0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebekler İçin Vitamin Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bebekler için vitamin kullanımı bebeğin gelişim dönemlerine göre değişiklik gösterir. Tamamlayıcı besin verilmeye başladıktan itibaren bebeğe verilecek besinlerin protein, demir, çinko, vitamin D ve vitamin A bakımından zengin olmasına dikkat edilmelidir.

Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan protein, yağ vb. her türlü besin değerine sahiptir. Bu nedenle bebek D vitamini ve flor dışında hiçbir ek besine, ek sıvıya veya vitamine gereksinim duymaz. Meyve ve sebze pürelerini hazırlarken vitaminlerin kaybolmaması için cam rende kullanılmalıdır.

Bebek için vitamin

Bebekler İçin Vitamin

Demir Eksikliği İçin

Demir, vücuda oksijen taşıyan eritrositlerin yapısında bulunan hemoglobin yapımı için önemlidir. Aynı zamanda demir, beyin gelişimi için de gereklidir. Zamanında doğmuş bebekler ilk 4-6 ay yetecek kadar demir deposu ile doğarlar. İlk 4-6 ay için anne sütündeki kolay emilebilen demir yeterlidir. Ancak 6. aydan sonra bebeğin demir gereksinimi artar. Bebeklerde aneminin önlenmesi amacıyla, ülkemizde 2004 yılından beri Sağlık Bakanlığı Ana- Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile 4. aydan itibaren bebeklere koruyucu amaçlı ücretsiz demir desteği sağlanmaktadır.

D Vitamini Yetersizliği İçin

Emen bebekte annedeki D vitamininin %80’i bulunur. Bebeğin anne sütünden yeterince D vitamini alamaması, bebeğin güneşe çıkarılmaması, deri renginin koyu olması, annenin kapalı giyinmesi, güneşten yararlanmaması ve yetersiz beslenmesine bağlı olarak bebeklerde D vitamini yetersizliği görülmektedir. D vitamini yetersizliği kalsiyum emiliminin azalmasına, kemikleşmenin bozulmasına ve raşitizme neden olmaktadır. Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile D vitamini yetersizliği ve raşitizmi önlemek için bebeklere 400 IU (3 damla) D vitamini 1 yıl süre ile verilmektedir.

Bu bilgiler ışığında bebeğinizin vitamin eksikliği yaşamamasını sağlayabilirsiniz.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir