Bebek Oto Koltuğu Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bebek ve çocuk oto koltuğu, bebek ve çocukların güvenliği açısından oldukça önemli bir nokta. Çocuklarla birlikte seyahat ederken, çocukların mutlaka çocuk oto koltuklarına oturmasını sağlamak gerektiği gibi, oto koltukları doğru şekilde kullanmak da oldukça önemli.

Oto koltuğu kullanmak şart olmakla birlikte, koltuğun otomobile doğru şekilde yerleştirilmesi, çocuk için ek güvenlik önlemlerinin alınması ve oto koltuğun çocuğun sağlığına zarar vermeyecek nitelikte olması gerekiyor.

  1. Oto koltuğu almadan önce, koltuğun otomobilinize tam olarak oturduğundan emin olun.
  2. Kimyasal madde içeren oto koltukları kesinlikle satın almayın. Yapılan araştırmalar, yanmayı geciktirici madde kullanımının, çocuklarda kansere yol açabildiğini ve bu maddelerin oto koltuklarda yaygın kullanıldığını gösteriyor.
  3. Altı aydan itibaren, çocuklarla yapacağınız tüm yolculuklarda, çocukların oto koltuğuna oturmasını sağlayın.
  4. Koltuğun arabaya doğru yerleştirildiğinden ve sabitlendiğinden emin olun.
  5. Bebeği/çocuğu koltuğa oturttuktan sonra, emniyet kemerinin omuzlarda ya da omuzların altında kalmamasına dikkat edin.
  6. Yolculuğunuz çok kısa sürecek olsa dahi oto koltuğunu kullanın.
  7. Oto koltuğu her yolculuktan önce kontrol edin. Koltuğun, otomobile tam olarak oturduğundan emin olmadan yolculuğa başlamayın.
  8. Bebeğiniz/çocuğun oto koltukta rahat olduğundan emin olun. Bebeği/çocuğu rahatsız eden bir pozisyon, onun huzursuz olmasına yol açacağı gibi, sizin araç kullanırken yeterince odaklanamamanıza yol açabilir.
  9. Oto koltuğu düzenli aralıklarla temizleyin. Otomobilin içerisinde bakteriler çok daha hızlı üreme imkanı bulur. Çocuklara oto koltuktayken yağlı ya da parçaları etrafa dökülen yiyecekler vermeyin.
  10. Çocuğunuzu yolculuk boyunca sık sık kontrol edin. Çocuğunuz uyuduysa nefes alışverişinin düzenli olup olmadığına dikkat edin.
  11. Oto koltuk seçerken, çocuğun yaşına göre değil, kilosuna göre karar verin.

Oto Koltuk Türleri

Standart bebek oto koltukları, bebeklerin kilosuna göre 4 çeşittir. 0-9 kilodan, 22-36 kilo arasına kadar kullanılabilir.

  1. 0 – 9 kilo için Bebek Oto Koltukları
  • Bebeğin sadece yüzü arka koltuğa dönük şekilde kullanılır.
  • Bebeklerin kemiklerinin gelişimi henüz tamamlanmadığı için yatar pozisyonda kullanılmalıdır.
  • Yüzü arkaya dönük biçimdeyken omuzlarından ve omuzlarının altından geçen emniyet kemerleri vardır.
  • Taşınabilir parçaları ve elde taşımak için bir sapı olan modelleri de mevcuttur. (Arabayı kullanırken taşıma sapının aşağıda ve kilitli pozisyonda tutulması gerekir.)
  1. 10 – 18 kilo için Bebek Oto Koltukları

Yaş olarak yaklaşık 8 aylıktan 4 yaşına kadar küçük çocuklar için kullanılabilir.

  1. 15 – 25 kilo için Çocuk Oto Koltukları

15-25 kilo arasındaki oto koltukları, yaklaşık 3 – 7 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.

Bu yaşlardaki çocuk serbestçe oturtulabilir, ancak yetişkinler için düşünülmüş emniyet kemeri, tek çocuklar için yeterince güvenli olmayabilir. Bu nedenle 3-7 yaş aralığındaki çocukların da oto koltuğu kullanması önemlidir.

  1. 22 – 36 kilo için Çocuk Oto Koltukları

Yaklaşık 6 – 12 yaş arası çocuklar için kullanılabilir.

Çocukların otomobildeki güvenliğinin sağlanması için 12 yaşına kadar oto koltuğunda seyahat etmeleri önemlidir. 22-36 kilo arasındaki çocuklar için oto koltukları kullanılmaya devam edilebilir.

Bunların yanı sıra, yükseltici olarak kullanılan Booster koltuklar da, çocukların daha güvenli şekilde seyahat etmelerini sağlar.

Bebek ve çocuk oto koltuğu almadan önce, koltuğun çocuğun güvenliği açısından sorun teşkil etmeyeceğinden emin olmak şarttır. Bununla birlikte, oto koltuk kullanımında dikkatli olmanız çocuğun daha güvenli ve rahat seyahat etmesini sağlayacaktır.

Paylaş

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022