Bebek

Bebek Ek Gıda Tarifleri

Bebek ek gıda tarifleri ile bebeğinizin gelişimi açısından faydalı ve sağlıklı yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Altıncı aydan sonra bebeğinize anne sütün ek besinler vermeniz önemli olduğu gibi; bebeğinize verdiğiniz gıdaların besleyici olmasına da önem vermelisiniz.

Bebekler Ek Gıda Tarifleri

Bebek gelişimi sürecinde, altıncı aydan sonra, anne sütü bebekler için yetersiz bir gıda olmaya başlar. Bebekleri meyve, kuru baklagil, yoğurt, meyve ve sebze ile et gibi besinlerle desteklemek bu süreçte önemlidir. Alerjen özelliği taşımayan, bebeğin sindirim sistemini zorlamayacak besinleri tercih etmek bebek gelişimini destekleyeceği gibi bebeğin daha sağlıklı büyümesini sağlar.

Bebekler için Yoğurt Tarifi

Genellikle ikindi öğününde tercih edilir. Sindirimi kolay olduğundan bebekler için iyi bir besindir. Ayrıca barsak mikro florası için gerekli bakterileri içerir. 6. aydan itibaren tercih edilebilir.

Bebek Ek Gıda TarifleriBir litre süt kaynatılır, elin yakmayacağı sıcaklıkta 40 dereceye kadar soğutulur. 1–2 çorba kaşığı süt içinde sulandırılmış 1 çorba kaşığı yoğurt maya olarak süte eklenir ve yavaşça karıştırılır. Tencerenin üstü sarılarak en az 4 saat kadar sıcak ortamda bekletilir. Hazırlanan yoğurt 2–3 gün süre ile bebeğinize verilebilir.

Ek Besinlere Geçen Bebekler için Meyve

Meyveler cam rendede rendelendikten sonra temiz bir tülbentten geçirilerek suyu çıkarın. Bebeğiniz geliştikçe yiyeceklerini de daha katı halde verebilirsiniz. Meyve suyunu ilerleyen dönemlerde meyve püresi ve daha sonra da yumuşak meyveler olmak üzere sonrasında da meyvenin kendisini vermelisiniz.

Ek besinlere geçiş sürecinde bebekler için çilek, portakal gibi meyveler uygun olmayabilir. Elma, kavun ve karpuz gibi meyveler alerjen özellik taşımadığından, bebeklere güvenle verilebilecek gıdalar arasında bulunur. Ancak bebeğe günde iki öğünden fazla meyve verilmemesi gerekir.

Ek Besinlere Geçen Bebekler için Yumurta

Haşlama; yumurta yıkanır, suya konur, kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra soğuk suya alınır. Uzun süre pişen yumurtanın sarısının etrafı yeşil bir forma dönüşür. Bu durum yumurtanın besin değerini kaybettiğinin göstergesidir. Dolayısıyla yumurtanın uzun süre pişirilmemesi önemlidir.

Ek Besinlere Geçen Bebekler için Et Tarifleri

Kıyma şeklinde verilebilir. Kıyma hafif ateşte ezile ezile suyu çekilinceye kadar pişirilir ancak kavrulmaz. Bu şekilde hazırlanmış kıyma çorbalara eklenir. Tavuk etinden yapılmış kıyma da aynı şekilde yapılabilir. Balık, buğulama veya ızgara şeklinde verilebilir.

Ek Besinlere Geçen Bebekler için Kuru baklagil Tarifleri

  • Nohut veya kurufasulye ezmesi
  • 2 yemek kaşığı nohut veya kuru fasulye
  • 1 çay kaşığı yağ
  • 2 su bardağı su

Hazırlanışı: Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır. Islatma suyu dökülür. Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur. Üzerini 1-2 parmak geçecek su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen nohut fasulye pişirilen suyun içinde ezilerek verilir.

Bebek ek gıda tarifleri, bebek gelişim sürecinde özellikle 6-12 ay arasında büyük öneme sahiptir. 6 aylıktan büyük bebekler için bebek çorba tarifleri ve ek gıdaya geçiş listesi ile de bebek gelişimini destekleyebilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir