Bebekler için ek gıdaya geçiş nasıl gerçekleşir? Annelerin, bebekleri 6 aylık olmasından itibaren en çok düşündükleri konulardan biri de, yemek seçimidir. Hangi yemek bebek sağlığına zararlıdır? Hangisi gelişimine fayda sağlar? Tüm bunlar, cevaplanması gereken önemli sorulardır.
Aslına bakılırsa anne sütü, 6. Aya kadar bebek beslenmesi için yeterlidir. Bu aydan itibaren ise, bebeğe ek gıdalar verilmeli ve bu süreç, bebek 2 yaşına gelene kadar devam ettirilmelidir.
Ek gıdaların verilmesinde, yarı katı gıdadan katı gıdaya doğru bir yol izlenmelidir. Ayrıca, ek gıdalar bebeğin böbrek fonksiyonlarını yormayacak, ağız ve dil gelişimine uygun türden olmalıdır. Gıdaların, bebekte alerjik tepkimelere yol açmaması da bir diğer önemli noktadır.
Bebekler İçin Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Başlamalı?
Ek gıdalar, doğru bir bebek beslenmesinde oldukça önemli bir konumdadır. Bebek için 6. aya kadar anne sütünden alınan mineral ve vitamin miktarı yeterlidir. Ancak bu aydan sonra, anne sütü bu konuda yetersiz kalır. Bebeğin mineral ve vitamin ihtiyacı anne sütünün yanı sıra ek gıdalar ile desteklenmelidir. Aksi durumda, bebeğin gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Bunun yanı sıra, ek gıdalar bebeğin, katı gıdalara geçişini, farklı tatlara alışmasını da kolaylaştıracaktır.
Bebek çorbaları, sebze ve meyveler, protein kaynaklı besinler, ek gıdalara geçiş döneminde bebekler açısından oldukça önemlidir.
6. aydan itibaren bir bebek, anne sütünün yanı sıra; devam maması, sebze ve meyve püresi, kefir, yoğurt ve yumurta sarısı ile rahatlıkla beslenebilir. Bunlar, yarı katı yarı yumuşak gıdalar olduğu için sindirimi kolaydır.
Devam mamaları, demir, çinko, fosfor ve kalsiyum bakımından oldukça zengin besinlerdir. Bebeğin aylarına göre değişen ihtiyaçları düşünülerek hazırlanır. Bu nedenle, devam maması seçimi yaparken bebeğin kaç aylık olduğuna dikkat edilmelidir.
Bebeklere Hangi Ek Gıdalar Verilmeli?
C vitamini bakımından tam bir hazine olan sebze ve meyvelerin, bebek beslenmesindeki yeri büyüktür. Antioksidan olan, vitamin ve mineral bakımından zengin meyve ve sebzeler, duyarlılığı düşük olan besinlerle birlikte alındığında da demir emilimini de arttırır. Bu nedenlerden dolayı, 6 aylık bir bebeğe sebze ve meyve püresi rahatlıkla verilebilir.
Doyurucu olmasının yanı sıra, sindiriminin de oldukça kolay olduğu yoğurt ve kefir, fosfor, kalsiyum ve protein bakımından zengin olmasıyla birlikte bebek beslenmesinde sık sık tercih edilmelidir.
Yumurtanın beyaz kısmı, sarı kısmına oranla daha fazla alerjen özelliğe sahiptir. Bu nedenle 6. aydan bebeğe, yumurtanın sarısı verilmelidir. Bu gıda maddesi, A ve B grubu vitaminler bakımından oldukça zengindir.
Ek gıdaları kullanarak, bebeğinizin sütünüzden aldığı enerji ve minerale ek olarak daha fazla enerji ve mineral takviyesi yapabilir, aynı zamanda onu katı gıdalara daha kolay bir şekilde alıştırabilirsiniz.