Bebek nefessiz kalırsa ne yapmalı? Olası ev içi yaralanmalara karşı bebek ilkyardım uygulamaları bilinmelidir.
Bebekler yutkunma duyuları yeterince gelişmediği için çeşitli kazalara maruz kalabilirler. Bebeğin boğazına bir şey kaçmasını engellemek için çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle beslenirken ya da oyuncaklarıyla oynarken bebeği dikkatlice izlemekte fayda var.
Bebeğin Boğazına Cisim Tıkanmasını Önlemek İçin Ne Yapmalı?
Dr. Tayyar Vardar konuya dair şu bilgileri veriyor:
- Beslenme sonrasında bebek bir süre yalnız başına bırakılmamalı,
- Ek gıda verirken salatalık, havuç gibi parçalanması zor olan gıdalar, kuruyemiş ve şeker gibi yiyecekler asla verilmemelidir.
- Bebeğin bulunduğu ortamda tesbih, boncuk, misket, bozuk para gibi riskli eşyalar bulundurulmamalıdır.
- Çocuklar oyuncakları ile oynarken takip edilmeli, özellikle balon gibi şişirilirken patlayıp parçalarının akciğere kaçma riski olan oyuncaklar 6 yaş altındaki çocuklara asla verilmemelidir.
- Aile üyelerinin kullandığı ilaçlar bebeğin /çocuğun bulunduğu ortamlardan kaldırılmalıdır.
Yaşamın devam edebilmesi için her solunum hareketi ile üst solunum yollarından akciğerin en uç noktalarına kadar oksijen taşınır. Bu dolaşımı engelleyen her türlü etken, boğulmaya neden olur. Üst solunum yollarının çeşitli nedenlerle tıkanması akciğerlere oksijenin gitmemesine; dolaşımda, dolayısıyla hayati merkezlerde işlev bozukluğuna ve ölüme sebep olur.
Boğulma nedenleri arasında; üst solunum yollarını tıkayan her türlü cisim, iri bir lokma, çekirdek (erik, üzüm, kayısı, fındık, fıstık vb.), küçük oyuncak parçaları (bilye, balon vb.), içecekler,ani alerjik reaksiyonlar sayılabilir. Bebeklerde boğulma risklerine karşı eğitimcinin çok dikkatli olması gerekir. Boğulma durumunda; karakteristik olarak iki eli boyunda çapraz kavuşturma, yüz ve dudaklarda morarma, aşırı hava açlığı görüntüsü, bilinçsiz olma hâli gibi belirtiler görülür. Bebek nefessiz kalırsa ne yapılmalı?
Bebeklerde Heimlich Manevrası Nasıl Uygulanır?
- Bebeği sağ kolunuzun üstüne yüzükoyun yatırın ve başı aşağıya yönlendirin sonra sırtının tam ortasına peş peşe 5 kez vurunuz.
- Bilinç kaybı olan hastanın ağız içini işaret parmağınızla temizleyin ve bebeği sırtüstü yatırınız.
Bebeklerde Suni Solunum
- Hava yolu açıklığı tekrar kontrol edilir.
- Ağız dolusu nefes alınır. İlk yardımcı ağzını, bebeğin ağız ve burun deliklerini içine alacak şekilde yerleştirir.
- Ağız ve burundan içeriye doğru balon üfler gibi nefes verilir. Verilen hava 1 saniyede sabit hızla, göğüs kafesini gözle görülür şekilde kaldıracak kadar üflenir. Bebeklere verilecek havanın miktarı ortalama 50 ml kadardır. Buna göre de ağız içindeki havanın verilmesi yeterlidir.
- Bebeğin baş çene pozisyonu korunarak ağzı ve burnu açılır, hava çıkışı sırasında göğüs kafesinin eski konumuna dönüşü gözlemlenir.
- Eğer hava çıkışı yoksa ya nefes doğru verilememiştir ya hava yolu açıklığı yeterince sağlanamamıştır ya da hava yolu tıkanıklığı mevcuttur. Bu yüzden hava çıkışı mutlaka gözlenmelidir. Bu şekilde 2 kurtarıcı solunum verilir.
Önemli Not: Bu uygulamalar uzman kişilerce yapılmalıdır. Eğer bu uygulamaların uzmanı değilseniz lütfen bir uzmandan yardım alınız.
Bebek nefessiz kalırsa durumu yalnızca cisim yutmayla gerçekleşmez. Diğer sebeplere bakalım.
Bebeklerin Nefessiz Kalmasına Sebep Olabilen Durumlar
Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Bebeklerde öksürük sorunu özellikle yenidoğanlarda bağışıklık sistemi gelişmediği için sıklıkla görülür. Öksürük, bebeğin solunum yoluna kaçan toz gibi maddeler nedeniyle oluşabileceği gibi, üst solunum yolu hastalıkları sebebiyle de görülebilir.
Öksürük sorunu bebek ve çocuklarda genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak öksürükle birlikte yüksek ateş görülmesi durumunda doktora başvurulması gerekir.
Bebekler Neden Öksürür?
Öksürük, yetişkin insanlarda olduğu gibi bebeklerde de zaman zaman görülebilen ve kendiliğinden geçen bir sorun olarak ortaya çıkabilir. Önemli olan, öksürükle birlikte görülen semptomlardır.
Ateş, dışkıda değişiklik, uykusuzluk ya da ciltte değişiklikler gözlenmesi durumunda bebeğin doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Bununla birlikte, bebeklerde öksürük astım, bronşit gibi kronik hastalıklar nedeniyle oluşabilir. Bu noktada bebeğin düzenli olarak ilaç kullanması gerekebileceği gibi, beslenme ve uyku düzenine de dikkat edilmesi gerekir. Tekrar eden öksürük, bebeğin huzursuz olmasına, niteliksiz uyku problemine ve beslenme sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle öksürük sorunu görülen bebeklerde bazı önlemlerin alınması ve tedavinin geciktirilmemesi oldukça önemlidir.
Öksürüğe İyi Gelen Yiyecekler
Bebeklerde öksürük sorununu çözmek için bazı doğal yollar kullanılabilir. Ancak 6 aydan küçük bebeklerin ek besinler alması zararlı olabileceğinden, bu durum sadece 6 aydan büyük bebekler için geçerlidir. Bebeklerde öksürük sorununu azaltmak için, ılık süt, badem-portakal suyu, adaçayı, ıhlamur, nane limon gibi bitki çayları kullanılabilir. Ancak bu çayların 6-12 ay arası bebekler için az miktarda kullanılması önemlidir. Bununla birlikte bebeğe verilecek sıcak içeceklerin ılıtılmış olmasına da dikkat edilmelidir.
Bitki çaylarının fazla miktarda tüketilmesi bebeklerde farklı sorunların oluşmasına yol açabilir. Ağlama, sindirim sistemi problemleri ya da halsizlik gibi sorunların yanı sıra daha ciddi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Bu nedenle bebeklerde öksürüğü azaltmak için bitki çayları az miktarda kullanılmalıdır.
Uzun süre devam eden öksürük sorununa çözüm bulmak için ise ilaç tedavisi şarttır. 0-3 yaş arası bebeklerde uzun süre devam eden öksürüğün farklı hastalıkların habercisi olabileceği unutulmamalı ve doktor tedavisi ihmal edilmemelidir.
Bebeklerde Astım
Bebeklerde astım, öksürük ve hırıltı gibi belirtilerin sürekli görülmesi ve bebeğin huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar yaşamasıyla ortaya çıkar. Nefes alıp vermede güçlük, hırıltı, öksürük ve alerjik döküntüler de bebeklerde astım belirtileri arasında yer alır.
Bebeklerin solunum sistemleri tam olarak gelişmediği için, astım ya da bronşit gibi kronik hastalıklar bebekleri derinden etkiler. Uzun süre devam eden solunum yetersizliği, sinir sistemi hasarına yol açabileceğinden, astım belirtileri gösteren bebeklerin tedavi edilmesi şarttır.
Bebeklerde Görülen Astım Belirtileri Nelerdir?
Astım ile ilgili belirtiler, grip ve nezle gibi hastalık dönemlerinde hemen her bebekte görülebilir. Ancak bebeğin solunum yolları ile ilgili yaşadığı sorunların sürekli olması durumunda astımdan şüphelenilmesi gereklidir. Bebeklerde sık görülen astım belirtileri şöyledir:
Zor Nefes Alma: Bebeklerdeki solunum problemleri genellikle bebek ağladığında ya da çok güldüğünde ortaya çıkar. Bebeğin nefesinin birkaç saniye kesilmesi, bebeğin ağlama ya da gülme anında zorlanması astım belirtileri arasında yer alır.
Hırıltılı Nefes Alma: Hırıltılı solunum, bebeklerde hastalık dönemlerinde sık görülür. Ancak bebeğin hasta olmadığı zamanlarda, özellikle uyurken hırıltılı nefes alması önemli bir belirtidir.
Kronik Öksürük: Bebeklerde astım belirtileri arasında en sık görülen semptomlardan biri kronik öksürüktür. Genellikle geceleri artan öksürük, bebeğin emeklemek, oyun oynamak gibi efor sarf ettiği faaliyetlerde daha sık görülür.
Alerjik Döküntüler: Bebeklerin yanaklarında, alnında ya da kafa derisi üzerinde deri döküntüleri görülmesi, astım belirtileri arasında yer alır. Alerjik belirtiler her bebekte görülmemekle birlikte, solunum zorluğuna eşlik eden döküntülerde astımdan şüphelenilmesi gerekir.
Astım belirtileri, bazı bebeklerde nadir olarak görülürken bazı bebeklerde çok sık ve şiddetli şekilde görülebilir.
Bebeklerde Astım Tedavisi
Bebeklerde astım tedavisi, bebeğin geçirdiği atakları önleme ve solunum yollarını rahatlatmaya yönelik olarak yapılır. Astım ataklarını durduracak ilaç tedavisi, bebeklerin nefes alıp vermede zorluk yaşama sıklığını azaltacağı gibi, ciddi krizlerin riskini de minimize edecektir.
Bronşit ya da astım gibi kronik hastalıklara sahip olan bebeklerin tedavisinin geciktirilmemesi oldukça önemlidir. Dolayısıyla bebeklerde astım belirtileri veya solunum yollarıyla ilgili bir sorun görüldüğünde, vakit kaybetmeden doktora başvurulması gereklidir.
Bebek nefessiz kalırsa yapılması gereken ilkyardım müdahaleleri bunlardır. Tüm bebeklere sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyoruz.