Bebek

Bebek Önlüğü Nasıl Dikilir?

Bebek önlüğü nasıl olmalıdır? Bebek mama önlüğü modelleri nelerdir? Evde önlük yapılabilir mi? Mama önlüğü hakkında bilinmesi gereken her şey.

Önlükler bebeklerin ihtiyaç listesinin ilk sıralarında yer alır.  Bebek önlüğü basit bir ürün gibi gözükse de zamanla uygun forma ulaşmış bir üründür. Dolayısıyla bebek için en ideal önlüğü edinmek istiyorsanız bilmeniz gerekenler var.

Bebek Önlüğü Çeşitleri

Ebeveynleriniz sizin için muhtemelen standart önlükleri kullanmıştır. Fakat günümüzde pek çok tür ve modelde önlük bulunmaltadır. Pek çok ihtiyaca karşılık gelen modellerei birlikte inceleyelim:

Salya Önlükleri

Bu önlükler hippi modasının bir parçası gibi görünmektedir. Fakat öyle değiller. Hippi bir bebeğiniz olmasa da bu önlüğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Henüz katı yiyeceklere geçmemiş olan bebekler için ideal olan bu modeller; süt, su gibi sıvıların tutulmasına yardımcı olur. Boyutları dolayısıyla bebeklerin rahat etmesini sağlarlar. Ayrıca bebeğin ev içinde veya dışarıdayken giymesi için yeterince rahattırlar. Bebekler her yere salya damlatma eğiliminde olduğundan, her salya aktığında kıyafet değiştirmek istemiyorsanız bu önlüklerden kullanabilirsiniz.

Mama Önlükleri

Bebeğiniz katı yiyeceklere geçtiğinizde bir mama önlüğüne ihtiyaç duymaya başlarsınız. Mama önlükleri bebeğin yemekte olduğu besinlerin etrafa saçılmasını önler. Önlerinde bulunan cep sayesinde düşen parçalar tutulur. Böylece etraf temiz kalır.  Bu modeller kolayca yıkanabilir olduklarından özellikle işlevseldir.

Uzun Kollu Önlükler

Giyilebilir önlük olarak da bilinen bu önlükler gömlek gibidir. Bebeğinizi boyundan dize kadar kaplarlar, bu da yemek zamanında kusursuz bir koruma sağlar. Süslü elbiseleri korumak için harikadırlar. Bir restoranda ya da misafir olarak bulunduğunuz yerler için idealdir. Tüm kıyafeti koruyarak sizi büyük bir sıkıntıdan kurtarır. Biraz hantal bir modeldir. Yıkama ve kurutması zaman gerektirir. Bunun için evde sıklıkla kullanılması tavsie edilmez.

Tek Kullanımlık Önlükler

Günlük kullanım için pratik olmasalar da, tatildeyken ya da diğer önlükleri unuttuğunuz zamanlarda kullanışlı olabilirler. Özellikle evden uzakta olduğunuz ve önlüğü birkaç saat veya gün boyunca temizleyemeyeceğiniz durumlarda tek kullanımlık önlükler ideal bir seçenek olacaktır.

Yaş Grubuna Göre En İyi Önlükler

Bazı kaliteli bebek önlükleri aylarca ve hatta yıllarca kullanılabilirken, diğerleri belirli durumlar için en uygun seçenek olurlar. 0-6 aylık bebekler altı aylık olana kadar katı yiyecekler tüketmediklerinden salya önlükleri yeterli olacaktır. 4-6 aylık dönemi geçtikten sonra, mama önlüklerine ihtiyaç duymaya başlayabilirler. Uzun kollu önlükler yenidoğan bebekler için pratik değildir. Tek kullanımlık önlükler her yaş grubundan bebek için kullanılabilir.

Bebek Önlüğü Temizliği

Şüphesiz önlükler en fazla kirlenmeye maruz kalacak bebek aksesuarları arasında yer alır. Önlüklerin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız temizliğine özen göstermelisiniz.

Ürünün Bakım Etiketini Okuyun

Önlükler için kullanılan malzemeler organik pamuktan kauçuğa kadar değişiklik gösterir. Üreticinin ne tür temizleme yöntemleri önerdiğini görmek için bakım etiketini (veya kutuyu) okuduğunuzdan emin olun. Bazıları çamaşır makinesine atılabilir, bazılarının da elde temizlenmesi gerekir. Temizlik yönteminize önceden karar vermek istiyorsanız, etiketi ürünü satın almadan önce okumakta fayda var.

Lekelere Mümkün Olduğunca Erken Müdahale Edin

Önlüğün önünde tükürük veya kuru erik lekesi olsun, lekeyi olabildiğince çabuk çıkarmak istersiniz. Bakım talimatlarını göz önünde bulundurarak, önlüğü bir an önce yıkamalısınız. Bazı lekler için farklı çıkarma teknikleri gerekebilir. Uygun leke çıkarma yöntemini uyguladıktan sonra önlüğü bebek giysileri için uygun çamaşır deterjanı ile yıkamalısınız.

İyice Kurutun

Bu uygulama plastik veya kauçuk önlükler için gereklidir, ancak çoğu pamuk ve kumaş için de mantıklıdır. Kurutma işlemi için makine kullanılması önerilmez. Açık havada ve güneşte kurutma en sağlıklı yöntem olacaktır. Böylece lekelerin de kaybolduğunu göreceksiniz.

Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalı?

Bebek kıyafetleri elde ya da çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Lekenin durumuna göre, kıyafetin nasıl yıkanacağına karar verebilirsiniz. Basit lekeler için elde yıkamayı tercih edebilirsiniz.

Bebeklerin kıyafetleri, diğer kıyafetlerden ayrı olarak yıkanmalıdır. Çamaşır makinesinde yıkayacaksanız, bebek kıyafetleri ile diğer kıyafetleri ayırmanız gereklidir.

Bebek kıyafetlerini yıkarken, sıradan deterjanlar kullanmak bebeğin cildine zarar verir. Bu nedenle, daha kimyasal içermeyen ya da daha az kimyasal içeren bebek deterjanları kullanabilirsiniz.

Bebek giysilerini yıkayacağınız sıcaklığa ve kullanacağınız deterjan miktarına özen göstermelisiniz. Çok yüksek sıcaklıkta yıkanan kıyafetlerin rengi solacağı gibi, düşük sıcaklık bakterilerin ölmesini engelleyecektir.

Fazla miktarda deterjan kullanmak, kıyafetlerde partikül ya da kimyasal madde kalmasına neden olabilir. Dolayısıyla, deterjan mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.

Bakteri ve mikrop artışını engellemek için, kirli bebek kıyafetleri uzun süre bekletilmemelidir.

Bebeklerin giysilerini yıkarken, giysilerin yıkama yönergeleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Bakteri ve mikropların ölmesi için 40 ile 60 derece arasında sıcaklık yeterli olduğu gibi, daha yüksek sıcaklık giysilerin zarar görmesine yol açabilir.

Evde Bebek Önlüğü Yapımı

Malzemeler

  • 70 cm havlu
  • Uygun renkte kumaştan hazırlanmış 2 m biye
  • Havlu renginde iplik

Yapılışı

  • Havluyu ikiye katlayın.
  • Başın geçeceği yeri 5 açın ve hafifçe oyun.
  • Yakanın etrafına, gerekirse yanlara biye çevirin. Yan taraflara biye geçemeyecekse bastırıp dikin.
  • Etek uçlarına da biye geçirip 6 cm kadar beden üzerine kıvırın.
  • Yan taraflara bağlarını dikin.
  • Ön etek üstüne bebeğin ismini işleyebilirsiniz.

Önlük Kumaşı Nasıl Olmalıdır?

Önlük dikerken artık kumaşlar kullanılabilir, fakat kullanılan kumaşın bebek için uygun olmasına dikkat etmek gerekir.

Yumuşaklık: Özellikle çocuk giyiminde kullanılan kumaşların yumuşak olmaları istenir. Bu özellik kumaşın hammadde ve yapısıyla ilgili olduğu kadar dokunmuş kumaşa uygulanan apre işlemine de bağlıdır.

Görünüm: Örgü, desen, renk ve parlaklık gibi özelliklere görünüm denir. Çocuğun yaş ve cinsiyetine göre renkler seçilmeli, küçük desenli, canlı ve çekici, yumuşak kumaşlar kullanılmalıdır.  

Su geçirmezlik: Özellikle kışlık, yağmurluk ve paltoluk kumaşlarda su geçirmezlik aranan özelliktir. Bu tarz kumaşlar, dokuma-koton vb. kaplanarak elde edilir.

Anti mikrobik özellik: Giysilerin sterilize edilmesi özellikle çocukların sağlığı için önem taşımaktadır. Pamuklu mamüllere hijyenik bitim işlemleri tekstil mamülüne önleyici maddeler aplike edilerek mamülün üzerinde patojen (zararlı)mikropların yayılmasını önlemek için yapılmaktadır.

Nem çekme: Çocuk giysi kumaşlarının teri çekerek vücut rahatlığını sağlaması gerekir. Terin giysi tarafından çekilmesi için, en iyi nem çekme özelliği olan giysiler kullanılır. Örme kumaşlar, dokumalardan farklı olarak ilmek formunda olmaları nedeniyle genel olarak gevşek ve hacimli yapıdadırlar. Bu özellik, dokumalara göre daha fazla nem çekmelerini sağlar.

Esneklik: Kumaşın esnek oluşu çocuk giyiminde istenen bir özelliktir. Kumaşın esnemesi, yırtılmasını da bir ölçüde önler. Örme kumaşlar ilmekli yapıda oldukları için her yöne doğru uzama elastikiyetleri yüksektir. Vücudu sarma ve vücut hareketlerine uyum sağlama özellikleri vardır. Dokuma kumaşlar ise vücudu sarmaz ve vücut hareketlerine karşı koymaya meyillidir.

Buruşmazlık: Kumaşta aranan bir özelliktir. Ancak bugün Türkiye’de ve dünyada özellikle pamuklu örme kumaşlara buruşmazlık özelliği işlemi henüz uygulanamamaktadır. Dokuma kumaşlar genel olarak buruşmaya örme kumaşlara göre daha meyillidir. Buna karşılık ütülenme ve ütü tutma özellikleri örme kumaşlara göre daha iyidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir