Bebeklerde alerjiye neden olan gıdaların başında çilek, portakal, mandalina gibi meyveler gelir. Bununla birlikte katkı maddesi içeren besinlerde bebeklerde alerjiye neden olabilir.
6 aylık bebekler için en ideal ek besin yoğurt ve muhallebidir. Sindirim sistemini zorlamayan ve alerjiye yol açmayan bu besinler, bebeğin gelişimine katkıda bulunur. Sade ya da tahıllı muhallebi, bebeğin enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Yoğurt ise içerdiği yüksek miktardaki probiyotik sayesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.
Alerjen riski yüksek olan gıdaların başında; çilek, portakal, mandalina gibi meyveler ile bazı balık türleri, bal ve inek sütü yer alır. Ayrıca bazı baharatlar da bebeklerde alerjik reaksiyonların görülmesine yol açabilir. Dolayısıyla, riskli besinlerin, ek besinlere geçildikten hemen sonra verilmemesi gereklidir. Örneğin; bebeklerde alerjiye neden olan besinler arasında çilek, portakal gibi meyveleri 9-10.aydan sonra yemelidir.
6 aylık bebeklerde, ek besin çeşitliliği daha az olduğundan, alerjilerin fark edilmesi zaman alabilir. Ebeveynlerin gıda alerjisi varsa, doktora bilgi verilmesi ve gerekli alerji testlerinin yapılması da önemlidir.
Ek besinlere geçiş, altıncı ayda başlayarak, 1 yaşına yayılacak şekilde olmalıdır. 6 aylık bebekler için ek besinler hazırlarken, her hafta yeni bir gıdanın denenmesine dikkat edilmelidir. Birkaç gün arayla bebeğe yeni besinler verilmemesi önemlidir. Ayrıca dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
6 aylık bebekler, katı besinleri de tüketmeye başlayabilir. Bebeğin besinleri rahat bir şekilde tüketebilmesi için oturma pozisyonu, başını tutuş şekli, kullanılan kaşık gibi faktörler önemlidir.
6 aylık bebek beslenmesinde, anne sütünün önemi oldukça fazladır. Bu nedenle, annenin sütünün yeterli olması durumunda, günde 4-6 öğün anne sütü verilmeli ve ek besinler 2-3 defa verilmelidir. Bebek, anne sütü istediği sürece, annenin emzirmesi önemlidir. Bunun yanı sıra, gerek bebeği emzirirken gerekse ek besinler verirken, az miktarda ve sık aralıklarla bebeği beslemeye dikkat edilmelidir.
Ek besinlere geçiş dönemi olan 6.ayda, bebeğin beslenme düzenine dikkat edilmesi ve vitamin, protein, mineral bakımından yeterli beslenmesine dikkat edilmesi gereklidir. 6 aylık bebek beslenmesi için, özellikle bilinen bir hastalığı olan, düşük ağırlıkta doğan ya da erken doğumla dünyaya gelen bebeklere daha fazla özen gösterilmesi gereklidir.
Çocuk dostu şehir nedir? Çocuk dostu bir şehir nasıl olmalı? Çocuk dosu şehirler için çocukların…
Çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamak; obezite riskini azaltıyor, çocuğun daha sağlıklı bir vücuda sahip olmasını sağlıyor…
Ek besinlere geçen bebeklere haftada bir defa balık verilebileceği gibi, bebeğin fizyolojik durumu ve alerjisi…
Çocuklarda stresi azaltan egzersizler neledir? Çocuklar hangi sebeplerle stres yaşamaktadır? Stres nasıl önlenebilir? Her Altı…
Okul çağındaki çocukların beslenme düzenleri çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor.
Çocukların yeni yıla daha mutlu girmesini sağlayabilmek için, arkadaşlarıyla birlikte eğlenebileceği bir parti hazırlayabilirsiniz.