Bebekler ne kadar su içmeli sorusu, özellikle ilk 12 ayda bebek beslenmesi ve gelişimi açısından ebeveynlerin merak ettiklerinin başında gelir. Peki bebeklere ne zaman su verilmeli? Bebekler ne kadar su içebilir? 

Bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmemesi ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanması gerekiyor.

Bebekler Ne Kadar Su içmeli?

Bebeklere, 6.aydan itibaren, anne sütü ile birlikte ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanabilir. Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmeli. Bir bardak suyun yaklaşık 250 ml olduğu düşünülürse, bebekler 6-9 ay arasındaki süreçte günde, 1-2 bardak; sonraki dönemde ise 3-4 bardak su içmelidir.

0-12 aylık bebek gelişimi sürecinde, bebeğin sıvı ihtiyacının yeterli şekilde karşılanması gerekir. Bebekler bu ihtiyacı ilk 6 ay boyunca anne sütünden karşılayacağı gibi, 6.aydan sonra bebeklerin yeterli miktarda su içmeleri önemlidir.

Bebeklere Ne Zaman Su Verilmeli?

6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanıyor. Su temizlik açısından bazen kaynatılmış olsa bile risk taşıyacağından enfeksiyon tehlikesi oluşturuyor. Ayrıca bebek su içerse midesinde yer kaplıyor, açlık ihtiyacı da su ile geçiştiriliyor. Dolayısıyla da anne sütü alımı azalıyor. Böylece gereksinimler yeterince karşılanamıyor.

İshal, kusma, üst solunum yolu rahatsızlıkları, yoğun mama yapımı gibi durumlarda doktor kontrolünde su tüketimi öneriliyor. İshal ve kusma gibi durumlarda vücuttaki aşırı sıvı kaybına bağlı olarak bıngıldakta çökme oluşuyor. Bu durum dehidrasyonu gösteriyor. Susuz kalma durumu bebek gelişimi açısından sorun yaratan bir durum olduğundan, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi olumsuz etkileyebiliyor.

Bebeğin Susuz Kaldığı Nasıl Anlaşılır?

Bebekler ve çocuklarda ishal, kusma ve fazla mama yenmesi gibi durumlarda sıvı yetersizliği yaşanabiliyor. Çocuk susuzluğunu hissediyor. Ancak anlatamayabiliyor. Çocuğa susama durumunda su değil de mama verildiği takdirde ise su ihtiyacı giderek artıyor.

Ek besine geçtikten sonra bebeğe her öğünün ardından yaklaşık 50-60 ml su verilmesi gerekiyor. Ayrıca yaşı ne olursa olsun ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğe su verilmeli. Bebeğe verilen su 10 dakika kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı ve kesinlikle açık su olmamalı. Bebeğin sağlıklı gelişimi açısından içtiği suyun da sağlıklı olması gerekiyor.

Bebeğin ağız kenarında kuruluk olması, 6 saatten uzun süredir idrarını yapmıyor olması veya huysuzluk hali bebeğin susuz kaldığı anlamına gelir. Bu durumda bebeğe çok fazla su içirmek yerine, sık sık su içmesini sağlamak önemlidir. Eğer bebek su içmiyor ve sürekli ağlıyorsa, aşırı dehidrasyon durumuna girmiş olabilir. Böyle durumlarda, geciktirmeden medikal yardım almak gereklidir. Zira su bebeğin organlarının çalışması için şart olan bir sıvıdır. Bebeğin susuz kalması, ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

6-12 Aylık Bebeklere Günde Ne Kadar Su Verilmeli?

Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmeli.

Bebek Susuz Kalırsa Hastalanır mı?

Çocuk susuz kaldığında böbrek yükü artıyor ve yetmezlik gelişebiliyor. Ayrıca bıngıldak çökmesi ve aşırı dehidrasyon durumları da ölüme bile neden olabiliyor. Özellikle yaşamın ilk 6 ayında anne sütü alan bebeklerin yeterli miktarda emzirilmeleri de bu sorunların önüne geçiyor. İlk 6 aydan sonra ise ebeveynlerin çocuklarına belirli aralıklarla su vermeleri gerekiyor.

Bebekler Su Dışında Hangi Sıvıları içebilir?

Yediğimiz her şey de su var. Özellikle sebze ve meyvelerin büyük kısmı sudan oluşuyor. Ancak yaşla birlikte artan su ihtiyacını sadece besinlerdeki su miktarı karşılayamıyor.

Çocukların su ihtiyaçlarının bir kısmını meyve sularından sağlanabiliyor. Ama hemen arkasında su verilmesi gerekiyor. Yemeğin hemen ardından verilen su, çocuğun hem diş hem de ağız temizliği açısından da önem taşıyor.

Bebeklerde Yüksek Ateş Susuzluğa Neden Olur Mu?

Bebeklerde yüksek ateş, ishal ya da sık kusma gibi durumlar susuzluğa neden olabilir. Uzun süre devam etmesi durumunda bu rahatsızlıklar, susuzluğun dışında da önemli sorunlara neden olur. Dolayısıyla yüksek ateşin düşmemesi, ishal durumunun 3 günden uzun sürmesi ve kusma halinin devam etmesi durumunda doktora danışılmalıdır. Bu rahatsızlıkların hafif seyretmesi durumunda ise bebeğin susuz kalmasını önlemek için ek besinlere geçmiş olan bebeklere belirli aralıklarla su içirmek gereklidir.

Paylaş

Yorumları Göster

  • Şu gerizekalıya uyupta bebeğinize sakın ilk 6 ay su vermeyin. Cahil. Bu cahillerin yetiştirdiği çocuklar Allah'a emanet büyüyor işte. Gerizekalı dolu memleket bunlar doktorlardan daha çok biliyor. Sorsan ne elektrolit dengesini bilir ne böbrek fonksiyonlarının nasıl çalıştığını. Şunlara aynı gezegende yaşamak ne acı.

    • Merhaba Gamze Hanım,

      Öncelikle çocukların da bulunduğu bir sitede hoş olmayan kelimeler kullandığınız için üzgünüz.

      Yazıyı okuduğundan emin değiliz. Yazının daha başında ilk 6 ayda bebeklere su verilmemesi gerektiğini yazmışız. 6 aydan itibaren ne kadar su verilmesi gerektiğiyle ilgili bir yazı bu. Lütfen okuyun. Sevgiler.

  • Bebeklere ilk altı ay kesinlikle su verilemeyecek ibaresi nedir ya hu , bu yazıyı kim yazmış kaynak gösterin bize kaynak , saçma sapan bilgiler verip insanları yanlış yönlendirmeyin, bebeklere doğduğu günden itibaren önce çay kaşığı ile sonra da belirli ölçü ve periyotlarla su verilir ve su bebek için hayati önem taşır olmazsa olmazdır . allah belanızı versin sizin

    • Şu gerizekalıya uyupta bebeğinize sakın ilk 6 ay su vermeyin. Cahil. Bu cahillerin yetiştirdiği çocuklar Allah’a emanet büyüyor işte. Gerizekalı dolu memleket bunlar doktorlardan daha çok biliyor. Sorsan ne elektrolit dengesini bilir ne böbrek fonksiyonlarının nasıl çalıştığını. Şunlara aynı gezegende yaşamak ne acı.

    • Sacmasapan konuşma 6 aydan önce çocuklar anne sutu emiyorsa su verilmemeli diyor bunu bütün doktorlar söylüyor çünkü ön süt diye birşey var bolca su içeren oyuzden suya gerek yokk bilip bilmeden konusuyorsunuz kulaktan dolma bilgilerle

Son Yazılar

Çocuk Dostu Şehir Nasıl Olmalı?

Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…

20 Şubat 2023

Çocukların Sağlıklı Beslenmesi için Neler Yapılmalı?

Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…

17 Şubat 2023

Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?

Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…

14 Şubat 2023

Çocuklarda Stresi Azaltan Egzersizler

Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…

24 Ocak 2023

Okul Çocukları için Beslenme Önerileri

Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

11 Ocak 2023

Çocuklar için Yılbaşı Partisi Hazırlama

Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.

2 Aralık 2022