Bebeğin cildi kimyasallara karşı son derece hassas olduğundan, bebek kıyafetleri yıkarken dikkatli olmak gereklidir. Bebeklerin cildi yetişkinlere göre çok daha hassas olduğu gibi, bebeklerde vücudu zararlı etkilere karşı koruyan cilt florası da bulunmadığından, bebeğin cilt pH’ı 6.8’dir.
Yenidoğan bebeğin kıyafetlerini yıkarken dikkatli olmak gerektiği gibi, bebek 1 yaşına gelene kadar, bebeğin kıyafetlerini ayrı yıkamak gereklidir. Bebek kıyafetlerinde, sıradan deterjan ve yumuşatıcı kullanmak, bebekte cilt problemlerinin görülmesine yol açabilir.
Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalı?
- Bebek kıyafetleri elde ya da çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Lekenin durumuna göre, kıyafetin nasıl yıkanacağına karar verebilirsiniz. Basit lekeler için elde yıkamayı tercih edebilirsiniz.
- Bebeklerin kıyafetleri, diğer kıyafetlerden ayrı olarak yıkanmalıdır. Çamaşır makinesinde yıkayacaksanız, bebek kıyafetleri ile diğer kıyafetleri ayırmanız gereklidir.
- Bebek kıyafetlerini yıkarken, sıradan deterjanlar kullanmak bebeğin cildine zarar verir. Bu nedenle, daha kimyasal içermeyen ya da daha az kimyasal içeren bebek deterjanları kullanabilirsiniz.
- Bebek giysilerini yıkayacağınız sıcaklığa ve kullanacağınız deterjan miktarına özen göstermelisiniz. Çok yüksek sıcaklıkta yıkanan kıyafetlerin rengi solacağı gibi, düşük sıcaklık bakterilerin ölmesini engelleyecektir.
- Fazla miktarda deterjan kullanmak, kıyafetlerde partikül ya da kimyasal madde kalmasına neden olabilir. Dolayısıyla, deterjan mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.
- Bakteri ve mikrop artışını engellemek için, kirli bebek kıyafetleri uzun süre bekletilmemelidir.
Bebeklerin giysilerini yıkarken, giysilerin yıkama yönergeleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bakteri ve mikropların ölmesi için 40 ile 60 derece arasında sıcaklık yeterli olduğu gibi, daha yüksek sıcaklık giysilerin zarar görmesine yol açabilir.
Bebek kıyafetlerinin yanı sıra, bebeğin çarşaf takımları, peluş oyuncakları, havluları gibi eşyalar da az miktarda bebek deterjanı kullanılarak yıkanmalıdır.
Bebek Giysileri Nasıl Kurutulmalı?
- Bebek kıyafetlerinin temiz bir ortamda kurutulması önemlidir. Eğer bahçeniz varsa, kıyafetleri yıkamak için rüzgarlı ve açık günleri seçin.
- Bebek kıyafetlerini kurutma makinesinde kurutmak, çoğunlukla bakteri oluşumuna yol açar. Bu nedenle, kurutma makinelerini tercih etmeyin.
- Kıyafetleri kurutmak için, öğleden önce ve öğleden sonraki saatleri tercih edin. Sabah çok erken saatler ile akşam saatleri, havadaki oksijen oranının azaldığı zamanlardır.
- Bebek kıyafetlerin kapalı alanda kurutulması doğru bir tercih değildir. Kıyafetler, ev içerisinde odada kurutulacaksa, pencereler açık bırakılmalı ve temiz havanın içeri girmesi sağlanmalıdır.
Bebeklerin kıyafetlerini yıkamak kadar, kurutmak da önemlidir. Tam olarak kurumamış kıyafetler, bakteri oluşumuna neden olacağı gibi, kirli havada kurutulmuş kıyafetler de çocukların solunum yollarına zarar verecektir. Bu nedenle, bebek kıyafetleri, mutlaka açık havada kurutulmalıdır.
Bebek Giysileri Nasıl Ütülenmeli?
- Bebeğin kıyafetlerini ütülerken, çok yüksek ve buhar kullanmamaya dikkat edin.
- Buharlı ütülemede, kıyafetler nemlenebilir. Kıyafetleri katlayıp dolaba yerleştirmeden önce, tamamen kuru olduğuna emin olun. Nem, bakteriler için her zaman ideal bir ortam oluşturur.
- Bebeğe yeni bir kıyafet aldığınızda, kıyafeti mutlaka yıkayıp ütüledikten sonra bebeğe giydirin.
- Ütü sırasında pamuklu kıyafetlerin sertleşmemesine dikkat edin. Sertleşen kıyafetler bebeğin cildinin tahriş olmasına yol açabilir.
Bebeğin cilt sağlığını korumak ve cilt alerjilerinden korunmasını sağlamak için, bebek kıyafetlerinin temizliğine dikkat edilmesi gereklidir. Özellikle alerji riski olan bebekler için kullanılan deterjanlara ve kıyafetleri kurutma yöntemlerine özen gösterilmesi şarttır.