Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebekler Ne Zaman Taneli Yiyecekler Yiyebilir?

Bebekler ne zaman taneli yiyecekler tüketmeye başlarlar? Bebeğiniz büyüyor, artık anne sütünün yanında başka besinler de vermeye başladıysanız taneli yiyecekleri ne zaman vereceğinizi de bilmenizde fayda var.

Bebeğinize sütün yanında ek gıda vermeye başladığınıza göre bebeğinizin en az 6 aylık olmalı. Çünkü 6 aydan önce bebeklerin yalnızca anne sütüyle beslenmesi önerilir. Öncelikle ek gıdaya ne zaman geçileceğinden bahsedelim.

Bebekler Ne Zaman Taneli Yiyecekleri Yiyebilir?

Bebekler Ek Gıdaya Nasıl Başlatılır?

6-12 aylık dönem, bebeğin ek gıdalarla tanışması ve beslenme alışkanlıklarını kazanması açısından oldukça önemlidir. İlk 6 ay anne sütüyle beslenen bebek için büyüme ve gelişmenin sağlıklı sürdürülebilmesi açısından yeni gıdalara 6. aydan sonra başlanması gereklidir. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının tamamını, 6-12 ayda %50’sini ve 12. aydan itibaren de %30’unu karşılar.

Bebeklere haftada 2-3 yeni tamamlayıcı besin başlanmalıdır. Başlanan her yeni besin sonrası bebekte bir tepki ya da alerjik bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tamamlayıcı besinlere miktar olarak bir çay kaşığı ile başlanmalı, giderek miktarı ve çeşidi artırılmalıdır. Birden fazla ek gıda aynı gün denenmemelidir. İlk verildiğinde bebeğin hoşlanmadığı bir gıda birkaç gün aradan sonra tekrar denenmelidir. Tamamlayıcı besinler hazırlanırken hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Bebekler Ne Zaman Taneli Yiyecekleri Yiyebilir?

Bebekler Taneli Yiyeceklere Nasıl Alıştırılır?

Bebekler 8-10 aydan itibaren taneli yiyecekleri yemeye başlayabilirler. Fakat her çocuğun farklı ihtiyaçları olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Bunun için öncelikle doktorunuza danışın ve onun önerilerine uyun. Beebeğinizin sağlığı için bunu aklınızdan çıkarmamalısınız.

Her bebeğin kendine özgü bir yeme alışkanlığı vardır. Eğer bebeğini ek gıdaya geçiş döneminden sonra taneli yiyecekleri yemekte zorlanıyorsa bu yanlış yeme alışkanlığından kaynaklanıyor olabilir. Unutmamalısınız ki bebeklerin çiğneme yeteneği yetişkinler kadar gelişmemşitir. Hızlı çiğneyemedikleri için tükürük salgısı az olduğundan yiyecekler yumuşamaz. Dolayısıyla bebek taneli yiyeceği yemekte zorlanabilir. Bunu önleyebilmek için bebeğinize makarna gibi taneli bir besin verdikten sonra bir kaşık da yoğurt verebilirsiniz. Böylece makarnayı yumuşatarak kolayca yiyebilir.

Taneli sebzeler bebeğin damağına yapışabilir. Bu da sağlık açısından büyük risk oluşturur. Bu sebeple 8-10 ayan önce taneli sebzeleri bebeğinize püre haline vs. getirmeden vermemelisiniz. Bezelye, baklagil gibi besinler de küçük tanelidir. Bunlar da bebğin boğazınaa kaçabilir. Bu besinler de 9 aydan önce verilmemelidir.

Bebekler sıvı şeylerin içindeki katı şeyleri yemekten hoşlanmayabilirler. Kolayca tüketebilmesi için taneli besini örneğin çorbanın içine koyuyorsanız bebeğiniz bunu reddedebilir. Katı besinler ayrı, sıvı besinler ayrı verilmelidir.

Ek gıdaya geçişte besinler artık çorba halinde değil de püre halinde verilmelidir. Fakat pürenin yoğunluğu zamanla artırılmalıdır. Böylece bebek pütürlü gıdalara alışır.

Bebekler Ne Zaman Taneli Yiyecekleri Yiyebilir?

Ay Ay Bebek Beslenme Tablosu

0-6 ay: Sadece anne sütü verilmelidir.

6. ay: Anne sütüne devam edilir. Yoğurt, meyve suyu, sebze suyu ve püresi, pekmez, Ģekersiz muhallebi (süt + pirinç unu) verilebilir. Besinlerin hazırlanmasında inek sütü küçük miktarlarda kullanılabilir.

7. ay: Anne sütüne devam edilir. Yoğurt, meyve suyu, sebze suyu, pekmez, pirinç unu, pirinç, yumurta sarısı (tam), et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), bitkisel yağlar, sebze, püre veya sebze çorbası verilebilir.

8. ay: Anne sütüne devam edilir. Yoğurt, meyve ve sebze suyu, et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), kuzu veya tavuk karaciğeri, bitkisel yağlar, iyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli), tahıl, kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut ezmeleri verilebilir.

12. ay: Anne sütüne devam edilir. Yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu, sebze suyu, yumurta (tam) veya pastörize peynir verilebilir. Aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim (ev yemekleri, dolmalar, kıymalı sebze yemekleri, mercimek, tarhana, unlu ve yoğurtlu çorbalar, makarna, pilav vb.) yapılabilir.

Bebekler ne zaman taneli yiyecekler yiyebilir sorusunun cevabı için muhakkak doktorunuza danışın ve doktorunuzun önerilerini ciddiye alın.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir