkabısı nasıl olmalı? Bebeklerin ilk adımlarını atması ile ilk ayakkabı ihtiyacı başlar. Ve bebeklerin ayak sağlığı açısından doğru ayakkabı seçimi büyük önem taşır.

Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, bebeklere 12 aylık olana kadar ayağın yapısını bozmayacak çorap tarzı ya da yumuşak deriden yapılmış ayakkabıların giydirilmesi gerektiği, aksi takdirde kan dolaşımını etkileyebilecek sorunlar ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bölümü Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, ayak sağlığının çok önemli olduğunu, bu nedenle de ayak sağlığına bebeklik döneminden itibaren dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bebeklerin doğduklarında denge sistemi gelişmediği için yürüyemediğini,  ayak kasları ve kemik yapısının vücudu taşıyacak durumda olmaması dolayısıyla  önce sürünmeye başladığını belirten Kalaycıoğlu, ”Kaslar ve kemikler, hareket  sistemiyle ilgili yapılar geliştikçe denge sağlanıyor ve yürüme başlıyor. İlk 1  yıl içinde bebeklerin yürümeye başlaması gerekiyor. Ancak her bebeğin gelişimi farklı olduğu için yürüme süresinde de değişiklik olabiliyor” dedi.

Kalaycıoğlu, ayak tabanı rahatlığının bütün vücudu etkilediğini ifade ederek, ”Bunu düşünerek bebeklik döneminden itibaren ayak sağlığına dikkat etmek, özellikle ayağın şekline uygun ayakkabılar kullanmak gerekir. Bazen işin süsüne kaçarak, göze hoş görünen tarzda ayakkabılar tercih ediliyor. Bu tür ayakkabılar ayak sağlığına çok uygun olmayabiliyor” diye konuştu.

Bebeklere ayağın yapısını bozmayacak çorap tarzı ya da yumuşak deriden yapılmış ayakkabıların giydirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kalaycıoğlu, şöyle devam etti: ”Tercih edilen ürün mutlaka ayağın şekline uygun olmalı. Yaş ilerledikçe de yine ayağın şekline göre, bebeklik dönemi ile karşılaştırıldığında daha sert yapısı olan deri ayakkabılar tercih edilebilir.

Ayakkabının bebeğin ayağına tam olup olmadığını anlayabilmek için yumuşak olması gerekir. Bakarak sert bir ayakkabının çocuğun ayağına büyük mü küçük mü geldiğini anlayamayız, elimizle de hissedemeyiz. İdeal olanı ayakkabının ayağa tam olanını tercih etmektir.”

Bebek ayakkabısı seçimi
Bebek ayakkabısı seçimi

Bebeklere Uygun Ayakkabı Seçimi

Bebeklere uygun ayakkabı seçimi sürecinde en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, ayakkabının kimyasal madde içermemesi ve bebekte alerji yaratmayacak nitelikte olmasıdır. Bununla birlikte bebek ayakkabıları bebeğin ayağını terletmemeli ve üşütmemelidir. Sert yapısı olan ya da bebeğin ayağına tam uymayan ayakkabılar tercih edilmemelidir.

Bebekler ayakları üzerinde durabildiğinde ayakkabı alma zamanı gelmiş demektir. Bebeklerin ayak sağlığı açısından, ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Bebeklere Ayakkabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ayakkabı esnek ve hafif olmalıdır. Böylece ayakkabı bebeğin ayağına kolay uyum sağlar.
  • Bebeğin ayakkabılarının doğal maddelerden yapılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Plastik ve sentetik malzemelerden kaçınmak gerekir. Böylece bebeğin ayağının nefes alması sağlanabilir.
  • Bebeğin ayakkabı şekli yuvarlak burunlu olmalıdır. Çünkü bu tür ayakkabılar, bebeğin hareket alanını kısıtlamaz.
  • Bebeğin ayakkabısı yüksek bilekli olmalıdır.
  • Tahriş etmeyen, alerji yapmayan ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Topuk arkasında bir küçük bir ayakkabı çekeceği girecek kadar mesafe kalmalıdır.
  • Kalın sağlam kösele ayakkabılardan ziyade ayağa ve ayağın hareketliliğine destek verecek ayakkabı alternatifleri üzerinde durulmalıdır.
  • Bebeğe büyüyeceği öngörüsü ile büyük ayakkabı alınmamalıdır.

Bebek Ayakkabısı Ne Büyük Ne de Küçük Olmalı

Prof. Dr. Kalaycıoğlu, ayakkabının küçük olmasının da büyük olmasının da sorun oluşturabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti: ”Ayakkabının küçük olması çocuğun ayağını sıkıştırır ve bu da dolaşım problemi oluşturabilir. Bu durum ayaktaki kan dolaşımını etkileyebilir,  morarmasına neden olabilir.

Ayakkabı alırken ayakkabının ayağa tam olmasını,  hatta biraz geniş olmasını tavsiye ediyoruz. Küçük ayakkabı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çin’de eski çağlarda kız bebekleri ayakları büyümesin diye demir ayakkabı giydirilirmiş ki o zaman küçük ayak bir zarafet göstergesiymiş.  Günümüzde böyle bir şey hiçbir mantığa uygun değil. Bu, çocuğun vücudunun gelişimiyle ilgili de birtakım etkiler oluşturabilir.

Ayakkabının büyük olması ise çocuğun yürümesini bozabilir. Bebek, ayağına büyük ayakkabıyla yürümeye çalıştığında, ayakkabıyı korumaya ya da kaldırmaya çalışacaktır ki bu sefer de başka problemler ortaya çıkabilir. Ayakkabı yumuşak,  hafif ve çocuğun ayağına uygun olmalı. Ayakkabıda doğal malzemeler deri ya da bez tercih edilmeli.

Suni deri gibi teknoloji ürünlerini çok fazla kullanmamak gerekiyor. Çünkü bunlar da ayak sağlığını etkileyebilir. Ayak tabanına uygun bir taban olmalı. Eğer çocuğun ayağında problem hissediliyorsa o zaman özellikle pediatri çağıyla ilgilenen ortopedistle görüşülebilir.”

Bebeklerinin ayak sağlığına dikkat etmek isteyen ebeveynlerin, bu noktalara dikkat etmesi gerekir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir