Foto Galeri

Bebek Güvenlik Ürünleri – Foto Galeri

Bebek güvenlik ürünleri nelerdir? Evler bebekler ve çocuklar için nasıl güvenli hale getirilir?

Uzmanlar, ebeveynleri sık sık ev kazaları konusunda uyarmaktadır. Evler, özellikle de küçük yaşlardaki çocuklar için çeşitli tehlikeler barındırabilir.

Düşme, yabancı madde yutma, yanma, zehirlenme ev kazaları arasında en sık rastlanılanlarıdır. Böyle bir durumda çocuğunuza hemen müdahale etmeli, uzmanlardan yardım talep etmeli ve çocuğunuzun hastaneye güvenli şekilde ulaştırılmasını sağlamalısınız. Elbette böyle bir durumla karşılaşmanızı istemeyiz. Bu sebeple evinizde bazı önlemler almanız gerekir.

Evde bebek güvenliği

Evler Nasıl Güvenli Hale Getirilir?

Çocuklar henüz küçük olduklarından vakitlerinin çoğunu odalarından çok evin salonunda geçirmektedirler. Bu sebeple salonunuzda bulunan orta sehpanın ve TV ünitesinin üstünde çok fazla eşya bulundurmamaya çalışın. Bu eşyaları çocukların ulaşabileceği alanlardan yükseğe koyun.

Mobilyaların sivri köşeleri de çocuklar için zararlıdır. Bu sivri köşeler, özellikle emekleme dönemindeki bebekler ve yürümeye yeni başlayan çocuklar için tehlike arz eder. Bu alanlar için özel üretilmiş sünger kaplamalar vardır. Yapı marketlerden bu araçları temin edebilirsiniz.

Dolap, fırın ya da büfe gibi çocukların açabileceği kapaklara güvenlik kilitleri takmalısınız. Böylece hem içlerini açıp karıştıramazlar, hem de olası tehlikelere karşı korunmuş olurlar.

Çocuğun oyun alanındaki halı, paspas gibi engel oluşturan eşyaları da ortadan kaldırmanız gerekebilir. Aksi durumda çocuklar bunlara takılarak düşebilir.

İlaçların ve kimyasal maddelerin üstünde, “Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız.” uyarısı yer almaktadır. Bu uyarıyı muhakkak dikkate alın. Bu malzemeler çocukların erişemeyeceği, kilitli bir dolapta muhafaza edilmelidir.

Bebek yatağı, bebeğin hareketini zorlamayacak şekilde olmalıdır. Çok yumuşak olması durumunda bebek sağa sola dönmekte zorlanabilir. Aşağıya dönen bir bebek, rahat hareket edemediğinden yüz üstü döneceğinden, nefessiz kalabilir. Bu konuya dikkat etmelisiniz.

Çocuğunuzun tırmanabileceği alanlarda güvenliği sağlamalısınız. Merdiven, teras, balkon gibi alanlarda parmaklık, korkuluk gibi araçlarla güvenlik şeridi oluşturabilirsiniz. Çocuk güvenlik kapıları da işinize yarayabilir.

Prizler, kablolar ve elektrikli aletler çocukların erişemeyeceği yerlerde olmalıdır. Bunun için emniyet kapakları ve kilitleri kullanabilirsiniz.

Bebek güvenlik kapısı

Evde Güvenlik Önlemleri

Mutfakta Güvenlik Önlemleri

Yaşlıysanız ve kendi yemeğinizi kendiniz yapıyorsanız, yemek yaparken kolunuzun tencereye takılmaması için, kol ağzı kısa ve dar kıyafetler seçmelisiniz. Elektrik çarpmalarını önlemek için, elektrik kablolarını lavabo ve ocağa uzak konumlandırmalısınız. Mutfağınızı olabildiğince fazla aydınlatarak, yiyeceklerinizi soyup doğrarken meydana gelecek kazaları önlemiş olursunuz.

Evden çıkılacağı zamanlarda, ocakta tencere ya da tava bırakılmamalıdır. Elektrikli ev aletleri kapatılmalıdır. Ocakların yanında kumaş ve benzeri ürünler bulundurulmamalıdır. Temizlik malzemelerini, yemek ürünlerinin yanında bırakılmamalıdır. Belirli zamanlarda, aspiratör filtreleri değiştirilmelidir. Yemek pişirildiğinde, arka taraftaki ocakları kullanırken, tava saplarının dışa doğru bakmaması gerekir.

Banyoda Güvenlik Önlemleri

Banyonuzu kullandıktan sonra herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için zemini iyice kurulayın. Kuru zeminde kullanmak üzere, alt kısmı kaymaz madde ile kaplanmış olan kilimleri kullanın. Saç kurutma makinesi gibi elektrikli aletleri, banyo küveti yakınında bulundurmayın. İlk yardım dolabını, banyo ve mutfak gibi nemli olabilecek yerlere yerleştirmeyin. Şampuan, deterjan ve makyaj temizleyicileri gibi kimyasal ürünleri çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun. Banyo kapısını, yaşanabilecek herhangi bir sorun ihtimaline karşı kilitlemeyin. Banyodaki ışıklandırmanın tüm mekanı aydınlatmasını sağlayın.

Klozet ve duş kabinine sağlam tutacaklar yerleştirebilirsiniz. Suyun sıcaklığını ayarlamak için termostat kullanabilirsiniz. Böylece meydana gelebilecek haşlanmaları önlemiş olursunuz. Banyoda meydana gelebilecek en önemli sorunlardan biri de şofben zehirlenmesidir. Zehirlenme olasılığını ortadan kaldırmak için, banyoda yeteri kadar havalandırma sağlanmalıdır.

Salonda Güvenlik Önlemleri

Yer döşemelerinizin kaygan olmamasına özen gösterin. Halı ve kilimlerinizin kaymamaları için dört bir köşesine ince lastik ya da köpük sünger dikebilirsiniz. Takılıp düşmeleri önlemek için, halı kenarlarının kalkık ve kıvrık olmamasına özen gösterin.

Evde merdiven var ise, iki tarafına korkuluk yerleştirilmelidir. Salonda, tedbir amaçlı duman detektörü bulundurulabilir. Köşeli mobilyalarda ise, vurma ve çarpmalara karşı köşe bantlarıyla koruma sağlanabilir. Evde çocuk var ise, üzerine çıkıp düşmemesi için camların önünde sandalye, masa ve sehpa gibi mobilyalar bulundurulmamalıdır.

Çocuk Odalarında Güvenlik Önlemleri

Özellikle yeni yürümeye başlayan ve evi yeni keşfetmeye başlayan çocuğunuzu elektrik prizlerinden uzak tutmalısınız. Olası bir elektrik çarpmasını önlemek için, elektrik prizlerini özel plastik koruyucularla kapatabilirsiniz.

Çocuklarınızı pencere ve camlardan uzak durması için, mobilya, sandalye ve merdiven gibi eşyaları cam kenarlarından uzak tutmalısınız. Pencere ve kapılara kilit takabilirsiniz.

Çocuklu evlerde mümkün olduğunca cam sehpaları odanın ortasına koymayınız. Hatta mümkünse evinizde cam sehpa bulundurmayabilirsiniz. Çocuğunuzun yatağında çarpmaları önlemek amacıyla karyolanın yanlarına koruyucu kullanabilirsiniz.

Aksesuar olarak kullandığınız küçük bibloları, boncukları çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlere koyun. Ayrıca bıçak, makas gibi kesici aletleri çocuklardan uzak tutmaya çalışın.

Çocuğunuz odasında lambader, abajur gibi aydınlatıcılar kullanmayın. Bu aydınlatıcıların devrilme tehlikesi vardır. Bunun yerine çocuğunuz odasında genel aydınlatma kullanmalısınız. Çocuğunuzun fırın ve ocak düğmeleriyle oynamasını engellemek için, açma – kapalı düğmelerinde koruyucu aparat kullanabilirsiniz.

  • Yatağın konumunu belirleyin. Yatağın odanın neresinde bulunduğu önemlidir çünkü çocuk yatakta yükselip, bir yerlere uzanmak isteyebilir. Yatağın pencere altında olmamasına özen gösterin. Yatağın, mobilya köşelerine, duvar kenarlarına ve elektrikli cihazlara yakın olmaması da önem taşır.
  • Özellikle altı yaşından küçük çocuklar için ranza kullanımı uygun değildir ve tehlike oluşturabilir. Küçük çocukların odalarında ranza tercih etmeyin. Mutlaka kullanmanız gerekiyorsa, parmaklık veya benzeri bir koruma ile olası bir düşüşe karşı önlem alın.
  • Duvarlarda ağır resim ve ayna olmasın. Duvarlarda, düştüğü takdirde risk oluşturabilecek resim ya da ayna bulunmamasına dikkat edin. Mümkünse duvarları sadece boya ve etiketlerle renklendirin.
  • Mobilyaları sabitleyin. Duvara yaslı duran mobilyaları mutlaka çok sağlam bir şekilde sabitleyin. Küçük çocuklar sürekli hareket halinde olduğundan, mobilyaların devrilme riskini göz önünde bulundurun ve gerekli önlemleri, sıkıca sabitleyerek alın.
  • Çekmeceleri kilitleyin. Küçük çocukların çekmeceleri çekerek, yerinden çıkarması veya üzerine çıkarak basamak yapması gibi risk oluşturabilecek durumları önlemek için çekmeceleri çocuk kilidi ile kapatın.
  • Prizleri korumaya alın. Priz koruyucular ile odadaki tüm prizleri kapatın. Aynı işlemi evin genelinde de mutlaka uygulayın.
  • Kabloları toplayın ve saklayın. Odadaki ve evin genelindeki kabloları biraraya toplayın, sabitleyin ve mümkünse saklayın. Çocuğun kabloyu görüp, çekemeyeceği bir format yaratın.
  •  Pencereleri sınırlayın. Çocuk odasındaki pencerelerin 10 cm’den fazla açılmasını engellemek için pencere mandalları kullanın.

Teknolojik Güvenlik Önlemleri

Evde yokken caydırıcı olması için herhangi bir ışığı açık bırakmak yerine ayarlı prizleri kullanabilirsiniz. Cama yakın konumlandırabileceğiz bir lambayı ya da bir müzik setini ayarlı prize takıp, farklı saatlerde çalışmalarını sağlayabilirsiniz. Bu prizleri yapı marketlerinden temin edebilirsiniz.

Kapı ve pencerelere takılan alarm sistemleri hırsızları caydırabilecek diğer teknolojik seçenekler arasında yer alıyor.

Kuracağınız ağ kamera sistemi ile gittiğiniz her yerden evinizi kontrol edebilirsiniz. ADLS modemlere bağlayacağınız ağ kamera sistemlerini ile evinizi gözetleyebilirsiniz. Kullandığınız kamera 3G’yi destekliyorsa, evinizi cep telefonunuzdan canlı olarak da izleyebilirsiniz.

Peki bebek güvenlik ürünleri nelerdir?

Bebek Güvenlik Ürünleri

Bebeklere güvenli ve mutlu bir yaşam diliyoruz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir