Bebek

Bebek Odası Nasıl Temizlenir?

Bebek odası nasıl temizlenir? Bebeklere sağlıklı bir ortam sağlayabilmek için odalarını uygun yöntemle temizlemek gerekir.

Bebek odası temizliği bebeklerin sağlığı için büyük önem taşır. Doğru temizlik malzemeleri ve yöntemleri kullanarak bebek odalarında hijyen sağlamak gerekir. Peki bebek odası nasıl temizlenir?

Dip Köşe Bebek Odası Nasıl Temizlenir?

Daha önce kullanılmış bezler yeterince hijyenik olmayacağından bebek odası temizliği için yeni temizlik malzemeleri satın alın. Böylece temizlik çok daha hijyenik olur. Bebek odası temizliği için ürün olarak mikrofiber temizlik bezi ve küçük elektrikli süpürge temin edin. Elektrik süpürgesini kullanmadan önce fırçasını temizleyin.  Malzemenin temizliğini kontrol ettikten sonra temizliğe başlayın.

Bebek odasının temizliği sırasında bebeğin odasında vakit geçirmemesini sağlayın. Zemini zemin temizleyiciler ile sildiyseniz eğer bebeği en az iki saatin ardından odasına getirin.

Temizliğe önce bebek odasını tozlardan arındırarak başlayın. Yani ilk olarak zemini elektrikli süpürge ile temizleyin. Halı, yatak altı,köşeler başta olmak tüm zemini tozdan arındırın.

Zeminde bulunan halının temizliği konusunda özverili davranın. Bebekler genellikle oyun zamanlarını bu halı üzerinde geçirir. Zemin temizliğinde hassas davranın çünkü bebekler ilk aylarında yürüyemediklerinden zamanlarının çoğunu yerde geçirirler.

Haftalık temizliğin dışında perde, halı ve yatak nevresimleri düzenli olarak değiştirin ve yıkayın. Zemini süpürüp sildikten sonra, yatak temizliğine geçin, yatak temizliğinde önce yatağın gövdesini mikrofiber bez ile silin. Bebek yatağının dört ucunu, gövdesini ve başlığını iyice silmeye özen gösterin. Bebek yatağını silme işlemini bitirdikten sonra yeni nevresim ve örtüleri serin.

Yatak temizliğini tamamladıktan sonra odada yer alan masa, dolap, koltuk gibi eşyaların temizliğini yapın. Temizliği yaparken eşyaların altlarındaki tozları da iyice temizlediğinizden emin olun. Eşya temizliğini sonlandırdıktan sonra bebeğinizin oyuncaklarını temizlemeye geçin. Bebeğiniz ile direk temas halince olan oyuncakların üzerinde bulunan tozları kuru bir bez ile silin.

Son aşamada ise bebek odasının camlarını ve kapısını temizleyin. Bebek odasının temizliğinde kimyasal maddelerden kaçının. Temizliğin ardından bebek odasının perdelerini açarak güneş ışığının içeri girmesini sağlayın. Temizliği, odayı havalandırarak sonlandırın.

Bebek odası halısı

Bebek Odası Halısı Nasıl Temizlenir?

Halı temizleme yöntemlerini seçerken, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var. Bebeğiniz varsa, ona zarar verebilecek belirli yöntemlerden kaçınmanız gerekecektir. Sert kimyasal madde içermeyen doğa dostu halı temizleme yöntemleri kullanmanız gerekir. İşte bebek dostu halı temizleme yöntemleri hakkında göz önünde bulundurulması gereken birkaç şey.

Bebek Odada Olmamalı

Hangi temizleme yöntemini uyguladığınızdan bağımsız olarak, temizlik yaparken bebeğinizi odadan çıkarmanız gerekir, ardından bebek odası temizliğine başlayın. İçinde sert kimyasallar bulunmayan bir temizleme çözeltisi kullanıyor olsanız bile, evcil hayvanlarınızın veya bebeğinizin deterjanı solumasını istemezsiniz.

Halıyı Düzenli Aralıklarla Süpürün

En iyi halı temizleme yöntemlerinden biri basit olabilir ama aynı zamanda çok etkilidir. Halılarınızı temizlemeniz gerektiğinde, süpürerek başlamalısınız. Halının temiz kalmasını sağlamak için çok önemlidir. Halıyı haftada en az bir kez, hatta daha sık süpürmeye çalışmalısınız. Bu, fazla kiri halıdan temizler ve halıyı daha temiz hale getirir.

Temizlik Yöntemleri

Halıdaki lekelerle uğraşırken, çoğu durumda bir tür temizlik solüsyonu kullanmanız gerekir. Lekeyi suyla temizlemeyi deneyebilirsiniz, ancak çıkmazsa, biraz daha güçlü bir şeye ihtiyacınız olacaktır. Evcil hayvanlarınız veya çocuklarınız için tehlikeli olabilecek kimyasal maddeler içeren temizlik solüsyonları kullanmak istemezsiniz. Bu nedenle, evin etrafındaki eşyaların bir kısmıyla halı temizleme çözümünü denemek isteyebilirsiniz. En iyi ev yapımı halı temizleme solüsyonlarından biri beyaz sirke ve suyun bir kombinasyonudur. Bir sirke ve su çözeltisini karıştırabilir ve sonra lekeli bölgeye uygulayabilirsiniz. Birkaç dakika boyunca solüsyonun lekeye nüfuz etmesini bekleyin, ardından temiz bir bezle silin.

Buz Kullanın: Bazen işe yarayan başka bir yöntem halı lekelerini buzla temizlemektir. Halıya yapışmış bir şey varsa, çıkarmak için buz kullanabilirsiniz. Yapışkan madde üzerinde buzu birkaç dakika ovalayın ve önemli ölçüde soğuması ve sertleşmesi gerekir. Sertleşince halıdan kolayca çıkarabilirsiniz.

Sıcak Su Kullanın: Bu temizleme işlemi buhar makinası ile yapılır. Bu yöntemle, makineye su koyun ve odada sıcak buhar oluşturun. Buhar halıdaki sert lekeleri yumuşatır ve daha kolay temizlenmesini sağlar.

Oyunun bebek gelişimindeki önemi

Oyuncaklar Nasıl Temizlenmeli?

İçi elyafla dolu, kumaş oyuncakların temizliği kolaydır. Çamaşır makinesinde 40 derecede bebeğinizin giysileriyle birlikte yıkayabilirsiniz. Bu işlem için tıpkı bebek giysilerinde olduğu gibi, bebekler için özel üretilmiş bebek deterjanlarından kullanmanız gerektiğini unutmayın. Durulanmasına da özen gösterin. Emin olmak için ek durulama yapabilirsiniz.

Yine tıpkı giysilerde olduğu gibi, oyuncakları da güneş ışığında kurutmaya özen gösterin. Güneş ışığında mikroplar kırılır. Kurutma işlemi için kurutma makinesini de kullanabilirsiniz. Fakat sonrasında yine biraz güneşte tutmanız faydalı olacaktır.

Sert ve plastikten yapılmış oyuncakları ise bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Fakat kesinlikle mutfak eşyalarıyla birlikte yıkamayın. Oyuncakları 50 derecede yıkayın.

Makine yerine elinizde de yıkayabilirsiniz. Geniş bir leğen ya da küveti kullanabilirsiniz. Yine bebekler için üretilmiş temizleyicilerden kullanmaya özen gösterin. Suya bir miktar temizleyici koyun, oyuncakları yıkayın ve ardından iyice durulayın. Oyuncakları bebeğinize kuruladıktan sonra verin.

Kimyasal kullanmak istemiyorsanız, leğene ya da küvete beyaz sirkeli su doldurun ve bu karışımda oyuncakları 20 dakika bekletin. Ardından iyice durulayın, sirke kokusunun gittiğinden emin olun. Bebeğinize kuruladıktan sonra verin.

Bebeğiniz banyoda da oyuncaklarıyla oynamayı sever. Onların sürekli temiz kaldığını düşünmeyin. Banyo oyuncaklarını her banyo sonrası mutlaka dezenfekte etmelisiniz.

Pedallı arabalar, bebek evleri ve oyun havuzları da zamanla kirlenir. Balkon ya da bahçeniz varsa, buralarda suyla kolayca temizleyebilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa, küveti kullanın. Bunun için de sirkeli su yöntemini kullanabilirsiniz. Tahta oyuncakların temizliğini de beyaz sirkeli su ya da karbonatlı su ile yapabilirsiniz.

Oyuncak temizliğinde en önemli nokta, yıkama ardından gelen durulama işlemidir. Durulama işlemine ayrıca özen gösterin. Bu çocuğunuzun sağlığı için oldukça önemlidir.

Bebek Kıyafeti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek Giysileri Nasıl Yıkanmalı?

Söz konusu olan bebek ve çocuk giysileri ise, konuya daha da önem vermek gerekir. Bebeklerin ve çocukları cildi, yetişkinlere göre daha hassastır. Kullanılacak temizlik malzemeleri bebekler e çocuklar için risk içerebilir. Çünkü temizlik malzemeleri bebek ve çocukların cildine zarar verebilecek kimyasallar içerebilir.

Bebeklerin ciltlerinin PH değeri yetişkinlerden farklı olduğundan, mikroplara karşı daha savunmasızdırlar. Yetişkinlerin cildi  mikropları imhaya uygun yapıdadır, fakat bebeklerin cildi savunma becerisini 2 aydan itibaren öğrenir.

Bunları göz önünde bulundurarak bebek ve çocuk giysilerinin temizliğine özen gösterilmelidir.

Bebek Giysilerinin Temizliği

Öncelikle deterjan seçimi önemlidir. Renk ve kokuya aldanmadan doğru tercihi yapmanız gerekir. Birçok marka bebekler için özel deterjanlar üretmektedir. Marketlerden ya da eczanelerden bu temizleyicileri edinebilirsiniz. Bebeğinizin doktoruna danışarak bu konuda bir karar verebilirsiniz.

Giysilerin etiketinde yıkama talimatları yer almaktadır. Bu talimatlara uymaya özen gösterin. Giysileri etikette yazan en yüksek sıcaklıkta yıkamaya çalışın. Yüksek sıcaklıkta bakteriler daha kolay yok olmaktadır. Özellikle bebek iç çamaşırlarını yüksek sıcakta yıkayın.

Yıkadığınız bebek çamaşırlarını açık havada, güneşte kurutmaya özen gösterin. Kurutma makinesi kullanmış olsanız dahi, bir süre güneşte bekletin. Virüsler güneş ışığında kırılacaktır.

Önlük, patik ve yıkanabilir oyuncaklar için de aynı özeni göstermeniz gerekir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Bebeğinizin giysilerini yıkama sıcaklığına göre ayrıştırarak yıkayın.
  • Giysileri, alt-üst, iç ve dış olarak ayrıştırarak, ayrı ayrı yıkayın. Böylece mikroplar birbirine karışmaz.
  • Yeni aldığınızı giysileri kullanmadan önce muhakkak yıkayın.

Beşik Nasıl Temizlenir?

Bebekler uykuda çok zaman geçirir. Bu sebeple uyku ortamının temiz olması çok önemlidir. Bir beşik bakteri ve mikroplardan nasıl korunur? İşte beşiği iyice ve güvenli bir şekilde nasıl temizleyeceğinize dair ipuçları:

Beşiğin yatağının örtülerini çıkarın. Bunlar makinede yıkanabilir. Uygun deterjan ile makinede yıkayın. Yatak üzerinde bakım etiketi olup olmadığını kontrol edin. Yatağın su ile teması uygun değilse sussuz temizlik yapmanız gerekir. Toz veya kirden kurtulmak için yatağı iyice süpürün. Bunun için elektrikli süpürge kullanın.

Ardından yatağı iyice silin. Bunun için sirkeli su kullanabilirsiniz. Bebekler için uygun dezenfektanlar ile yatağı temizleyebilirsiniz. Böylece küf ve mantarlardan da kurtulmuş olursunuz. Ardından güneşte kurutun. Kurutma işlemi özlelikle önemlidir. Güneş altında iyice kuruduğundan emin olun. Yıkamayacaksanız da arada bir yatağı havalandırmakta fayda var. Zaman zaman yatağı ve örtüleri güneşli günlerde havalandırın.

Yatağa yerleştirmeden önce yatağın tamamen kuru olduğundan emin olun. Bakteriler ve küf nemi sever, bu nedenle yatağın tamamen kuru olduğundan emin olarak bebeğinizi koruyun.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir