Bebekler ne zaman balık yiyebilir? Balık, oldukça önemli bir besin maddesi olduğundan, bebekler ne zaman balık yiyebilir sorusunun yanıtı ebeveynler açısından oldukça önemlidir.
Omega 3 yönünden oldukça zengin olan balık, bebekler için oldukça besleyici bir gıdadır. Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi olup olmadığı bebeğe balık vermeye başlamadan önce dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır.
Bebekler Ne Zaman Balık Yiyebilir?
Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca, yalnızca anne sütü ile beslenmesini; altı aydan sonra ise ek besinlere geçilmesini önermektedir. Ancak ek besinlere geçen bebeklere; yoğurt, muhallebi, çorba gibi sindirim sistemini zorlamayacak, alerji riski oldukça düşük gıdalar verilmelidir.
6-8 aylık dönemde ek besinlere alışan bebeklere; yumurta, peynir, salata gibi besinler verilmeye başlanabilir.
Kırmızı et, tavuk eti ve balık eti, birçok uzmana göre, bebeklere 8.aydan sonra verilmeye başlanmalıdır. Hem bebeğin sindirim sistemi açısından hem de alerji faktörleri nedeniyle, sekizinci aydan önce bebeklere balık verilmesi genellikle önerilmez.
Bebekler için Balık Nasıl Pişirilmeli?
Bebeklerin sindirim sistemi yeterince gelişmemiş olduğundan, bebeğe verilecek olan balığın çok iyi pişirilmiş olması önemlidir. Balığı fırında pişirmek ya da haşlamak bebek için idealdir. Bunun yanı sıra, bebeğe balık vermeden önce, balığın kılçıklarının dikkatle çıkarılması şarttır. Küçük bir kılçık dahi, bebeğin sindirim sistemine ciddi zararlar verebilir.
Bebekler için Hangi Balık Türü Tercih Edilmelidir?
Balık, omega 3 bakımından zengin olduğundan bebeğin zihinsel gelişimine olumlu etkide bulunan gıdalar arasında yer alır. Ancak bazı balık türleri, cıva bakımından zengin olduğu için, bebeklerin sinir sistemlerine zarar verebilir. Dolayısıyla, bebeğe hangi balık türünün verileceğine dikkat etmek şarttır.
Bebekler için en uygun balık türü; somon balığı, levrek ya da palamuttur. Dip balıkları, ağır metaller içerebildiğinden, bebekler için tehlikelidir. Bu nedenle, yüzeyde yaşayan; omega 3 bakımından zengin olan somon, levrek ya da palamut gibi balık türleri tercih edilmelidir.
Bebek için Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeğe verilecek balığın taze olması ve iyi pişmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle, balık mevsiminde alınmalı ve balığın taze olduğundan emin olunmalıdır. Bunun yanı sıra, balığın iyi pişirilmesi de son derece önemlidir. Yeterince pişmemiş balık, bebeğin sindirim sorunları yaşamasına neden olabilir.
Balık Bebeklere Ne Sıklıkla Verilmelidir?
İçeriği yağlar nedeniyle bebeğin zihinsel gelişimine katkı sağlayan balık, 8 aydan büyük bebeklere, haftada bir defa verilebilir. Ancak bebeğin balık yedikten sonra, sindirim problemi yaşayıp yaşamadığı ya da bebekte alerji etkileri olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bebeğin balığa karşı alerjik reaksiyon göstermesi durumunda, bebeğe balık vermeye devam edilmemeli ve doktora başvurulmalıdır.
Ek besinlere geçen bebeklere balık vermeden önce, bebeğin doktoruna danışmak önem taşır. Doktordan onay alınmış olsa dahi, bebeğe ilk kez balık verilirken, miktarı asgari düzeyde tutmaya dikkat edilmelidir. Bebeğin yemeye yeni başladığı gıdalar, ilk seferlerde az miktarda verilmeli ve zamanla artırılmalıdır.