Bebek mayosu modelleri arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bebek mayoları seçiminden bebek mayosu modellerine aradığınız her şey burada.
Bebeklerde doğuştan yüzme refleksi bulunur. Bebek suya konulduğu zaman kolları ve bacaklarıyla suyu iterek yüzme hareketi yapar. Bu sebeple bebekler yüzmeyi çok kısa sürede öğrenebilir. Fakat bazı çocuklar suyu sevmeyebilir. Bunu bebeğin yıkanmayı sevip sevmemesine göre anlayabilirsiniz. Yine de bir bebek yıkanmayı sevmese de yüzmeyi sevebilir. Peki bebekler yüzmeli mi?
Bebekler Ne Zaman Yüzmeye Başlayabilir?
Bebekler denize nasıl girmeli sorusu özellikle yaz aylarında ebeveynlerin en merak ettiği durumların başında gelir. Bebeklerin 6.aydan itibaren denize girmesinde bir sorun yoktur. Ancak bebekle birlikte denize girerken bazı noktalara dikkat edilmesi şarttır.
Bebekler enfeksiyonlara ilk 6 ay içerisinde son derece açıktır. Bebeğin enfeksiyon kapması durumunda iyileşmesi bazı durumlarda zor olabildiği gibi, enfeksiyondan kaynaklanan sağlık sorunları da görülebilir. Dolayısıyla bebeklerin ilk 6 ay boyunca denize girmemesi gerekir. 6. aydan itibaren ise tüm aşıları tamamlanmış bebekler denize girebilir.
Bebekle Yüzerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğin denize girme sürecinde ilk dikkat edilmesi gereken noktalardan biri bebeğin korkmasını engellemektir. Bebek ağladığı halde denize girme konusunda ısrarcı olmak deniz korkusuna yol açabilir. Bu nedenle uygun bir zamanı beklemek ve bebek sakinken denize birlikte girmek gerekir.
6. ayını doldurmuş ve tüm aşılarını olmuş olsa da, bebeklerin vücudunun çok hassas olduğunu unutulmamalıdır. Bu nedenle temizliğinden emin olunmayan denizlere bebekler girmemelidir.
Bebeklerin deniz girme saati de son derece önemlidir. Güneşin tepede olduğu öğle saatlerinde bebekler yalnızca gölge olan alanlarda kalabilir. Bu saatlerde denize girmek bebekler için tehlikelidir.
Bebeğin denize girerken nasıl giydirileceği konusunda da dikkatli olunmalıdır. Bebekler mayo görevi gören bebek bezleri ile denize girebilir. Bunun yanı sıra ince pamuklu bebek mayosu ile bebek bezi kullanılmadan da kısa süreli olarak denize girmelerinde sakınca yoktur.
Denize girme sürecinde bebeğin korunması önemlidir. Bebeğin su yutması ya da gözüne su girmesi kesinlikle önlenmelidir.
Bebeğin denizde kalma süresi en fazla 20 dakika olmalıdır. Sabah 10.00 ve 16.00 arası bebeklerin denize girmemesi önemlidir. 16.00’dan sonra ya da sabah erken saatlerde bebekler birkaç kez denize girebilir.
Bebek denizden çıktıktan sonra, vücudu tuzlu sudan arındırılmalı ve koruyucu krem sürülmelidir. Aynı zamanda bebekler gölgedeyken dahi geniş kenarlıklı şapka ve gözlük kullanılması önemlidir.
Bebekler Havuza Girebilir Mi?
Bebeklerin havuza girmesi enfeksiyonel açıdan sorunlu bir durumdur. Havuz gibi durgun sular birçok mikroorganizma barındırır. Havuzların temizlenmesi amacıyla kullanılan klor maddesi de bebeğin hem cildine hem de gözlerine zarar vereceğinden, 3 yaşından önce bebekler için havuz tercih edilmemelidir.
Su Kaçması Kulak Ağrısına Sebep Olabilir
Dış kulak yolunun uzun süre su ile teması (banyo, havuzda ve denizde yüzme) ve aşırı kulak temizliği dış kulak yolu iltihabına (yüzücü kulağı) neden olur. Bu durumda kulak yoluna dıştan baskı yapıldığında ağrı olduğu gözlenir. Ayrıca kulak akıntısı da olabilir. Havuz ya da denizden sonra kulak ağrısı olduğunda mutlaka enfeksiyondan şüphelenilmeli, çocuk tedavi için bir çocuk sağlığı ya da kulak burun boğaz uzmanına götürülmelidir.
Bebek Mayosu Alırken Nelere Dikkat Edimeli?
Sevimli bir bebek mayosu seçerken ebeveynler çeşitli özelliklere dikkat ederler. Bunlardan ilk özellik konfordur, bir diğer özellik ise güvenliktir. Fakat bebeğin iyi görünmeye de hakkı vardır. Bu kriteri de göz önünde bulundurmak gerekir. Dolayısıyla mayo seçerken her açıdan enine boyuna düşünmekte fayda var.
Bebeğinizin suya alışması zihinsel ve fiziksel refahı için iyidir. Bu eğlenceli aktivite sırasında bebekler mayoya ihtiyaç duyarlar. Bebeklerin yüzerken giyecekleri konusunda bir tasarım sıkıntısı yoktur. Günümüzde pek çok farklı model bulunmaktadır. İşte seçiminizi kolaylaştırmak için derlediğimiz öneriler:
Doğru Beden Seçimi
Bebekler için iyi bir mayo seçmenin önemli bir aşaması doğru bedeni bulmaktır. Mayo küçükse ve bebeğiniz biraz tombulsa bu mayonun içinde rahat hissetmeyecektir. Özellikle lastikli kısımlardan dolayı bacakları zarar görebilir. Hatta döküntüye bile sebep olabilir. Çünkü bebeklerin cildi çok hassastır. Ayrıca sıkı mayo kaşıntıya da sebep olur. Mayo alırken öncelikle bebeğe olup olmayacağını göz önünde bulundurmalısınız. Ne çok büyük ne de küçük olmalı. Tam vücuduna uygun olanı seçmelisiniz.
Doğru Materyal Seçimi
Bebek mayolarında kaliteli malzeme önemlidir. Çocuğunuzun hassas bir cildi varsa, yumuşak malzeme onun için en iyisidir. Yumuşak, cilt dostu malzeme sadece rahat olmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun cildinde kızarıklığa neden olmasını önler. Likra kumaşlı mayolar, hızlı kuruma avantajına sahip oldukları için deniz aktivitelerinde tercih edilir.
UV Korumalı Mayo
Denize giren tüm bebekler güneşe maruz kalma riski altındadır. Bebeklerin hassas ciltleri güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha savunmasızdır. Bebeğinizin güneşten korunması için UV koruması sağlayacak şekilde tasarlanmış bir mayo tercih etmelisiniz. Vücudun daha fazla yerini kapatan mayolar, UV ışınlarının çocuğunuzun hassas cildine nüfuz etmesini en aza indirmeye yardımcı olur. Ayrıca mayolar bebeklerin vücudunun çoğu kısmını kapatmadığından güneş kremi de kullanmak gerekir. Tabii bir çocuk doktorunun onayından geçen güneş kremini tercih etmelisiniz.
Bebek Bezi Özellikli Mayolar
Bebeğiniz bezlenme çağındaysa ihtiyaç duyulduğunda çocuk bezlerini değiştirmenin kolaylığını ve rahatlığını sağlayan bir mayo almak isteyebilirsiniz. Bu, istenmeyen kazaları da önler.
Seçiminiz ne olursa olsun, bebeğinizin mayolarının özel şekli ve büyüklüğü, konfor seviyesi ve güvenliği ile uyumlu olduğundan emin olun.
Bebek Mayosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Mayo kumaşları naylon, likra, polyester gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilmektedir. Bu kumaşların bir kısmı bebekler için zararlı olabilir. Seçim yaparken mayonun etiketini muhakkak okuyun.
- Bebek mayosu alırken doğal malzemeden olan ürünler tercih edilmeli.
- Pamuk üretiminde pek çok tarım ilacı kullanılmaktadır. Her pamuklu kumaşın bebeğiniz için sağlıklı olduğunu düşünmemelisiniz. Yine alırken mayonun etiketini okumakta fayda var.
- Geleneksel pamuğa alternatif olarak organik pamuklu kumaşlar tercih edilebilir. Bu kumaşlar diğerlerine göre daha sağlıklıdır.
- Organik pamuk iplerle üretilen bebek mayoları bebeğiniz için en iyi tercih olacaktır.
- Suda çekme, esneme ve sarkma yapmayacak mayolar tercih edilmeli.
- Bebek mayosu ılık su ve byaz sabun ile yıkanmalıdır. Ardından güneşte kurutulmalıdır.
- Çamaşır makinesinde yıkamamalısınız. Fakat bebek kıyafetleri için uygun kimyasal içermeyen deterjanınız varsa çamaşır makinesinde yıkamayı düşünebilirsiniz.
- Bebek mayoları sıkılmadan, buruşturulmadan düz bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
- Direk güneş ışığında kurutmak yerine, gölge bir alanda, tersini çevirerek kurutun.
- Bebek mayoları poşet içinde saklanmamlıdır. Nemden dolayı mantar oluşabilir. Bu da bebeğe zarar verir.
- Bebek mayoları ütülenmemelidir, kuru temizleme yapılmamalıdır.