Bebekler ne zaman domates yiyebilir? Ek gıdaya geçen bebeklerin ne zaman domates yiyebileceği sorusu ebeveynlerin merak ettikleri konulardan biridir.
Ek gıdalar, doğru bir bebek beslenmesinde oldukça önemli bir konumdadır. Bebek için 6. aya kadar anne sütünden alınan mineral ve vitamin miktarı yeterlidir. Ancak bu aydan sonra, anne sütü bu konuda yetersiz kalır. Bebeğin mineral ve vitamin ihtiyacı anne sütünün yanı sıra ek gıdalar ile desteklenmelidir. Aksi durumda, bebeğin gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Bunun yanı sıra, ek gıdalar bebeğin, katı gıdalara geçişini, farklı tatlara alışmasını da kolaylaştıracaktır.
Bebek çorbaları, sebze ve meyveler, protein kaynaklı besinler, ek gıdalara geçiş döneminde bebekler açısından oldukça önemlidir. 6. aydan itibaren bir bebek, anne sütünün yanı sıra; devam maması, sebze ve meyve püresi, kefir, yoğurt ve yumurta sarısı ile rahatlıkla beslenebilir. Bunlar, yarı katı yarı yumuşak gıdalar olduğu için sindirimi kolaydır. Domates de ek gıdaya geçiş döneminde bebeğe verilebilecek besinler arasındadır.
Bir bebeği büyütmek zordur. Bebeği doğru şekilde beslemek, doğru şekilde büyümesinin ve gelişmesini sağlamak için büyük önem taşır. Sağlık açısından çok faydası olan yiyeceklerden biri domatesdir ve domates çok yönlü bir besindir. Bebeğinizi domatesi farklı şekillerde kullanarak besleyebilirsiniz. Ancak bebeğiniz için domates yemeye başlamanın ne zamandan itibaren güvenli olduğunu bilmeniz gerekir.
Bebekler Ne Zaman Domates Yiyebilir?
Bol vitaminli bir sebze olan domates bebeğiniz için oldukça faydalıdır. Bebekler 10 aydan itibaren domates yiyebilir. Domates genellikle alerjiye neden olmaz, ancak domates tükettikten sonra bebeğinizin cildinde bir değişim fark ederseniz doktorunuza danışmanızda fayda var.
Bebeğe Ham Domates Yedirilmesi Tavsiye Edilmez
Domatesler asidik yapıda olduklarından bebeklerin cildinde reaksiyona sebep olabilir. Fakat bunun görülme olasılığının pişmiş domates tüketen bebeklerde azaldığı görülmüştür. Bu ebeple bebeğinize 10 aydan itibaren örneğin somates çorbası verebilirsiniz. Ham halde domates verecekseniz bebeğinizi gözlemlemeyi ihmal etmemelisiniz. Herhangi bir aksilik görmeniz durumunda doktorunuzdan yardım almalısınız.
Domatesin Bebekler İçin Faydaları
Domatesler A vitamini açısından zengin bir kaynaktır. A vitamini, bebeğin gözlerinin gelişimi için çok önemlidir.
Domates ayrıca bebeğin beslenmesi için çok önemli olan mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Bir bebekte metabolizma hızı bir yetişkinden çok daha yüksektir. Serbest radikallerin sayısı artarsa, hücresel ve DNA hasarı riski de artar. Antioksidanlar buna karşı koyar ve bu risi etkisiz hale getirmeye yardımcı olur.
K vitamini domateslerde bol miktarda bulunur. K vitamini bebeğin kemiklerinini gelişmesine yardımcı olur.
Domateslerde bebeğin gelişimi için çok önemli olan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olan birçok biyokimyasal fayda vardır.
Bebeğe Domates Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Renk ve Doku: Domateslerin renginin ve dokusunun iyi olduğundan emin olun. Domates kırmızı ya da turuncu tonlarında olmalıdır. Dokusunda ezikler olmamalıdır.
Organik: Kimyasala maruz kalmadan yetiştirilen domatesler daha fazla besin değeri içerir. Bebeğinize yedireceğiniz domatesin organik olması daha iyi olacaktır.
Alerjik Reaksiyonları Kontrol Edin: Bazı bebeklerin domateslere alerjik reaksiyonları olabilir, bu sebeple domates tükettikten sorna bebeğinizi gözlemlemelisiniz.
Bebeğinizin Dişlerini Kontrol Edin: Bazı bebekler henüz tam olarak gelişmiş dişlere sahip olmadığından domates yerken bebeğinizi izlemelisiniz. Domatesin kabuğu bebek için tehlikeleri olabilir. Kabuğu soyup vermekte fayda var.
Domates İle İlgili Pratik Bilgiler
Domatesin kabuğunu kolayca soymak için kaynar suda bir dakika bekletebilirsiniz. Domates tazeliğini yitirmeye başladıysa tuzlu suyun içinde yarım saat bekletin.
Domatesleri buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkarın ve sap yerleri altta kalacak şekilde, birbirine değmeden dizin. Böylece domateslerinizi buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Hemen hemen her yemekte yer alan domatesin kabukları yemeğin görüntüsünü bozabilir. Bunun için domatesi yemeğe ilave etmeden önce kabuklarını soymalısınız.
Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtı ile kabuklar soyulacak yönün tersine sürtülür. Başka bir yöntem ise, domatesi kaynar suda bir dakika bekletmektir.
Domatesin kabuğu, yemeğin tadını ve görüntüsünü bozabilir. Çekirdekleri ise, yemeğin ekşi bir tat almasına neden olabilir. Bu nedenle domatesi yemeğe katmadan önce, kabuklarının soyulup, çekirdeklerinin çıkarılması önerilir.
Domates çekirdekleri yemeğe ekşi bir tat verebilir. Yemeğinizin ekşi olmasını istemiyorsanız domatesi yemeğe katmadan önce çekirdeklerini çıkarın.
Domatesin çekirdeklerini kolayca çıkarmak istiyorsanız ilk olarak domatesi ikiye bölün. Böldüğünüz domatesi avucunuzda sıkın.
Aldığınız domatesin uzun süre dayanmasını istiyorsanız, onları serin, rutubetsiz ve karanlık bir yerde tutun. Böylece domatesler 14 gün dayanabilirler.
Yemek yaparken vakit kaybetmek istemiyorsanız domates tabletleri hazırlayabilirsiniz. Domatesleri güzelce rendeleyin ve buz kalıplarına koyarak dondurun. Tabletleri istediğiniz an çıkarıp kullanabilirsiniz. Arzunuza göre bu tabletleri kalıptan çıkarıp, poşet içine koyup da buzlukta saklayabilirsiniz.
Uzun süre tüketilmeyerek bekletilen domatesler, eski görüntüsünü kaybederek buruşur. Bu durumu engellemek ise oldukça kolaydır. Buruşmuş domateslerinizi tuzlu su dolu bir kap içerisine yerleştirin ve yarım saat kadar buzdolabında bekletin. Yarım saat sonra domateslerinizin ilk görünümüne kavuştuğunu göreceksiniz.
Domates Nasıl Soyulur?
Bebek maması tariflerinde ya da çorbalarda kullanacağınız domateslerin kabuklarını soymanız gerekir. Çünkü domatesin kabuğu bebekler için tehlike oluşturur. Bunun önüne geçebilmek için tariflere ekleyeceğiniz domatesleri soymalısınız. Peki nasıl?
Küçük bir tencerede su kaynatın. Domateslerinizi tencereye koyun ve 10-15 saniye bekletin. Ardından domatesleri çıkarıp bir kase soğuk suyun içine koyun. Kabukların kendiliğinden kalkmaya başladığın göreceksiniz. Bu aşamadan sonra kabukları kolayca soyabilirsiniz. Unutmayın, domatesleri kaynar su içinde 30 saniyeden fazla tutmamalısınız. Aksi durumda domatesler pişmeye başlar.
Domatesin Bıçakla Kesilmesi Vitamin Kaybına Sebep Olur mu?
Bir gıdadaki vitaminlerin azalması veya yok olmasının nedenlerinden biri de, yiyeceğin hava ile olan temasıdır. Havadaki oksijen ile temas eden vitamin molekülleri bir çeşit oksidasyona uğrayarak etkisiz hale gelirler.
Bir yiyeceğin bıçakla kesilmesi, kabuğunun soyulması, doğranarak parçalara ayrılması, hava ile temas eden daha çok yüzeyin oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda da, vitamin kaybı artar. Ayrıca, bu arada geçen zaman da çok önemlidir. Soyularak parçalara ayrılan bir yiyecek, yenilmeden önce ne kadar uzun süre açıkta bırakılsa, hava ile olan temas süresi de o kadar uzar. Yani, yine vitamin kaybı çok olur.
Bebekler İçin Domates Çorbası Tarifi
Malzemeler
- Domates (4 adet)
- Tuz (Bir tutam)
- Tereyağı (1/2 çay kaşığı)
- Su (1/2 su bardağı)
Yapılışı
- Domatesleri yıkayıp temizleyin.
- Domatesleri kesin ve büyük parçalar halinde doğrayın.
- Domates parçalarını suyu koyduğunuz tencereye koyun ve tencerenin kapağını kapatın. Domatesler yumuşayıncaya kadar 10-15 saniye kaynatın.
- Yumuşayan domatesin kabuğunu soyun.
- Domatesleri biraz su ile püre haline getirin.
- Tencerede teryağını eritin.
- Domates püresini tavaya ekleyin ve yaklaşık bir dakika kadar pişirin.
- Bir tutam tuz ilave edin. Çoğu tereyağı genellikle tuz içerir, bu yüzden fazladan eklemenize gerek yoktur.
Bebekler ne zaman domates yiyebilir sorusunun cevabı böyleydi. Bu serideki diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz. Afiyet olsun.