Bebekler Ne Zaman Rüya Görmeye Başlar?

Bebekler, görme yetileri henüz gelişmeden rüya görmeye başlarlar. Uyku konusunda uzman olan doktorlar, bebeklerin dünyaya geldikten hemen sonra rüya görebildiklerini belirtmektedir. Bununla birlikte, bebeklerin en fazla rüya gördükleri dönem de, doğumdan sonraki ilk iki haftadır.

Bebeklerin Rüya Gördüğü Nasıl Anlaşılır?

Rüya hafif uyku durumunda, yani REM evresinde görülür. Bebekler, ses ya da temasa karşı hassas olduklarından, kolayca uyanabilirler. Dolayısıyla, bebeklerin uykusu oldukça hafiftir. Bu durum da, bebeklerin sıklıkla rüya görmelerini sağlar.

Yenidoğan bebeklerde, görme duyusu yeterince gelişmediğinden, rüyalarında gözlerini kıpırdatmayabilirler. Ancak bebeklerin yüz kaslarında ve mimiklerinde, rüya sırasında değişiklikler gözlenebilir. Bebekler bu dönemde sıklıkla refleks olarak gülümserler. 0-6 ay bebekler, rüyalarında sıklıkla gülümsediği gibi, bu bilinçli bir gülümseme değil, bir reflekstir.

Rüyaların Bebeğin Zihinsel Gelişimine Etkisi

REM aşamasında, beyne giden kan miktarı artış gösterir. Bu da beyin yapı birimlerinin oluşumunu hızlandırır. Dolayısıyla bebeklerin sık rüya görmelerinin zihinsel aktivitelerini de hızlandıran bir etki yarattığı düşünmektedir.

Bebeklerin Rüyası Ne Kadar Sürer?

Bebekler, doğumun ardından, birkaç hafta boyunca çok sık rüya görürler. Bu rüyalar, genellikle kısa sürelidir. Zira REM evresi çok etkindir. Derin uykuya geçme evresinde ise görülen rüyaların sıklığı azalır. Bu durum, bebeğin derin uykuya geçtiği anlamına gelir.