Bebek

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde burun tıkanıklığına evde ne yapmalıyız? Bebeğin burnunu nasıl temizlemeliyiz? Burun aspiratörü kullanın. Burnu tıkanan bebeğiniz için endişelenmeyin. Önerilerimize kulak verin.

Burun içi hava yolu, yeni doğan bebeklerde daha dar olduğundan, tıkanıklık ve hırıltı problemlerine sıklıkla rastlanmaktadır. Bebeklerde tıkanıklık, hızlı tedavi edilebilen bir durum olmakla beraber, uzun süre tedavi uygulanmaması ciddi sorunlara yol açabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı sorununun tedavisi için, burun içi temizliğinin yapılmaması önemlidir. Nefes alıp verirken, hırıltı çıkaran bebeklerde burun içi temizliği yapılması, bebeğin rahat uyumasını sağlar. Solunum sisteminin iyi çalışamamasına yol açabilen burun tıkanıklığının sık görülmesi ya da geçmemesi durumunda ise doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde burun temizliğinin yapılmaması, bebeğin rahat uyuyamasına ve sosyal faaliyetlerini rahat bir şekilde yerine getirmemesine neden olur. Bu durum da bebek gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nedenleri

Burun tıkanıklığı, yenidoğan bebeklerin büyük kısmında görülür. Ancak kısa süreli olarak devam eden hırıltılar, bebek altı aylık olduğunda önemli ölçüde geçmiş olur.

Bebeğin burun tıkanıklığının nefes almasını zorlaştıracak hale gelmesi, bebeğin sağlığı açısından tehdit oluşturacağından, geçmeyen tıkanıklık ya da hırıltı durumlarında doktora başvurmak gereklidir. Bebeklerde burun tıkanıklığı nedenleri şöyledir:

  1. Enfeksiyon ve alerjiler,
  2. Bebeğin yeterince havalandırılmayan ya da kuru havaya sahip ortamda uyuması,
  3. Burnun anatomik yapısı (Geniz eti, burun duvarı şekli bozuklukları),
  4. Burun açıcı ilaçların yanlış kullanılmış olması,
  5. Grip, nezle gibi solunum yolu hastalıkları

Bebeklerde bunlara ek olarak, hematom (burunda kan birikmesi) ya da polip, kist gibi sorunlar nedeniyle de tıkanıklık ve hırıltı görülebilir. Bu nedenle, özellikle yeni doğan bebeklerde, hırıltı ve tıkanıklık sorununun uzun sürmesi durumunda doktora başvurmak gereklidir.

Burun aspiratörü
Burun aspiratörü

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Öneriler

Bebeklerde tıkanıklık sorununun giderilmesi için, öncelikle buna yol açan durumların ortadan kaldırılması gereklidir. Örneğin, bebekte enfeksiyon varsa, doğru tedavi uygulanmalı; kuru hava bebeği olumsuz etkiliyorsa, uyuduğu odanın havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Bu önlemlere ek olarak, bebeğin rahat nefes alıp vermesini sağlamak için bebeğin uyku konumunu düzenleme, burun içi temizliği yapma ve burun aspiratörü kullanma gibi önlemler de uygulanabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığına soğan, bebeklerde burun tıkanıklığına anne sütü, bebeklerde burun tıkanıklığına zeytinyağı gibi önerilerde bulunanlar olabilir. Bu yöntemlerden uzak durun. Bunlar bebeğiniz için zararlı olabilir. Bunun için kesinlikle doktorunuza danışın. Doktorunuzun onayı olmaksızın harici yöntemler kullanmayın.

Bebeğin Anne Sütü ile Beslenmesine Dikkat Edin

Eğer yeterli sütünüz varsa, bebeği sık sık emzirmeye özen gösterin. Anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendireceğinden, hastalıklara yakalanma riskini azaltmakla birlikte, enfeksiyonel durumlara karşı da savaşmasını sağlar.

Bebeğin Odasını Nemlendirin

Bebeklerde tıkanıklık probleminin sık görülen nedenlerinden biri kuru havadır. Bu nedenle, bebeğin odasının sık havalandırılmasına ve nemlendirilmesine dikkat edilmelidir.

Burun Aspiratörü Kullanın

Bebekler, sümküremediğinden tıkanıklığın kendiliğinden geçmesi daha zordur. Ancak burun aspiratörü kullanarak, bebeğin burun içi salgılarını dışarı atmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sıcak Banyo Yaptırın

Bebeğe sıcak banyo yaptırmak, burun akıntılarının daha hızlı giderilmesini sağlar. Banyodayken, bebeğin burnunu nazik bir şekilde temizlemeniz, daha rahat nefes almasına yardımcı olur.

Solunum yolu problemleri yaşayan ve nefes almada güçlük çeken bebeklerde tıkanıklığı gidermek, bebeğin genel sağlığı, uyku ve beslenme düzeni açısından önemlidir. Bebeğin uzun süre tıkanıklık ve hırıltı sorunu yaşaması durumunda, geciktirmeden doktora görünmek gerektiği unutulmamalıdır.

Bebeğin burnu nasıl temizlenir?
Bebeğin burnu nasıl temizlenir?

Bebeklerde Burun Temizliği

Bebeğin burnu en kolay banyo sonrası temizlenir. Banyo sırasında bebeğin burnundaki mukozalar yumuşuyor. Böylece temizlenmesi daha kolay oluyor. Burun temizleme aparatı ya da yumuşak bir mendille bebeğin burnunu temizleyin. Bu sırada bebeğiniz biraz huysuzlanabilir. Nazik olun. Fakat temizlemekte de ısrarcı olun. Çünkü bebeğin rahat nefes alması buna bağlı. Elbette bebeğin canını acıtamayın, dikkatli olun.

Burun temizliği için burun aspiratörü de kullanabilirsiniz. Aspiratör, pompalı ya da nefes ile çalışan şeklinde iki çeşit oluyor. Dilediğinizi alın. Kullanımları oldukça kolay. Fakat bebeğin alışması da önemli. Bunun için doktorunuza danışın.

Yenidoğan Bebeğin Burnu Nasıl Temizlenir?

Yenidoğan bebeklerin burnu, bulunduğu ortamın kuru olduğu takdirde sıklıkla tıkanabilir. Bebekler ağlamaları haricinde sadece burunlarından nefes aldıkları için burunlarının açık olması solunum rahatlığı açısından önemlidir. Yenidoğan bebeğin burnu serum fizyolojik içeren damlalar ile nemlendirilebilir. Burun çok tıkanmış ise, fazla basınç uygulamamak koşuluyla nemlendirdikten sonra, burun aspiratörleriyle temizlenebilir.

Şu yazılar da ilginizi çekebilir:

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir