0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebek Bezi Nasıl Değiştirilir?

Bebek bezi nasıl değiştirilir? Bebeğin altı ne sıklıkla değiştirilmelidir? Pişik olmasını engellemek için ne yapmak gerekir?

bebek bezi alırken nelere dikkat edilmeli

Bebeğin sağlığı açısından, alt temizleme teknikleri doğru bir şekilde yapılmalı ve hijyene önem verilmelidir. Pişik, idrar yolları enfeksiyonları gibi sorunlara yol açabilen yanlış teknikler, çocukların beslenme ve uyku düzenini de etkiliyor.

Ebeveynler  0-2 ay arasında, bebeklerinin bezini  sık sık değiştirmelidir. Bebekler bu dönemde idrar torbası küçük olduğu için altını çok sık ıslatacağından, bebeğin bezinin sık değiştirilmemesi cildinin zarar görmesine yol açar.

Altı temizlenirken öncelikle bebeğin steril bir bezin üzerine yatırılması gerekiyor. Bu bezin, her alt değiştirilmeden sonra temizlenmesi ya da değiştirilmesi gerekiyor.

Bebeğin pişik sorunu yaşamaması için, temizleme yaparken kullanılan malzemelere de dikkat etmek gerekiyor.

Bebeklerinin bezinin her öğün sonrasında, sabahları uyandığında, gece uyumadan önce ve gece beslenmesinden sonra  değiştirilmesi gerekir. Bebeğin altı her ıslandığında ve kirlendiğinde, derhal değiştirilmesi, onun cildinin zarar görmesini önler. Bebeklerin altları değiştirilirken izlenmesi gereken bazı yollar ve dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Bebek Bezi Nasıl Değiştirilir?

Bebeklerin altını değiştirirken hijyene çok dikkat etmek gerekir. Ebeveynler, bebeklerinin altını değiştirirken önce geniş bir yüzey üzerine pamuklu bir kumaş ya da temiz bir havlu sermelidirler. Daha sonra bebeğin altını silmek için temiz bez, kağıt havlu, ıslak mendil, merhem gibi kullanacakları malzemeleri hazırlanmaları gerekir.

Ellerini mutlaka yıkayıp, bebeği serdikleri örtünün üzerine yatırmaları gerekir. Kirli bezi yanlardaki bantları açarak çıkardıktan sonra ıslak pamuk, mendil ya da bezle bebeğin altını iyice silmeli ve kurulamaları gerekir. Bebeğin teni tahriş olmuşsa merhem ya da pudra sürmelidir.  Yeni bezi yerleştirmek için bir ebeveynler, bir eliyle bebeğin ayak bileklerini tutup poposunu havaya kaldırmalıdırlar ve bezi altına yerleştirmelidir. Sonrasında bebeğin bacaklarını aşağıya indirip ve bezi bacaklarının arasından geçirerek beline kadar çekmelidirler.

Kız Bebeklerde Alt Temizleme Teknikleri

Kız ve erkek çocuklardaki fiziksel farklılıklardan dolayı, kız çocukların enfeksiyon kapması çok daha kolaydır. Bu durum kızlarda idrar yolunun çok kısa olmasından kaynaklanır. Bu sebeple kız bebeklerde alt silme işlemi çok dikkatli yapılmalıdır.

Erkek Bebeklerde Alt Temizleme Teknikleri

Silme işlemi, yukarıdan aşağı doğru tek bir hareket şeklinde olmalı ve bebeğin makat bölgesine değmiş olan mendille aşağıdan yukarıya silme işlemi kesinlikle yapılmamalıdır. Bunun yapılması makat etrafındaki mikropların idrar yoluna taşınmasına ve dolayısıyla idrar yolu iltihabına sebep olacaktır.

  • Bebeğin altı değiştirmeden önce eller yıkanmalı ve alt değiştirme bezi açılmalıdır.
  • Sol elle bebeğin iki ayağı kavranıp yukarı doğru kaldırılmalıdır.
  • Sağ elle bebeğin alt bezi, önden arkaya doğru katlanıp kaydırılarak çıkarılmalıdır böylece poposuna bulaşmış katı dışkıların çoğu beze gelecektir.
  • Kaka varsa kaba temizliği önden arkaya doğru tek harekette yapılır. Sonrasında popo temizlenir.
  • Popo temizlendikten sonra kasıklar, tüm boğum araları ve deri kıvrımları bir başka ıslatılmış pamuk veya ıslak temizleme mendiliyle temizlenir.
  • Bebeğin altı bir dakika kadar kuruması için açık tutulur. Bu durum bebeğin hoĢuna gideceği gibi pişik oluşumunu da önleyecektir.
  • Pişik önleyici krem, ince bir tabaka hâlinde tüm bezlenen bölgeye yayılarak sürülür ve bebek bezlenir.
  • En sonunda eller yıkanır.
bebeklerde alt temizleme teknikleri

Bebek Bezi Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

0-12 aylık bebek gelişimi sürecinde, bebeğin bezinin sıklıkla değiştirilmesi önemlidir. Bebek bezi değiştirilirken, bezi bebeğin karnının üzerinde düzlenmesi gerekir. Bezin arka kenarı ise belinin ortasına  getirilmelidir ve yapışkan bandı açın ve yapıştırılmalıdır. Bezin çok sıkı olmayacak şekilde üzerine oturduğundan emin olduktan sonra diğer kenarı da aynı şekilde yapıştırmaları gerekir.

Bebeklerin enfeksiyonlardan korunmasını sağlamak onların ve teninin tahriş olmasını önlemek için bu sık sık bebeklerin altının sık sık değiştirilmesi gerekir.

Bebek Bezi Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeklerin cildi çok hassas olduğundan günde 6-7 kez bez değişimi yapılmalıdır. Hava almaması ve kirlenmiş bezin bekletilmesi bebeği rahatsız eder.
  • Pişikten yıpranmaya kadar pek çok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmamak için bebeğinizin altını düzenli olarak değiştirmelisiniz.
  • Günümüzde artık tek kullanımlık hazır bezler tercih edilmektedir. Bunlar da hijyen açısından oldukça pratik imkanlar sunmaktadır. Burada önemli olan bebeğin altını bekletmen değiştirmektir.
  • Bebeğinizin altını değiştirmeden önce malzemeleri hazırlayın. Bir eliniz hep bebeğinizde olmalı. Ardından alt değiştirme işlemine başlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizi alt değiştirme minderine sırt üstü yatırın. Bezi açın ve bebeğinizin iki bacağın hafifçe yukarı kaldırın. Eğer kakasını yapmışsa, kuru bir bezle bebeğin altını önden arkaya doğru silin. Kirli bezi alın ve bebeği temiz zemine yatırın. Temizlik losyonu döktüğünüz yumuşak bezle bebeğin altını iyice silin.
  • Ardından pişik önleyici krem sürün. Bebeğinizin altını tekrar bağlamadan önce hava alması için biraz bekletin. Havalandırmak bebeğin cildine iyi gelecektir. Ardından altını bağlayıp temiz giysiler giydirin.
  • Kız bebekler, genital yapıları sebebiyle idrar yolu iltihaplaşması yaşayabilirler. Bu sebeple kız bebeklerin altını temizlerken yukarıdan aşağıya doğru temizlemelisiniz.

Pişiği Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Genellikle idrar ve dışkının bebeğin tenine temas ettiği hassas deri bölgesinde görülür. Hafif kabartılı ve kızarıklık biçiminde ortaya çıkar. İlerlemiş pişiklerde deri yer yer soyulup iltihaplanabilir. Pişiğe bebeğin dışkısındaki bakteriler ve idrarın bileşimindeki amonyak sebep olur.

Pişiği önlemek için:

  • Bebeğin bezi 3-4 saatte bir değiştirilmelidir. Pişik oluştuğunda bu bölge ılık suyla yıkanmalı, iyice kurulandıktan sonra doktorun önerdiği pişik kremleri kullanılmalıdır.
  • Pamuklu bezler tercih edilmelidir. Bebeğin çamaşırları ve bezleri deterjan yerine sabun tozu ile yıkanıp kaynatılmalı ve bez çok iyi durulanmalıdır. Açık havada kurutulduktan sonra ütülenmelidir.
  • Kesinlikle ıslak mendil ve pudra kullanılmamalıdır.
  • Oda sıcaklığı uygunsa her gün 1-2 saat bebeğin altı açık tutularak bez tahrişi önlenmelidir. Bu işlem tahriş olmuş derinin iyileşmesine de yardım eder. Bebeğin altını bağlamak için hazır bez kullanılmalıdır.

Alt Değiştirme İşlemi Hızlı Yapılmamalı

Bebeğin altını temizledikten sonra, cildini korumak için pudra kullanabileceği gibi, bebeğin altının havalandırılması gerektiği de unutulmamalı. Bebeğin altını değiştirirken, 5-10 dakika cildinin havalanmasını sağlamak, ortaya çıkabilecek cilt problemlerini engelliyor.

Bebeğin sağlığını ve kendi sağlığınızı korumak için, alt değiştirmeden önce ve sonra ellerinizi iyi yıkamanız da önem taşıyor. Cildi son derece hassas olan ve bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan bebekler, hijyenik olmayan durumlardan çok hızlı etkilenebiliyor.

Ebeveynlerin, özellikle yaz aylarında bebeğin altını sık sık değiştirmesi ve bebeğin sağlığını korumak için alt değiştirme işleminin hem steril bir ortamda yapılması hem de bebeğin altını silerken kullanılan bezin hijyenik olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir