Kadınlar, bebeğin anne karnına düştüğü andan iki yaşını doldurduğu zamana kadar olan süreyi kapsayan “İlk 1000 Gün” beslenmesinde anne sütünün önemine dikkat çekmek için bir araya geldi.
Nutricia Anne Bebek Beslenmesi, sağlıklı bir hayat sürdürülmesinde kritik öneme sahip olan “İlk 1000 Gün Beslenmesi” hakkındaki bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. 26 Şubat’ta bir araya gelen kadınlara, Prof. Dr. Hilal Mocan, 1000 gün beslenmesi hakkında bilgiler verdi.
Nutricia Anne Bebek Beslenmesi Türkiye ve Ortadoğu Bölge Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, “İlk 1000 gün, hamileliğin ilk gününden başlayıp bebeğin iki yaşına kadar geçen süreçtir. Hayatın ilk 1000 günündeki beslenme hayatın geri kalanı için önem taşır. Yapılan son çalışmalar, erken dönemde doğru anne ve bebek beslenmesinin ileriki yıllar için sağlığı pozitif yönde etkilediği; diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığında azalma olduğunu göstermektedir. Bu dönemin sağlıklı devam etmesi için ilk şart, bebeğin 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmeye devam etmesi. Biz de 30 yıldır sağlık otoriteleri ile el ele vererek bu bilinci yaymak üzere çalışıyoruz. 2015 yılını da bu doğrultuda ilk 1000 gün yılı ilan ettik” dedi.
İlk 6 ay anne sütü
Prof. Dr. Hilal Mocan da bu dönemin taşıdığı önemi anlattı. Mocan, “Yaşamın ilk yıllarındaki beslenme, bebeklerin fiziksel büyüme, bilişsel gelişim, bağışıklık sisteminin olgunlaşması ve sindirim sistemlerinin gelişmesi üzerinde çok önemli etkiye sahip” belirtti. Gebeliğin ilk gününden başlayıp 2 yaşın sonuna kadar geçen 1000 günlük sürede, vücudun ve fonksiyonlarının hızlı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi, bu süreçte özel beslenmeyi gerektirdiği hakkında bilgi verdi.
İlk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenip 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmek, tamamlayıcı besinlere belli prensiplere göre geçmek, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağladığı gibi, gelecekte oluşabilecek birçok sağlık sorununun da önlenmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.
“İlk 1000 Gün Beslenmesi” nedir?
Hayatın ilk 1000 günü insan hayatındaki çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde, bebeklerin boyu iki katına çıkar, beyin gelişiminin yüzde 80’i tamamlanır ve kilosu da dört katına ulaşır. Hayatın hiçbir döneminde bu hızda büyüme skorları elde edilmemektedir. İşte bu yüzden hamilelikten itibaren annenin ve bebeğin beslenmesi kesinlikle farklı ve ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır. Bu dönemdeki beslenme, sadece büyüme ve gelişme için gereken besinleri almaktan çıkarak ileriki yaşlarda obezite, diyabet gibi kronik hastalıkların duyarlılığını önlemede oldukça önemli bir rol oynuyor.