Genellikle rota virüsünün neden olduğu bir göz rahatsızlığı olan “dans eden göz sendromu” 4 aylık ile 4 yaş arası çocuklarda görülebiliyor.
“Dans eden göz sendromu”, gözün ani ve hızlı hareketlerle, farklı yönlere, istemsizce hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Gözlerin hızlı bir şekilde, dikey ya da yatay, art arda hareket etmesine “opsoklonus” adı verilir.
Bebeklerde Dans Eden Göz Sendromu (Opsoklonus)
Opsoklonus aralıklarla ya da ataklar halinde yaşanabilir. Göz kapakları kapalıyken de opsoklonus atağı yaşanabildiğinden bebeğiniz uyurken de bu göz hareketlerini yaşayabilir. Bazı hastalarda, uyku esnasında hareketlerin durduğu da gözlemlenmiştir.
Rota virüsünün tedavisinde öncelikli olarak hastanın bol sıvı tüketmesine özen gösterilmelidir. Bebeğin vücudundaki sıvı kaybının dengelenmesi ile düzelmeye başlayan rota virüsü hastalığının tedavisinde, kortizon ve kemoterapi ilaçları kullanılmaktadır. Hijyen kurallarına uymak, dezenfekte edilmiş su tüketmek, meyve ve sebzeleri bol su ile yıkamak gibi basit önlemler alarak rota virüsünden korunmak mümkün.
“Dans eden göz sendromu” başka rahatsızlıklara bağlı olarak da gelişebilmektedir. “Dans eden göz sendromu”na neden olan hastalığın tedavisinden sonra bebeklerin göz sağlığı da eski haline dönmektedir.