Bebek Kusmasına Ne İyi Gelir?

Bebek kusmasına ne iyi gelir? Bebekler neden kusar sorusu, özellikle yenidoğan bebeği olan ebeveynler tarafından çok sık sorulur. Bebeklerin özellikle ilk 3 ay boyunca sindirim sistemi tam gelişmediği için, anne sütünü sindirmesi zor olabilir. 6 aydan büyük bebeklerde ise kusma sorunu genellikle ek gıdalardan kaynaklanır.

Bebeklerde kusma ilk haftalarda sık görülür. 0-24 aylık bebeklerde beslenme şekline göre gelişebilen kusmanın önüne geçmek için bebeğin beslenmesine dikkat etmek oldukça önemlidir.

Bebek kusmasına ne iyi gelir?

Bebekler Neden Kusar?

Bebek kusmasına ne iyi gelir sorusundan önce kusmanın nedenlerini öğrenelim.

Yeni Doğan Bebekler Neden Kusar?

Bebeklerde kusma, doğumdan sonraki ilk haftalarda oldukça normaldir. Anne sütü ile beslenen bebekler, rahat bir şekilde kusacağı gibi, kusma sırasında vücut sistemleri zarar görmez.

Anne sütü, yenidoğan bebeklerin sindirimi ve gelişimi için en uygun besindir. Anne sütünün içeriğinde yer alan besinler, bebeğin gelişim sürecinde önemli bir rol oynar. Ancak özellikle premature bebeklerde sindirim sürecinde sorunlar yaşanabilir. Bu da bebeğin zaman zaman ya da sık sık kusmasına neden olur.

Bebeklerin anne sütü ile beslendikleri dönemde sık kusmasını engellemek için, emzirme şekline dikkat edilmelidir. Bebek emzirildikten sonra hemen yatırıldığında, kusma sorunu daha fazla yaşanır. Bu nedenle emzirilen bebeğin kucakta tutularak bir süre gazının çıkarılması gerekir.

6 Aydan Küçük Bebeklerde Kusma: Bebek 8-24 hafta içerisinde de kusmaya devam edebilir. Bu dönemde bebeğin sık sık kusması, reflü ya da yanlış beslenme ile ilgili olabilir. İlk 6 ay içerisinde bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslenmesi önemlidir. Eğer bebek, anne sütü dışında besinler alıyorsa, bu gıdalara dikkat edilmelidir. Anne sütü dışında besin almayan bebeklerde sık tekrarlayan kusma durumuna karşı ise doktor kontrolü şarttır.

6-12 Aylık Bebeklerde Kusma: Ek besinlere geçiş sürecinde bebeklerde kusma sık görülebilir. Yeni gıdalara alışma süreci bazı bebeklerde daha uzun sürebilir. Bununla birlikte, tüm bebeklerde kusma, yemeği reddetme gibi davranışlar görünür. Ancak 6-12 aylık bebeklerde günde birkaç defa görülen kusma karşısında geciktirmeden doktora başvurmak gereklidir.

1 Yaşından Büyük Bebeklerde Kusma: 1 yaşından büyük bebeklerde kusma daha nadir görülür. Bebeğe yeni bir gıda verilmesi, bebeğin çok yedirilmesi ya da yağlı besinler tüketmesi durumunda kusma görülebilir. Ancak beslenme alışkanlığında değişim olmamasına karşın bebekte kusmanın görülmesinin nedeni enfeksiyonlar ya da reflü gibi mide hastalıkları olabilir. Bir yaşından büyük bebeklerin sık sık kusması durumunda doktora başvurmak gereklidir.

Ek Besinlere Geçen Bebekler Neden Kusar?

Ek gıdalara geçiş döneminin sağlıklı olabilmesi için bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gerekir. İlk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler, 6.aydan itibaren ek besinlere geçtiğinde, sindirim sorunları yaşayabilir. Bu nedenle, ek besinlere geçişte sindirimi kolay olan gıdalardan başlanılmalıdır. Salatalık ya da havuç gibi sebzeler ile besleyici sebze çorbaları bu süreçte bebekler için idealdir. Sindirimi zor olan besinler bebeğin kusmasına ya da çok fazla gaz sorunu yaşamasına neden olabilir.

Bebeklerde kusma

Bebeklerde Kusma Ne Zaman Ciddiye Alınmalıdır?

Bebeklerde reflü sık görülen bir sorundur. Bebeğin sık sık kusması gelişiminin yavaşlamasına neden olabilir. Bebeğiniz sık kusuyorsa sindirim sistemi ile ilgili bir sorun olup olmadığını öğrenmek için doktora başvurmanız gerekir. Bebeklerin ilk 36 aylık dönemdeki beslenme süreçleri, gelişimlerini doğrudan etkilediğinden reflü gibi hastalıklar bebeğinize ciddi zararlar verebilir.

Bebek Sürekli Kusuyorsa Doktor Kontrolü Yapılmalı

Bebeklerde kusmaya iyi gelen besinlerin bebeklere yedirilmesi, kusmanın azalmasını sağlayabilir. Ancak bu durum kalıcı bir çözüm değildir. Bebeklerde sürekli kusmaya yol açan durumun ortadan kaldırılması tedavi açısından önemlidir. Sürekli kusma bebeklerde kilo kaybına yol açacağı gibi, vitamin ve minerallerin de sürekli kaybedilmesine yol açacaktır. Bu nedenle, özellikle bir yaşından büyük bebeklerin sık kusması ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Bebeklerde sürekli tekrarlayan ve bebeğin huzursuz olmasına yol açan kusma durumlarında doktora başvurmak oldukça önemlidir. Tekrarlayan kusmalar, bebeğin sağlığına ciddi zararlar verebilir.

Bebeklerde kusmaya ne iyi gelir?

Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kusmayı engellemek için bebeğe verilen mamalara, mamanın türüne ve bebeğin beslenme şekline dikkat edilmesi gereklidir. Bebeklerde kusma, genellikle mide bulantısından bağımsız şekilde gerçekleştiği gibi, mideyi yatıştırıcı yiyecekler bebeklerde kusmaya iyi gelmez. Peki bebek kusmasına ne iyi gelir?

  1. Anne sütü ile beslenen ya da ek besinlere geçen bebekleri beslerken, bebeğin sakin olmasına dikkat edin. Bebek ağlıyorsa ya da mamayı reddediyorsa, zorlanmamalıdır.
  2. Bebeğin enfeksiyon kapmış olması, grip ya da soğukalgınlığı gibi hastalıklara yakalanmış olması da kusmaya yol açabilir. Böyle durumlarda, bebeği beslerken dikkatli olunmalıdır.
  3. Bebeğe bir öğünde çok fazla besin verilmeye çalışılmamalıdır. Bebek yemek yemeye karşı isteksizleşmeye başladıktan sonra, zorlanmamalıdır.
  4. Bebeğin sık aralıklarla az az beslenmesi, bebeklerde kusmanın azalmasını sağlar.
  5. Bebeğin emzirildikten sonra ya da beslendikten sonra çok fazla hareket etmesi, midesinin bulanmasına yol açabilir. Bebek yemek yedikten sonra, havaya zıplatılmamalı, sakince yatırılmalı ya da oturtulmalıdır.
  6. Bebeğin beslenme sırasında yuttuğu havanın dışarı çıkması önemlidir. Bu nedenle, yemekten kısa süre sonra bebeğin gazının çıkarılması gereklidir.
  7. Biberon deliği yeterince büyük olmayan biberonlar da bebeklerde kusmaya yol açabilir. Bebeğin sürekli hava yutması, gaza neden olabileceği gibi; bebekte çok fazla gaz birikmesi kusmaya yol açabilir.

Geçmiş olsun.