Bebek

Bebekler Neden Hıçkırır?

Bebeklerde hıçkırık sebepleri nelerdir? Yenidoğan bebeklerde hıçkırık gaz çıkarmada zorlanma ve hapşırma doğumdan sonraki günlerde yaygın olarak görülür. Bebeğin sıklıkla hıçkırması ve hıçkırığın kendiliğinden geçmemesi ebeveynlerde endişe yaratabilir. Ancak bebekleri hıçkırık tutması ve hıçkırığın uzun süre devam etmesi 1 yaşına kadar normaldir.

yenidoğan bebeklerde hıçkırık

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Yenidoğan bebeklerde iç organlar henüz gelişimini tamamlamadığı için, diyafram kasları daha sık uyarılır. Bunun sonucunda da bebekler doğumdan sonra sıklıkla hıçkırır. Bebeğin rahatlaması ve uyuması için, bebeği dik konuma getirip sırtını sıvazlamak gerekir. Hıçkırığın devam etmesi durumunda ise bebek bir süre daha emzirilebilir.

Bir Yaşından Büyük Bebeklerde Hıçkırık

Yenidoğan bebeklerde hıçkırma genellikle kendiliğinden geçtiği gibi, 1 yaşını geçmiş bebeklerde sıklıkla hıçkırmak mide ile ilgili sorunların belirtisi olabilir. İç organların gelişimiyle beraber bebekler daha az hıçkırmaya başlar. Bu nedenle 1 yaşından büyük bebeklerde hıçkırmanın çok sık olması ve uzun süre devam etmesi durumunda doktora başvurmak önem taşır.

Hıçkırık Nedir?

Göğüs ve karın boşluğu arasında yer alan diyaframın, istem dışı kasılmasıyla hıçkırırız. Hıçkırık, soluk alma esnasında gerçekleştiğinden ve soluk alırken ses tellerinin kapalı olması dolayısıyla gırtlaktan “hık” ses duyulur. İşte bu hıçkırığın sesidir.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bebeklerin hıçkırması oldukça doğal bir durumdur. Tıpkı bebeklerin gaz çıkarması gibi, hıçkırması da beslenme sonrasında ya da dinlenme sırasında meydana gelebilir. Hıçkırığın geçmesi için, bebeğin emzirilmesi ya da 6 aydan büyükse bir çay kaşığı su içmesi yeterlidir. Bununla birlikte bebeğin dik konumda tutulması ve sırtının sıvazlanması da hıçkırığın azalmasını sağlayabilir.

Bebekler hıçkırık sırasında dikkat edilmesi gereken durum, ağlamadır. Bebek hıçkırırken ağlamaya başlarsa nefes almakta zorlanabilir. Bu sırada bebeğin sakinleştirilmeye çalışması ve nefes alabildiğinden emin olunması gerekir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir