Bebek oyalama için çeşitli yöntemler vardır. Yaşamlarının ilk birkaç yılında bebekler kendilerini oyalayamaz. Her şeye sinirlenip çabuk sıkılabilirler. Peki bebek nasıl oyalanır?
Kişilik özellikleri zamanla şekillense de bazı özellikler zaman içinde de değişmez. Bazı bebekler diğer bazı bebeklere göre daha sinirli, hırçın olabilir. Bebeklerin kendilerini oyalamayı henüz bilmiyor olmalarının yanı sıra mizacı hırçın olan bebeklerin de oyalanması gerekir. Çünkü hırçın bebekler de aslında kendilerine doğru yaklaşıldığında sakince vakit geçirebilirler. Peki nasıl?
Sinirli Bebek Nasıl Sakinleşir? Nasıl Oyalanır?
Aç olduğunu düşündüğünüz zamanlarda bebeğinizi zorla beslemeye çalışırsanız bebeğiniz tepkili ddavranabilir. Bu çok normaldir. Çünkü karnı aç değil ve siz ısrarla ona yemek yedirmeye çalışıyorsunuz. Bu davranıştan vazgeçin. Eğer bebeğiniz çabucak hırçınlaşıyorsa sakinleşmesini bekleyin, dikkatini dağıtın ve acıktığından emin olduktan sonra yemek verin.
Hareket yetenekleri geliştikçe bebekler farklı huylar da edinmeye başlarlar. Örneğin yeni yeni adım atmaya başlayan bebekler düşüp kalktıkça huysuzlanabilir. Eğer adım atıp düştükçe sinirleniyorsa bebeğinizi motive etmeye çalışın. Ellerinden tutun ve yürümesine yardımcı olun. Neşelenecektir.
Elindeki eşyları atmaya başlayan bebekler hırçın davranıyor olabilir. Yere attığı nesneyi birkaç kez alıp ona geri verdiykten sonra bunalıp sinirlenirseniz bebeğiniz de daha fazla hırçınlaşacaktır. Bu gibi durumlarda eşyayı geri vermek yerine bebeğinizin ilgisini başka yöne çekmeye çalışın. Bir de neden sinirlendiğini anlamaya çalışın. Belki artık yemek yemek istemiyordur ya da oturduğu yeren sıkılmıştır.
Yeni konuşmaya başlayan bebekler kelime dağarcıkları çok zayıf olduğu için kendilerini ifade etmekte zorlanırlar. Bu da hırçınlaşmalarına sebep olabilir. Bu durumda bebeğinizle iletişim halinde olun. Onunla konuşun, onu anlamaya çalışın. Masallar, kitaplar okuyarak kelime dağarcığının gelilmesine yardımcı olun.
Bazen bebekler de yorulabilir. Özellikle hareket kabiliyeti gelişmiş bebekler çok fazla hareketli olduklarından gün içinde yorgun düşebilirler. Bu gibi durumlarda bebeğinize zorla bir şey yaptırmaya çalışmayın. Örneğin acil değilse üstünü değiştirmek için zorlamayın. Ya da banyo yaptırmak için ısrar etmeyin.
6-7 aylık bebekler anne babaları ile yabancıları birbirinden ayırt etmeye başlar. Bazı bebekler bu dönemde yabancıların kucağına gitmek istemeyebilir. Bebeğinizi zorlamayın. Zorlanması durumunda ağlamaya başlayabilir. Nazikçe bebeğinizin bunu istemediğini ifade etmelisiniz.
Gaz ağrısı, diş ağrısı gibi durumlar bebeğin fiziksel huzursuzluk yaşamasına sebep olabilir. Bu gibi durumların farkında olmalısınız. Doktordan yardım alarak bebeğinizin sorunlarını çözmelisiniz.
Bebek Oyalama Oyuncakları
Bebekler kendilerini oyalamayı bilmez. Ebeveynlerin de sürekli bebeklerinin başında durması mümkün değildir. Evde yapılacak işler birikir, kişisel olarak yapılacaklar da cabası. Böyle bir durumda ebeveynin hem kendine, hem işlerine, hem de eve zaman ayırabilmesi için bebeğin oyalanması gerekir. Bunun için de oyuncaklardan yardım alabilirsiniz. Malum olduğu üzere bebekler her şeyden çok çabuk sıkılabiliyor. Onlara sürekli yeni oyuncak almak da mümkün olmayacağına göre yaratıcılığınızı konuşturmanız gerekir. Satın alınan oyuncakların yanı sıra evdeki malzemeleri kullanarak bebek oyalama mümkün.
Plastik Şişeler
Bebeğiniz renkli renkli plastik şişelerle oynamaktan çok keyif alacaktır. Aldığınız meşrubat ve su şişelerini atmak yerine bebeğinizin oynaması için biriktirebilirsiniz. Fakat bu şişelerin bebeğiniz için tehlike oluşturmayacağından emin olmalısınız. Örneğin kapaklar boğazına kaçabilir. Ya da şişenin etrafına sarılı olan plastik etiket bebeğin boğulmasına sebep olabilir. Şişeleri bebeğinize zarar vermeyecek hale getirmelisiniz.
Çamaşır Sepeti
Plastik çamaşır sepeti çocuklar için mükemmel bir oyuncak olabilir. İçine koyacağınız bebeğiniz en az 1 saat orada oyalabilir. Fakat bir süre sonra hareketi kısıtlandığı için oradan da sıkılabilir. Bunun için sepetin içine başka oyuncaklar atın ve bebeğinize bir oyuncak havuzu oluşturun. Bebeğinizi arada bir konrol etmeyi de ihmal etmeyin.
Plastik Mutfak Eşyaları
Kaplar, kepçeler, sepetler… Çocuğa zarar vermeyek her türlü mutfak eşyası çocuklar için ilgi çekicidir. Önüne bir yığın eşya bırakın ve işerinize zaman ayırın. Onlarla bir süre oyalanacaktır. Yine aklınızdan çıkarmayın, bebek için tehlike oluşturabilecek parçaları bebeğe vermemelisiniz.
Tahta Bloklar
Tahta bloklar, tahta parçalar bebeklerin oynaması için ideal oyuncaklar olabilir. İster oyuncakçıdan satın alın, isterseniz evdeki malzemeleri kullanın. Ağzına atabileceğini aklınızda tutun. Ağzına atabilecek kadar küçük parçaları bebeğinize vermeyin.
Toplar
Oyuncakçılarda satılan toplar rengarenk olmaları sebebiyle bebeklerin ilgisini çeker. Hafiftirler ve bebeklerin ağzına kaçamayacak ebattadırlar. Bebeklerin sağlığı açısından tehlikeli olmayan malzemeden olmalarına dikkat ederek topları bebek oyalama için kullanabilirsiniz.
Minderler, Yastıklar
Evinizdeki mindeleri ve yastıkları bebeğinizin hizmetine sunma vakti geldi. Yumuşak oldukları için bebeğiniz için tehlike oluşturmazlar. Fakat üstlerinde boncuk, çıkabilen metal parça gibi şeylerin olmadığından emin olmanız gerekir.
Oyun Çadırı
Bebeklerin gelişimine ve ihtiyaçlarına uygun oyun çadırları bebekleri oyalamak için idealdir. Fakat bu çadırları çocuklar için olanalrla karıştırmamalısınız. Daha büyük yaştaki çocuklar için uygun olan çadırlar bebekler için tehlikeli olabilir. 0-2 yaş arası için çadır uygun olmaz. Fakat 3 yaş çocukları için oyun çadırı kullanılabilir.
Oyun Halısı
2-3 aydan itibaren oyun halısı bebekler için ideal bir bebek oyalama yöntemi olarak düşünülebilir. Üstünde çeşitli oyuncakların, sesli figürlerin olduğu oyuncak halıları bebeklerin en sevdiği oyunlardandır. Bebeğinizi oyun halısına koyun ve utlu mesut işlerinizi yapın.
Bebek Kitapları
Henüz çok küçük oldukları dönemde bebeklere sizin kontrolünüz dışında kağıt kitap vermek istemeyebilirsiniz. Fakat bez kitaplar bebekleri oyalamak için idealdir. Hem yırtamazlar, dolayısıyla uzun süre oynayabilirler. Hem de yırtmadıkları için kendileri için tehlike oluşturmaz. Kağıt kitapları kendi kontrolünüzde vermelisiniz. Yırttığı parçayı ağzına atabilir. Bu da bebek için tehlikelidir.
Kendi Kendine Oynayan Bebekler İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeğinize vereceğiniz oyuncağın ağzına atabileceği bir parçası olmamalı.
- Bebeği arada bir yoklamalısınız. Tamamen kendi haline bırakmamalısınız.
- Oynadığı oyuncaklar bebek sağlığı açısından tehlikeli materyallerden oluşmamalı.
- Bebek zarar görebileceği herhangi bir nesneye ulaşamıyor olmalı.
Ay Ay Bebek Aktiviteleri
0-3 Ay Bebek Aktiviteleri
Bebek yüzü koyun yatarken başını tavana bakacak kadar kaldırabilir. Kucakta otururken başını dik tutar. Sırt üstü yatarken renkli nesneleri başını iki yana çevirerek izler. Eline verilen bir oyuncağı düşürmeden tutar.
3–6 Ay Bebek Aktiviteleri
Sırt üstü yatarken ellerinden tutup kaldırmaya çalıştığınızda başını düşürmeden kalkabilir. Yatarken yüz üstü dönebilir. Bazı çocuklar desteksiz oturmaya başlamıştır.
6-12 Ay Bebek Aktiviteleri
Yardımsız oturur. Yatarken kendiliğinden oturur. Tutunarak ayakta durur. Yerde otururken koltuktan tutunarak ayağa kalkar. Kısa bir süre tay tay durabilir.
1-3 Yaş Bebek Aktiviteleri
15-16. aya kadar tay tay durabilir. 16. aydan sonra düzgün yürür. Ayaktayken yerdeki oyuncağını düşmeden alır. Örneğin, 13 aylık çocuklar yürümeye başladıkları için ipinden çekilerek oynanabilen ya da sürülebilen oyuncakları sever. 15-18 aylık çocuklar tırmanma çabası içindedirler. Sallanan ata binmeye çalışma ve onun üzerinde sallanma zevk aldıkları bir etkinliktir.
2-3 Yaş Bebek Aktiviteleri
2-3 yaş çocukları bahçede kum, kova, kürek gibi malzemelerle oynamayı tercih ederler. 3 yaş dönemindeki çocuk büyük kaslarını daha iyi kullanabildiğinden takla atar, yüksek yerlerde yürümeyi dener, üç tekerlekli bisiklete biner, topa tekme atabilir. Yaratıcı olduğundan yeni oyunlar oluşturur ve uygular. Temsili oyunlarda çeşitli kıyafetleri giyip değişik tipleri canlandırmayı sever. Aynı zamanda meslek oyunları da oynar.