Bebekler Yaz Aylarında Nasıl Giydirilmeli?

Bebeklerin başta güneş olmak üzere dış etkenlerden zarar görmemesi için de bir takım önlemlerin alınması gerekiyor.

Yaz ayları boyunca sıcak hava, nem ve güneş ışınları gibi etkenler; böcek ve sineklerin artışı, polen gibi alerjenler bebek ve küçük çocuklar için bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yaz aylarında bebeklere pamuklu, ince giysiler giydirilmelidir. Terleme ihtimalleri yüksek olduğu için sık üst değişimi yapılmalıdır. Gün içinde ısı değişimlerinden etkilenmemesi için ince pamuklu kumaşlardan kat kat giydirilip, gün içinde hava ısındıkça katlar eksiltilmelidir. 1 yaş altındaki bebekler, özellikle baş bölgesinden çok terleyebilir. Bunun için üşür korkusuyla kalın şapkalar kullanılmamalıdır. Sadece rüzgarı engelleyen pamuklu şapkalar tercih edilmelidir. Bebek giysilerinde sentetik, terleten kumaşlar tercih edilmemelidir.

Bebeklere Yaz Aylarında Nasıl Kıyafetler Giydirilmeli?

  • Çamaşırlar pamuklu ve yumuşak olmalıdır. Parfüm içeren çamaşırlar kullanılmamalı, çamaşırlar sabun ile yıkanmalıdır.
  • Bebek bezlerinin, bebeğin kilosuna uyumlu olması gereklidir. Bezin, emici özelliğinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir.
  • Bezler yıkanarak tekrar kullanılıyorsa, sabunla yıkanması, emici ve yumuşak olması ve bezin kaynatılarak mikroplarından arındırılması gereklidir.

Bebekler Otomobilde Uzun Süre Kalmamalı

Giysiler kadar bebek arabası ve oto koltuk kumaşlarının da terletebileceği unutulmamalıdır. Özellikle araç içinde güneş vurduğu zaman, oto koltuğundaki çocuğun üstü pamuklu, ince bile olsa çok terleyebilir. Bebekler, güneşin vurduğu bir araç içinde uzun süre bırakılmamalıdır. Dışarıda ısı 30 derece iken pencereleri kapalı ve güneş vuran bir araç içinde ısı, 40 derecelere kadar artar ve özellikle 1 yaş altı bebekler için bu ısı tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Bebeklere Hangi Güneş Kremleri Sürülmeli

Güneşin çok dik gelmediği öğle saatleri haricinde çocukların güneşten yararlanması gerekir. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında güneşin zararlı etkileri maksimum düzeye çıkacağı için güneşe çıkmadan önce çocuklara güneş koruyucu kremler sürülmelidir. Çok açık tenli, renkli gözlü çocuklarda ve 1 yaş altı bebeklerde 50 faktör ve üzeri güneş kremler kullanılabilir. Ten rengi koyu olan esmer çocuklarda 30 faktörlü güneş kremi yeterlidir. Güneş kremi seçerken mineral filtre içermesi ve alerji yapmayacak özellikte olmasına; yani hipoalerjenik olmasına dikkat edilmelidir. Güneş kremleri kuru cilde, güneşe çıkmadan 20-25 dakika önce sürülmelidir.