Bebekler ne zaman emeklemeye başlar sorusunun cevabı merak konusu. Bebeklerin emeklemeye başlama hızı; bebeğin gelişim sürecine, genetik yapısına ve hareketliliğine göre değişiklik gösterse de bebekler emeklemeye genellikle 7. aydan itibaren başlar.
Bebeğin emeklemeye başlaması, yardım almadan oturabilmesi, kafasını tam olarak kontrol edebilmesi ve nesneleri kavramak için parmaklarını kullanması gibi hareket becerileri 7.aydan itibaren başlar. Bebeğin hareket becerileri ve bedensel gelişimi, emeklemeye başlama yaşı üzerinde etkili olduğu gibi, bebeğin erken emeklemesi için ebeveynleri tarafından teşvik edilmesi de önemlidir.
Bebeğin Emeklemesi İçin Ne Yapılmalı?
Bebekler ne zaman emeklemeye başlar sorusunun 7. aydan itibarendir. 6. ayını dolduran bebeklerin, iskelet ve kas sistemiyle birlikte, hareket yeteneklerini de hızlı bir şekilde gelişir. Bu dönemde, bebeğin hareket etmesini teşvik etmeye odaklanılması, bebeğin erken emeklemesine yardımcı olur. Ebeveynlerin, bebeğin erken emeklemesini teşvik etmek için yapabilecekleri şöyledir:
- Bebeğe Hareket Alanı Yaratın
Bebeğin emeklemesini sağlamak için, bebeğe hareket alanı yaratmak önemlidir. Yere temiz bir battaniye sererek, bebeğin sevdiği oyuncakları bu battaniyenin etrafına koyabilirsiniz. Bebek, ilgisini çeken nesnelere doğru hamle yapmaya çalışacak ve kısa zamanda emekleme becerilerini geliştirecektir.
- Yardım Etmeyin, Teşvik Edin!
Bebeğin emeklemesi için teşvik edilmesi oldukça önemlidir. Bir nesneye uzanıp onu alamadığında, bebeğe istediği nesneyi vermek yerine, onu alması için cesaretlendirin. Bebek, istediği yere uzanamadığında ağlayabilir. Bu durumda taviz vermek yerine, bebekle birlikte hareket etmeye çalışarak, istediği yere uzanmasını destekleyin.
- Bebeğin Sürekli Oturmasını Önleyin
Bebeğin mama sandalyesinde, koltukta ya da oyuncaklarının arasında sürekli oturmasına izin vermeyin. Bebeğin hareket alanının dar olması, gelişimi açısından yanlış olduğu gibi, emeklemeye başlama sürecini de geliştirir. Bazı bebekler, mizaçları gereği çok hızlı hareket etmeye meyilli değildir. Ancak bebeğinizi doğru şekilde yönlendirerek, daha hareketli olmasını sağlayabilirsiniz.
- Oyun Oynayın
Bebeklerin duygusal, zihinsel ve fiziksel gelişimi açısından oyun oynaması oldukça önemlidir. Düzenli olarak oyun oynamak, bebeğin hareket becerilerini de geliştirir ve emekleme ya da yürüme sürecini hızlandırır. Bu nedenle, bebeğinizle sıklıkla hareket etmeyi gerektiren oyunlar oynayın. Kısa mesafeden birbirinize top yuvarlayabilir ya da belli bir uzaklıktaki nesneyi ilk önce kimin alacağına dair küçük yarışmalar düzenleyebilirsiniz.
- Ödüllendirin
Bebekler, özellikle 0-3 yaş döneminde, koşullandırmaya çok açıktır. Bu nedenle, bebeğinizin olumlu hareketlerini ödüllendirmeniz, gelişimi açısından önemlidir. Bebeğiniz, adım attığında, emeklediğinde ya da bunlar için çaba sarf ettiğinde, onu mutlaka ödüllendirin. Bu ödül; birlikte oyun oynamak, bebeğin sevdiği bir çizgi filmi birlikte izlemek, sevdiği bir yiyeceği yemesini sağlamak ya da hoşuna gidecek bir oyuncağı ona hediye etmek olabilir. Ancak bebeğin, olumlu hareketlerini anında ödüllendirmenizin, “doğru” ve “yanlış” davranışları öğrenmesi açısından önemli olduğunu unutmayın.
Emekleyen Bebekler İçin Koruyucu Önlemler
Emeklemeye başlayan bebekler için kapalı alanlar tehdit oluşturabilir. Bebeğin hareket etmeye başlamadığı dönemde, onu olası tehlikelere ve ev kazaları gibi olumsuz durumlara karşı korumak için bazı önlemler almak şarttır.
Emekleyen bebekler için koruyucu önlemler almak için şunlara dikkat etmeniz gerekir:
- Bebeğin emeklemesi için yumuşak bir alan yaratın. Sıklıkla vakit geçirdiği odaya, yumuşak ve steril bir battaniye serebilirsiniz.
- Bebeğin prizlere erişmesini engelleyin. Zemine yakın olan prizlere, güvenlik kapağı takın ya da bu prizleri kapayın. Açıkta kablo bırakmamaya özen gösterin.
- Zemine yakın olan çekmece ve dolaplar için kilit kullanın.
- Bebeğin çarpma ya da düşme gibi durumlardan korunması için, sert kenarlara sahip eşyaların köşelerini yumuşak bezlerle bantlayabilir ya da bu eşyaları bebeğin emeklediği alandan çıkarabilirsiniz.
- Emekleme dönemi, bebeğin hem özgürlüğünü keşfetme hem de kendini ve çevresini tanıma dönemidir. Dolayısıyla; bebeğin ağzına atabileceği büyüklükteki ya da nitelikteki maddelerden uzak olduğuna emin olun.
- Evde merdiven varsa, bebeğin önüne mutlaka bir engel koyun.
- Balkon demirlerini bebeğin geçemeyeceği sıklıkta yaptırın ya da bebek gözetiminizin altında değilken, balkonları her zaman kapalı tutun.
- Bebeğin uyuduğu yatağın zemine yakın olmasına dikkat edin. Bebeğin yataktan düşme olasılığına karşı; zeminde sert cisimler bulunmadığından her zaman emin olun.
Bebeğiniz Hala Emeklemeye Başlamadıysa..
Bebeklerin büyük bölümü, yürüme aşamasına birkaç aylık emekleme sürecinden sonra geçer. Ancak bazı bebekler, emekleme evresini atlayarak, doğrudan yürümeye başlayabilir. Bu nedenle, ebeveynler emeklemeyen bebekler için hemen endişeye kapılmamalıdır. Emeklemeyen bebekte gelişim sorunu olup olmadığını anlamak için, bebeğin diğer hareketlerine dikkat etmek gereklidir. Bebek cisimleri kavrayabiliyor, yardım almadan oturabiliyor, kafasını dik tutabiliyor ve kollarıyla bacaklarını rahat hareket ettirebiliyorsa, bebekte hareket problemi olmadığı söylenebilir. 9 aylık olduğu halde yürümeye başlamayan bebeklerde, diğer hareket problemlerinin olup olmadığı kontrol edilmeli; bebek yürümeye başlamadığı halde, doktora başvurulması gereklidir.
Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?
Bazı bebekler, bir yaşından sonra yürümeye başlar. Ancak 9 aylık döneme kadar, bebeklerin büyük bölümü emekleme sürecinden geçer. Eğer bebeğiniz 9 aylık olduğu halde, hiçbir şekilde emeklemiyorsa, gelişimsel bir problem olup olmadığını kontrol ettirmek için doktora başvurmanız gerekir.
Yorumları Göster (1)
ama kısa yokki ciceee neden kısa yapmadın eksi alcam senin yzünden