0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebeklerde Ağız Bakımı

Bebekler ortalama 5 ay ile 9 ay arasındayken, ilk dişleri çıkmaya başlar. Bu dönem, ne kadar heyecanlıysa anne ve bebek açısından bir o kadar da zorlu geçer.  3 yaşına kadar süren süt dişi çıkarma evresinde, bebeğin uyku ve beslenme düzenleri değişir; bebek büyük bir huzursuzluk yaşayabilir.

Süt dişleri, ilerleyen zamanlarda dökülecek olsalar bile yerine gelecek kalıcı dişler açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, bebeklerin diş bakımları oldukça önemlidir. Süt dişlerinin bakımı ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır.

Süt dişlerindeki çürükler

Süt dişleri, normal dişlere oranla daha çabuk çürür. Bunun nedeni, içeriğindeki organik madde miktarının daha fazla olmasıdır. Ayrıca, fazla şekerli besinler ve meyve suları da çürüklere yol açar.

Bebeklerin düzgün beslenmesini sağlayan süt dişlerinde meydana gelen ve ağrı, çiğneme zorluğu, koku ve beslenme zorluğu gibi sorunlara neden olan çürüklerin tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde, ilerleyen zamanlarda çene gelişiminde sorun, diş çarpıklığı ve bozukluğu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır.

Bebekler, dişlerindeki çürümeleri fark edemeyecekleri veya çürümeler ancak ileri boyutlara ulaştığı zaman rahatsız olduklarını belli edecekleri için dişler, ebeveynler tarafından kontrol edilmelidir. Aksi durumda, kendilerinin yerine gelecek dişler için rehberlik eden süt dişlerinin çekilmesi gerekecek ve süt dişlerinin bu tutuculuk özelliği yok olacaktır.

Bebeklerde diş fırçalama zamanı

Bebeklerde diş temizleme işlemine, bebek 6-8 aylıkken, yani ilk dişler çıktığında başlanabilir. Bu dönemde diş fırçası yerine tülbent veya gazlı bez kullanılmalıdır. Kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce, dişlerin çiğneme noktaları bu iki materyal ile temizlenebilir. Diş fırçası ise, arka dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte kullanılabilir.

Okul öncesi çocuklar genellikle, dişlerin sadece kolay ulaşılabilen yerlerini fırçalar. Çürüklerin oluşumunu engellemek ise, dişlerin çiğneyici ve ara yüzeylerini temizlemek ile mümkündür. Bundan dolayı, bu dönemde fırçalama ebeveyn kontrolü altında gerçekleşmelidir.

Ağız bakımında dikkat edilmesi gerekenler

  • Bir yaşından itibaren beslenme bardak ve kaşık ile olmalıdır,
  • Bebeklerin ilk 4 ay anne sütü ile beslenmesi, ağız etrafındaki kas ve yumuşak doku gelişimini sağlar. Anne sütü yetersiz ise, fizyolojik başlıklı biberon kullanılmalıdır,
  • Biberon kullanımı, 2 yaşından itibaren kesilmelidir,
  • 2.5 yaşından sonra da parmak emme alışkanlığı devam ediyorsa, bunun nedenleri araştırılmalıdır,
  • Bebek, burun yerine ağızdan nefes alıp veriyor ise, çene gelişiminin olumsuz yönde etkilenmemesi için mutlaka bir kulak-burun-boğaz doktoruna gösterilmelidir.

Toplamda 20 adet olan süt dişlerinin bakımı bebeklerin ilerleyen yaşamlarında herhangi bir ağız problemi yaşamaması açısından büyük önem taşır. Bu nedenle süt dişleri “nasıl olsa dökülecek” demeyerek, ihmal etmemek şarttır.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir