Bebek Kıyafeti Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek kıyafeti alırken, kıyafetlerin bebeğin vücut ölçüsü ile uyumlu olması, alerjen riski taşımaması, kimyasal madde içermemesi ve bebeğin rahat hissetmesini sağlaması gibi özelliklere dikkat etmek gereklidir. Yanlış kıyafet seçimi, bebeklerde kaşıntı ve kızarıklığa, alerjiye ve huzursuzluğa yol açabilir.

Bebeğin sağlığı açısından, bebek kıyafetleri yüzde yüz pamuktan oluşmalı, kimyasal madde içermemeli ve bebeğin cildinde kaşıntı yapmayacak şekilde üretilmiş olmalıdır. Sentetik içeren, etiket ya da düğme bölümleri bebeğin cildiyle doğrudan temas eden kıyafetler, bebeğin rahatsız olmasına yol açabileceği gibi, sağlığını da tehdit edebilir. Kıyafet seçimi özellikle 0-6 aylık dönemde büyük öneme sahip olmakla birlikte, 0-3 yaş döneminde de bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem arz eder. Bu nedenle bebek kıyafeti alırken, bazı noktalara dikkat edilmesi ve belirli kıstasları taşımayan kıyafetlerin satın alınmaması oldukça önemlidir.

Bebek Kıyafeti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Bebeğiniz için kıyafet alırken, bebeğin yaşını değil, kilosunu baz alın.
  2. Tüylü, boyası çabuk çıkan kıyafet türlerini tercih etmeyin. (Özellikle 0-12 ay arasında)
  3. Bir yaşından küçük bebekler için, kolay yıkanabilen kıyafetleri tercih edin.
  4. Kıyafet almadan önce, kıyafetin kullanma talimatlarını okuyun. Yıkama, kurutma gibi konularda sizi zorlayabilecek kıyafetleri tercih etmeyin.
  5. Bebeğin hareketini kısıtlayacak giysileri tercih etmeyin. Satın alacağınız bebek kıyafetleri her zaman esnek ve bebeğin hareket yapısına uygun olmalıdır. Sıkı kıyafetler satın almamaya özen gösterin.
  6. Düğmeli, cırt cırtlı ya da fermuarlı kıyafetlerin bebeği rahatsız etmeyeceğinden emin olun.
  7. Düğmeleri yeterince sağlam görünmeyen ya da çok fazla düğmesi bulunan kıyafetleri tercih etmeyin.
  8. Bebeklere çok kalın kıyafetler almayı tercih etmeyin. Bunun yerine bebeği kat kat giydirmeniz, soğuk algınlığına karşı bebeğinizi korumanızı sağlar.
  9. Çok fazla baskı içeren bebek giysilerini tercih etmeyin.
  10. Kıyafetin yüzde yüz pamuktan yapılmış olması gerektiği göz önünde bulundurun.
  11. Yaz aylarında açık renkli; kış aylarında ise koyu renkli bebek kıyafetleri alın.

Bebeklerin hassas cildini korumak, bebeğin güvende olmasını sağlamak ve kıyafetleri sürekli olarak hijyenik tutabilmek için, kıyafet seçimi konusunda dikkatli olmak şarttır. Yanlış bebek giysisi seçimi; bebeğin cildinin zarar görmesine, kansorejen maddelere maruz kalmasına ya da alerjik reaksiyonlarla karşılaşmasına yol açabilir.