0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebekler Ne Zaman Makarna Yiyebilir?

Bebekler ne zaman makarna yiyebilir sorusunun cevabı için bebeklerin beslenme dönemlerine bakmak gerekir. Bebek beslenmesi açısından, karbonhidrat ve protein açısından zengin olan makarna önem taşıyor. Bebekler, makarnayı genellikle severek yediği gibi, bebeğin besin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için, makarnanın hazırlanma şeklinde ve bebeğe verilme sıklığına dikkat edilmesi gerekiyor. 

Makarna, pilav, bulgur gibi besinler bebek beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Karbonhidrat, protein ve lif açısından zengin olan makarna, bebeklere 7-8. aydan itibaren verilmeye başlanabilir. Bebeğin enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlayan besinlerden biri olan makarna, kan şekerini yavaş bir şekilde yükselttiğinden, bebeğin gün boyunca aktif olmasına katkı sağlar.

Bebekler Ne Zaman Makarna Yiyebilir?

Lif ve karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler, bebeklere sebzeler ya da yoğurt gibi kalsiyum bakımından yüksek gıdalarla birlikte verilmelidir. Bebeğin karbonhidrat ağırlıklı beslenmesi, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bebeklere makarna, pilav gibi yiyeceklerin yanında, sebze çorbası, yoğurt, et yemeği gibi besinler vermeye dikkat edilmelidir.

1 Yaşından Küçük Bebeklere Ne Kadar Makarna Verilmeli?

Bir yaşından küçük olan bebeklere, günde en fazla bir öğün makarna ya da pilav verilmelidir. Bebek, anne sütüne devam ediyorsa, karbonhidrat tüketimi asgari düzeyde tutulmalıdır. Zira bebeğin şeker içeren gıdalara alışması, anne sütüne devam etmesini engelleyebilir. Dolayısıyla, anne sütüne devam eden bebekler, sebze ağırlıklı beslenmelidir.

Sağlıksız Beslenme Çocukları Tehdit Ediyor
1 Yaşından Büyük Bebeklere Ne Kadar Makarna Verilmeli?

12-36 aylık dönemde ise bebeklere haftada birkaç defa makarna, birkaç defa bulgur pilavı, bir defa ise pirinç pilavı verilmesi gereklidir. Beyaz pirinç, işlenirken besin değerlerini kaybettiğinden, bebek beslenmesinde bulgur pilavına ağırlık verilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra, tam buğdaydan elde edilen makarna türlerini tercih etmek de, bebeğin vitamin ve mineral açısından daha zengin beslenmesini sağlar.

Bebeklere Hangi Makarna Türleri Verilebilir?

Bebeklere makarnanın yanında yoğurt vermek, hem sindirimi kolaylaştırması açısından hem de bebeğin beslenme düzenini zenginleştirme açısından önemlidir. Soslu makarnalar bebekler için uygun olmadığından, kalsiyum değeri daha yüksek olan fırında makarna ya da protein içeren kıymalı makarna tercih edilebilir.

Bebekler İçin Makarna

Bebekler İçin Makarna Tarifi

Malzemeler

  • 1 paket makarna,
  • 3 su bardağı su,
  • 2 tatlı kaşığı tuz,
  • 3 havuç,
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • 1 su bardağı yoğurt

Makarnayı haşlayın. Havuçları güzelce yıkayın ve soyduktan sonra rendeleyin. Havucu sıvı yağa tuzu ilave ederek 5 dakika pişirin. Ilınmasını bekleyin. Ardından yoğurdu ekleyip karıştırın. Makarnayı tabağa alıp yoğurtlu sosu üzerine ekleyin. Afiyet olsun.

Makarna Pişirmenin Püf Noktaları

Makarna pişirirken, kişi başına 100 gr makarna yeterli olur. Makarna pişirirken, yeterli suda ve büyük bir tencere içinde pişirmek gerekir. Ekstra hacim, makarnanın birbirine yapışmasını engeller ve daha çabuk pişmesini sağlar. Suya bir tatlı kaşığı zeytinyağı eklemek de makarnanın birbirine yapışmamasını sağlar.

Suyu kaynatın. Tercihinize göre, iki çay kaşığı tuz ekledikten sonra, makarnayı kaynayan suya katın. Tahta kaşık kullanarak, yavaça karıştırın. Tencerenin kapağını örtmeyin ki kaynayan su taşmasın.

Makarna diri ama yumuşak kıvama geldiğinde pişmiştir. İtalyanlar bu kıvama al dente, yani ‘dişe gelir’ kıvamda adını koyar. Genellikle, Türkler makarnayı biraz daha pişkin tercih eder. Pişme kıvamını kendi tercihiniz doğrultusunda belirleyin. Pişirme süresi makarnanın çeşidine göre değişkenlik gösterir: kalın ya da ince, küçük ya da büyük, kuru ya da taze. Eğer makarna ev yapımı ise, çok kısa sürede pişer. Hazır makarna kullanıyorsanız, daha uzun süre alır. Sürekli kontrol edin ki aşırı pişip, lapalaşmasın.

Piştikten sonra, bir kevgir kullanarak, suyunu süzün ve hemen servis edin. İçi ya da arası harç ile doldurulan makarna çeşitlerinin suyunu süzdükten sonra, mutlaka kağıt havlu üzerinde ıslaklığını alın ve harcı daha sonra kullanın. Soğuk bir salatada kullanmayacaksanız, makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir