Bebeklerde demir eksikliği, soluk cilt, halsizlik, yavaş büyüme gibi sorunlara yol açabilir. Genetik faktörlerin yol açabildiği demir eksikliği, bebeklerde doğru beslenme yöntemleri kullanılarak azaltılabilir.
Bebeklerde Demir Eksikliği için Yapılması Gerekenler
Bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliği sorununun görülmesini engellemek için bebeğin beslenmesine dikkat edilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra aşırı düzeyde demir eksikliği olan bebek ve çocukların doktor tedavisine ihtiyacı vardır.
- Katı gıdaya geçiş yapmış olan bebekleri, demir bakımından zengin olan kırmızı et, balık, yumurta, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler ile beslemeye dikkat edin.
- C vitamini bakımından zengin olan meyve ve sebzeleri yemesini sağlayın.
- Bir yaşından önce, bebeklere inek sütü vermeyin.
- Emzirme sürecinde, annelerin de beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini unutmayın.
- Bir yaşını dolduran bebeklere demir eksikliği testi yaptırın. Bebeğinizin demir eksikliği sorunu yaşayıp yaşamadığından emin olun.
- Bebeğin beslenme düzenine dikkat edin. Bebeği tek yönlü beslememeye özen gösterin.
Bebeklerde Demir Eksikliği Tedavisi
Bebeklere demir eksikliği teşhisinin konulması durumunda, geciktirmeden tedaviye başlanması şarttır. Demir eksikliği sorunu, uzun vadede düzenli beslenme ile tedavi edilse dahi, bu süreç bebeklerde daha kritiktir. Bu nedenle, bebeklerin tedavisi için beslenmeye dikkat etmenin yanı sıra, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeye de özen gösterilmelidir.
Demir eksikliği tedavisine başlayan bebeklerde, demir eksikliğinin derecesine göre, tedavi uygulanır. Aşırı düzeyde demir eksikliği sorunu yaşayan çocuklarda ilaç tedavisi yapıldığı gibi, demir eksikliği kontrol edilebilir düzeyde olan çocuklar için diyet programları uygulanabilmektedir.
Bebeklerde demir eksikliği tedavisi sürecinde emziren annelerin beslenme düzenine dikkat etmeleri şarttır. Özellikle ilk 6 ayda, annenin dengeli ve sağlıklı beslenme, bebeğin sağlığını doğrudan doğruya etkilemektedir.