Bebek nasıl yıkanır? Yeni doğan bebek nasıl yıkanır? İdeal su sıcaklığı ne olmalı? Bebek banyosu hakkında merak ettiğiniz her şey burada.
Bebeklerin ilk banyosu son derece önemlidir. Cildi son derece hassas olan bebeğin, banyo sırasında kayması ve darbe alması, ciddi travmalar yaratabilir. Bu nedenle bebeğin ilk banyosunda son derece dikkatli olunmalıdır.
Bebekler banyo sırasında birbirinden farklı tepkiler verebilirler. Bazı bebekler sudan hoşlanıp banyo sırasında çok mutlu olurken, bazıları da bundan keyif almaz. Bu yüzden bebeklere banyo yaptıran ebeveynler çok dikkatli olmalı, bebeği doğru ve temkinli tutmalıdırlar.
Bebek Nasıl Yıkanır?
Bebeğin göbek bağı düştükten sonra yapacağı ilk banyonun ise küvette ya da küçük bir leğende gerçekleştirilmesi önemlidir. Bebeğin kaymasını engellemek için, küvet ya da leğenin üstüne bir havlu serilmeli ve bebek havlunun üzerine yatırılmalıdır. Bebeğin kaymasını engellemek için, yıkama sırasında birden fazla kişinin bulunması önemlidir. Bebeğin göbek bağı düştükten sonraki ilk banyosunda da kimyasal içerikler kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Bebeğin, banyoya olan ihtiyacı yaşı ile doğru orantılıdır. Yenidoğan bebeğin banyosunda, göbek bağının ıslak kalmaması gerektiği kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için, bağ düşene kadar küvette banyo yaptırmak yerine bir sünger yardımı ile bebeğin vücudunu temizlemek doğru bir hareket olacaktır.
Göbek bağı düştükten sonra bebek, küvette banyo yaptırılmalıdır. Banyo, bebeğin rahatlamasını ve dolayısıyla da daha rahat bir uyku uymasını sağlayacaktır. Ayrıca banyo esnasında kurulan tensel temas, bebeğin ebeveynleri ile iletişim kurmasının bir yoludur.
Küvette yaptırılan banyoda, su sıcaklığı her zaman 37°C olmalıdır. Çok sıcak ya da çok soğuk su, bebeğin paniklemesine neden olur. Haftada 2-3 defa yaptırılması yeterli olacak banyoda, bebek için özel üretilmiş şampuan ve sabunlar kullanılmalı, banyo sonrasında bebek hemen sıcak bir ortama alınmalı ve kurulanmalıdır. Dilenirse, bebek yağları ile bebeği rahatlatacak masajlar yapılabilir.
İdeal Su Sıcaklığı Nasıl Ayarlanır?
Bebeklerin banyo suyu daima ılık (37 derecenin altında) olmalı, ortam ısısıysa 21-22 derecede tutulmalı. Banyolar, 5-10 dakikadan uzun sürmemeli. Temizleme, sünger ya da lif gibi aşındırıcılar kullanılmadan yapılmalı. Saçlar ince, seyrek ve kısa olduğundan, vücut için kullanılan temizleyicinin saçlar için de kullanılması uygun.
Ancak konak oluşumu varlığında banyodan birkaç saat önce saçlı deriye nemlendirici yağ uygulaması sonrasında yine konak oluşumunu engelleyen, göz yakmayan bir şampuan tercih edilebilir. Banyo sonrasında ısı kaybını engellemek için bebek, hızla ılık ve kuru bir havluya sarılmalı, tamponlanarak kurulama yapılmalı ve gerekirse uygun nemlendiriciler sürülmelidir.
Bebekler Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?
Bebekler, yeni doğduklarında, daha az kirlenirler. Yemek yemeye ve emeklemeye başlayan bebeklerin daha sık yıkanması gerektiği gibi, ilk 4 ay boyunca bebeklerin çok sık yıkanmasına gerek yoktur. Özellikle soğuk havalarda, bebeğin hastalanmasını engellemek için, daha seyrek banyo yaptırılması önemlidir.
Emeklemeye ve mama yemeye başlayan bebekler, her akşam uyumadan önce yıkanabilir. Bebeğin uyumadan önce yıkanması, sakinleşmesini de sağlayacağından, daha rahat bir şekilde uyumasını sağlar. Bu nedenle, 4-6 aydan sonra, bebekler daha sık yıkanabilir. Ancak bebeğin, yemek yedikten birkaç saat sonra yıkanmasına dikkat edilmelidir. Yemekten hemen sonra bebeği yıkamak, kusmasına yol açabilir.
Bebek Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bazı bebekler sudan hoşlanıp banyo sırasında çok mutlu olurken, bazıları da bundan keyif almaz ve ağlamaya başlayıp elinizden kurtulmaya çalışırlar. Bu yüzden bebeklere banyo yaptıran ebeveynler çok dikkatli olmalı, bebeği doğru ve temkinli tutmalılardır.
Bebek banyosu başlamadan önce, bebeğin boyutlarına göre tasarlanmış olan bebek küvetleri ılık suyla doldurulmuş olmalıdır. Suyun sıcaklığı iyi ayarlanmalı bebek ne üşümeli ne de yanmalıdır. Kış aylarında bebeği banyoda yıkamak yerine, evin daha sıcak bir odasında yıkamak bebeği üşütmemek açısından yerinde bir yaklaşım olacaktır. Bebeği yıkayacak olan kişi, bebeği küvete yerleştirmeden önce başı ve sırtı onu yıkayacak kişinin koluyla desteklenmeli; ardından önce ayakları sonra da vücudunun kalan kısmı küvete koyulmalıdır. Banyo süresince bebek, sırttan ve baştan desteklenmeli kesinlikle serbest bırakılmamalıdır. Küvete oturtulan bebeğin üzerine diğer elle yavaş yavaş su serpilmeli, yumuşak bir banyo süngerinin üzerine sıkılan bebek vücut şampuanıyla bütün vücut temizlenmelidir.
Bebeğin başı, vücudundan sonra yıkanmalıdır. Bu işlem sırasında en önemli şey, bebeğin kulağına ya da burnuna su kaçırmamasını sağlamaktır. Baş yıkama işlemini kolaylaştırmak için bebek dikkatlice yüz üstü pozisyona getirilmelidir. Önceden sırtı ve başın arkasını destekleyen kol, bu pozisyonda göbek kısmına ve bebeğin çenesine denk gelmelidir. Bu şekildeyken bebeğin başı şampuanlandıktan sonra, bir kap yardımıyla yavaşça durulama işlemi yapılmalıdır.
Bebek ilk doğduğunda yıkama işlemini, her gün ya da gün aşırı yapmak gerekir. Bu dönemde banyo yapmak, onları rahatlatacak ve uyumalarını kolaylaştıracaktır. 6. aydan itibaren bebek ya gün aşırı ya da 2 günde bir yıkanmalıdır.
Göbek Bağı Düşmemiş Bebek Nasıl Yıkanır?
Bebeklerin göbek bağı düşene kadar, temizliğinde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Taze bir göbek bağı, bebeğin enfeksiyon kapabileceği ilk noktadır. Bu nedenle, her zaman temiz ve kuru tutulmalıdır. Kordonu, günde en az bir kez dibinden, alkollü pamuk ile silmek ve ardından steril bezle kapatmak gerekir. Ortalama 1 ile 2 hafta arasında düşen göbek bağı, kesinlikle bebek bezi ile kapatılmamalıdır.
Göbek bağını kuru tutmak gerektiği için, ebeveynlerin kafasını meşgul eden bir diğer konu; bebeğe bu dönemde banyo yaptırmanın doğru olup olmadığıdır. Bağ, ıslandıkça düşmesi gecikecektir, ama bir yandan da bebeğin buradan enfeksiyon kapabilme ihtimali de yüksektir. Bu durumda bebek, göbek kordonu düşene kadar silinerek temizlenebilir. Banyo yaptırılacaksa da, banyo süresi kısa tutulmalı ve ardından göbek, hızlıca kurutulmalıdır.
Göbek bağı, zaman içerisinde kendiliğinden düşecektir. Bu sürece müdahale etmemek en doğru karardır. Bağ düştükten sonra kanama olabilir, bu durumda paniğe kapılmamalı; ancak kanama durmuyorsa derhal doktora başvurulmalıdır.
Bebeğin, göbek bağı kalıntıları düşmediyse, göbek bağının ıslanmaması için, bebeği sünger ile banyo yaptırmak gereklidir. Süngerle banyo yaptırırken, bebeğin havlu gibi yumuşak bir yere yatırılması önemlidir. Ardından, sünger ile bebeğin vücudu yavaşça silinmelidir.
Bebeğin temizliğinde kimyasal maddelerin kullanılmaması konusunda da dikkatli olunmalıdır. Bebeklerin göbek bağı, genellikle 1-3 hafta arasında düşer. Bebeğin göbek bağı düşene dek, bebeğin süngerle temizlenmesi gereklidir.
Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır?
Yeni doğan bebeğe banyo yaptırmak, ebeveynleri genellikle tedirgin ettiği gibi, bebeklerin özellikle yaz aylarında sıklıkla banyo yaptırılması gerekiyor. Bebeği yıkarken, cildinin zarar görmesini engellemek ve sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bebeği yıkamaya başlamadan önce, ihtiyaç duyulan her şeyi yakın bir yere koyun. Banyo suyunun sıcaklığının 32,5 ile 37,5 derece arasında olmasına dikkat edin.
Yenidoğan bebekler, ılık su ile her gün yıkanabilir. Günlük ılık su, bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır. Bebekleri yıkarken özel sıvı sabunlar tercih edilmelidir. Bebeği, haftada 2-3 kez şampuan veya sabun ile yıkamak yeterlidir.
Banyo sonrası yumuşak bir havlu ile bebeği kurulamak ve bebek nemlendiricileri ile kısa masajlar yapmak bebeği rahatlatacak ve daha kolay uyumasını sağlayacaktır. Bebeklere giydirilen çamaşırlar yıkanırken deterjan değil, sabun tozu kullanılmalı, çamaşırlar çok iyi durulanmalı ve mutlaka ütülenmelidir.
- Bebeği yıkayacağınız odanın ya da banyonun ısısını; bebeğin yaşına, mevsime ve evin ısı durumuna göre artırın.
- Bebeğin kaymasını önlemek ve belinizin ağrımasını engellemek için küvetin bel hizasında olmasını sağlamaya çalışın.
- Sabun ve şampuan kullanımına dikkat edin. Bebeklere özel üretilmiş 5.5 pH’a sahip göz yakmayan şampuanlar kullanın.
- Bebeği durularken, yüzünden aşağıya su dökmemeye dikkat edin.
- Bebeği, başı dışarıda kalacak şekilde küvetin içine sokun. Bebek çok fazla ağlıyor ya da yıkanmaktan hoşlanmıyorsa, tek başınıza bebeği yıkamamaya dikkat edin.
- Yumuşak bir bezle bebeğin tüm vücudunu yıkadıktan sonra, pamuklu havlu ile yavaşça bebeği kurulayın. Bebeğin kulağını kurulamak için pamuk ya da tülbent kullanın. Pamuklu çubuklar, bebeğin kulak yollarına ciddi zararlar verebildiğinden, pamuk ve tülbent dışındaki cisimleri tercih etmeyin.
- Banyo yaptırırken, bebeğin kulağına su kaçması bir sorun yaratmadığı gibi, kulak salgılarının yumuşamasını sağlayarak, daha rahat atılmasını sağlar. Bebeğin kulağına su kaçmasını engellemek için tıkaç ve benzeri cisimler kullanmayın.
Bebeklerin 5-10 dakika gibi kısa bir sürede yıkanması yeterli olduğu gibi, şampuanlı ya da sabunlu şekilde uzun süre bekletilmemesine dikkat edilmelidir.