Bebeklerde beyin gelişim süreci, 0-36 aylık dönem içerisinde yaşamın diğer tüm dönemlerine oranla daha fazladır. Bebeğin ilk 3 yaşı boyunca duygusal, fiziksel ve zihinsel olarak olumsuz uyaranlara maruz kalmaması, bebeğin beyin gelişimi açısından büyük önem taşır.
Bebeklerde Beyin Gelişimi
Beyin gelişimi çeşitli becerileri kazanma şeklinde ilerlemektedir. Gelişim ilk yıllarda doğru yönlendirme ve tecrübeyle olmaktadır. Bebek ne kadar erken duyusal etki alır, hareket ettirilir ve dili duymaya başlarsa becerileri de o kadar çabuk gelişmeye başlar.
Bebekler ilk yıllarda ev ortamında ve ebeveynleri ile etkileşim içerisindedir. Bu sebeple ebeveynlerin bebek gelişimi açısından ilk yılların önemini kavramış olması gerekir. Ebeveynlerin, doğru uyaran ve yönlendirmelerle bebeklerinin beyin gelişimini yönlendirmesi gerekir.
Bebek henüz anne karnındayken milyarlarca beyin hücresi oluşturuyor. Bu beyin hücreleri kendi aralarında bağlantı kurabilmesi için ebeveynlerden ve etraftan gelen etki ve tecrübeye muhtaçtır.
Beyin Geliştikçe Bebek Neler Yapabiliyor?
Beyin hücreleri kendi arasında bağlantılar kurarak bebeğin görmesi, duyması, tat alması, kokuyu hissetmesi becerileri ortaya çıkıyor. Bebeğin iletişim kurabilmesi, zamanla konuşabilmesi, hareket edebilmesi bu bağlantılar sayesindedir.
Bebekler doğduklarında çok basit bazı becerilere sahiptir. Emmek el sıkma gibi refleksif davranışları doğuştan itibaren vardır. Fakat bu beceriler zamanla geliştirilmeli ve bu sayede beyin hücreleri arasında bağlantı kurulmalıdır.
Sadece yeterli sıklıkta ve miktarda uyarılan beyin hücreleri var olur ve becerilerin oluşmasını sağlar. Yeterince uyarılmayan beyin hücreleri ise fonksiyonunu yitirir.
Beyin, vücuttan enerji, besin ve oksijen bekleyen bir organdır. Bu sebeple uyarılmayan ya da diğer bir ifadeyle kullanılmayan beyin hücreleri zamanla işlevini yitirir.
Bebeğin Beyin Gelişimi için Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Bebekler için doğru duyusal uyarılma ve gelişimi destekleyici bir ortam hazırlanmalıdır. Bebeğiniz için her gün değerlidir, bebeğiniz doğduğu andan itibaren çevresindeki dünyayı öğrenmek ihtiyacı içerisindedir.
- Bebeğin beyin gelişiminde ilk yılları önemseyin.
- Bebeğin olumsuz uyaranlara maruz kalmasını engellemeye çalışın.
- Bebeğin yanında bağırmamaya, sinirlenmemeye ve ağlamamaya dikkat edin.
- Bebeğin beyin gelişimini destekleyici oyuncaklarla oynayabileceği bir alan yaratın.
- Bebeğin bakımına ve beslenmesine dikkat edin.
- Sosyalleşmesi için ortam yaratmaya çalışın.
- Sağlık kontrolünü ihmal etmeyin.
Bebeğin fiziksel, duygusal ve zihinsel açıdan sağlıklı gelişebilmesi için, yaşamın ilk 3 yılında bebeğin beyin gelişimine dikkat etmek büyük önem taşıyor.