0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebekler Neden Ateşlenir?

Bebeklerde ateşlenme özellikle 12-24 ay içerisinde çok sık görülür. Ebeveynlerin sağlık kuruluşlarına yaptığı başvuruların da önemli bir bölümü bebeklerde görülen yüksek ateşten kaynaklanır.

Üç yaşından küçük çocuklarda ateşlenme genellikle enfeksiyondan kaynaklanır. İshal, üst solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı gibi sorunlar, bebeklerde ve küçük çocuklarda sıklıkla ateşlenmeye yol açabilmektedir. 3 yaşından küçük çocuklarda ortalama olarak 4-6 ateşli atak görüldüğü gibi, 3 yaşından sonra çocuklarda yüksek ateş vakalarına daha az rastlanır.

Bebekler Neden Ateşlenir?

Solunum sistemi enfeksiyonu, iltihap, viral hastalıklar gibi rahatsızlıklar, bebeklerde ateşlenmeye neden olan en önemli sorunlardır. 0-3 aylık bebeklerde ateşlenme bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle de oluşabilir.

Bağışıklık sistemi henüz yeterince gelişmemiş olan bebeklerde, özellikle anne sütü ile beslenemeyenler, bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar yüksek ateşe neden olabilir. Bu dönemde yüksek ateş oldukça tehlikelidir. Dolayısıyla, 0-3 aylık bebeklerde ateşlenme durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Özellikle geçmeyen ateş durumunda, bebek hastanede tedavi altına alınmalıdır.

3 aylıktan daha büyük bebeklerde ateşlenmenin temel sebebi enfeksiyondur. Viral enfeksiyonlar bebeklerde baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve kas ağrısı gibi etkilere de yol açabilir.

3-12 aylık bebeklerde görülen ateşlenme vakalarında, bebeklerin ateş düzeyi genellikle 39 derecenin üstüne çıkmaz. Ancak 39 derece de bebekler için tehlikeli bir sınırdır. Ateşin düşürülememesi durumunda geciktirmeden sağlık kurumlarına başvurulması şarttır.bebekler neden ateşlenir

Bebeklerde Ateşe Yol Açan Hastalıklar

  1. Solunum sistemi enfeksiyonları: Solunum sisteminde enfeksiyon görülmesi, bebeklerde ateşe yol açan temel durumlar arasında gelir. Soğuk altınlığı, zatürre, tüberküloz, sinüzit gibi enfeksiyonel hastalıklar yüksek ateşe yol açar. Bebekleri bu hastalıklardan korumak için önlem almak gereklidir. Mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda bebeğin üşümesi engellenmeli, aynı şekilde terledikten sonra soğuğa maruz kalmamasına dikkat edilmelidir.
  2. İdrar yolları enfeksiyonları: İdrar yolları enfeksiyonları farklı nedenlerden dolayı meydana gelebildiği gibi, bebeklerde sıvı alımını yeterli düzeyde tutmak, bu rahatsızlıktan korunmak için en önemli önlemler arasında yer alır. Bunun yanı sıra, bebeğin sağlıklı beslenmesine dikkat etmek ve en az ilk 6 ay bebeğin anne sütü ile beslenmesini sağlamak oldukça önemlidir.
  3. Bağırsak enfeksiyonları: Bağırsak enfeksiyonları, bebeklerde sık rastlanan bir durum olmamakla birlikte, amipli dizanteri, yassı solucan enfeksiyonu gibi hastalıklar nedeniyle oluşmaktadır. Bağırsak enfeksiyonu, bebeklerde yüksek ateşe yol açabildiği gibi, bebeğin sağlığına ciddi zararlar da verebilir. Bağırsak enfeksiyonlarını engellemek için, bebeklerin temiz su içtiğinden emin olmak ve sağlıklı, taze yiyecekler yemesini sağlamak şarttır.

Bebeklerde enfeksiyonların dışında, alerji gibi durumlar ve bulaşıcı hastalıklar da ateşe yol açabilir. 0-6 aylık dönemde, bebeğin ateşinin kısa sürede düşürülmesi önemli olduğu gibi, 39 derecenin üzerine çıkan ateş bebeğin hayati tehlike yaşamasına yol açabilir. Bu nedenle, bebeklerde yüksek ateş görülmesi durumunda, geciktirmeden doktora başvurulması son derece önemlidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir