Bebek

Bebeklerde Astım Belirtileri

Bebeklerde astım, öksürük ve hırıltı gibi belirtilerin sürekli görülmesi ve bebeğin huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlar yaşamasıyla ortaya çıkar. Nefes alıp vermede güçlük, hırıltı, öksürük ve alerjik döküntüler de bebeklerde astım belirtileri arasında yer alır.

Bebeklerin solunum sistemleri tam olarak gelişmediği için, astım ya da bronşit gibi kronik hastalıklar bebekleri derinden etkiler. Uzun süre devam eden solunum yetersizliği, sinir sistemi hasarına yol açabileceğinden, astım belirtileri gösteren bebeklerin tedavi edilmesi şarttır.

bebeklerde astım belirtileriBebeklerde Görülen Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım ile ilgili belirtiler, grip ve nezle gibi hastalık dönemlerinde hemen her bebekte görülebilir. Ancak bebeğin solunum yolları ile ilgili yaşadığı sorunların sürekli olması durumunda astımdan şüphelenilmesi gereklidir. Bebeklerde sık görülen astım belirtileri şöyledir:

  1. Zor Nefes Alma: Bebeklerdeki solunum problemleri genellikle bebek ağladığında ya da çok güldüğünde ortaya çıkar. Bebeğin nefesinin birkaç saniye kesilmesi, bebeğin ağlama ya da gülme anında zorlanması astım belirtileri arasında yer alır.
  2. Hırıltılı Nefes Alma: Hırıltılı solunum, bebeklerde hastalık dönemlerinde sık görülür. Ancak bebeğin hasta olmadığı zamanlarda, özellikle uyurken hırıltılı nefes alması önemli bir belirtidir.
  3. Kronik Öksürük: Bebeklerde astım belirtileri arasında en sık görülen semptomlardan biri kronik öksürüktür. Genellikle geceleri artan öksürük, bebeğin emeklemek, oyun oynamak gibi efor sarf ettiği faaliyetlerde daha sık görülür.
  4. Alerjik Döküntüler: Bebeklerin yanaklarında, alnında ya da kafa derisi üzerinde deri döküntüleri görülmesi, astım belirtileri arasında yer alır. Alerjik belirtiler her bebekte görülmemekle birlikte, solunum zorluğuna eşlik eden döküntülerde astımdan şüphelenilmesi gerekir.

Astım belirtileri, bazı bebeklerde nadir olarak görülürken bazı bebeklerde çok sık ve şiddetli şekilde görülebilir.

Bebeklerde Astım Tedavisi

Bebeklerde astım tedavisi, bebeğin geçirdiği atakları önleme ve solunum yollarını rahatlatmaya yönelik olarak yapılır. Astım ataklarını durduracak ilaç tedavisi, bebeklerin nefes alıp vermede zorluk yaşama sıklığını azaltacağı gibi, ciddi krizlerin riskini de minimize edecektir.

Bronşit ya da astım gibi kronik hastalıklara sahip olan bebeklerin tedavisinin geciktirilmemesi oldukça önemlidir. Dolayısıyla bebeklerde astım belirtileri veya solunum yollarıyla ilgili bir sorun görüldüğünde, vakit kaybetmeden doktora başvurulması gereklidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir