0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebeklerde Diş Çıkarma Ateşi Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde diş çıkarma ateşi bu süreçte sık görülen sorulardan biridir. Bebekler 4 – 7 aylıktan itibaren diş çıkarmaya başlar. Bebeğin dişinin çıkacağını çeşitli belirtilerden anlayabilirsiniz. Ateş de bu belirtilerden biridir? Peki diş ateşi kaç gün sürer? Diş ateşi nasıl anlaşılır?

Bebeğin diş çıkarma döneminde diş etlerinin acıması, bebeğin huysuz davranmasına ve uyku sorunu yaşamasına neden olabilir. Bunun yanı sıra diş çıkarma döneminde ateş en sık yaşanan sorunlardan biridir. Bebeklerde diş çıkarma ateşi kaç gün sürer? Bu süreçte neler yapmalısınız?

Öncelikle bu süreçte genel olarak neler yapılması gerektiğine bakalım. Ebeveynlerin yaşadığı en sancılı dönemlerin başında bebeklerde diş çıkarma evresi nasıl takip edilmelidir? Huysuzluk, ateş, iştahsızlık gibi sorunları beraberinde getiren diş çıkarma dönemini nasıl takip etmelisiniz? Bebeğinizin şikayetlerini azaltmak için hangi yöntemleri uygulamalısınız?

Bebekler ortalama olarak 7. aydan itibaren diş çıkarmaya başladığı gibi, bazı bebekler 6. ayda diş çıkarmaya başlayabilir. Bebeklerin bu dönemdeki dişleri, geçici süt dişleridir. Diş çıkarma, çocuklar için doğal bir süreçtir ancak kimi zaman problemli de olabilir.

Her bebekte farklı belirtilerle ortaya çıkan bu dönemi, uygulayacağınız çeşitli yöntemlerle hafifletebilirsiniz. Genellikle bebekler 7-8 aylık dönemlerindeyken başlayan diş çıkarma evresi 12-15 aya kadar uzayabilir. Bu dönem her bebek için farklılık gösterebilmektedir.

Öncelikle alt çenedeki ön dişler çıkar, ardından üst çenedeki ön dişler bunları takip eder. Yan dişlerin de çıkmasıyla bebeğiniz diş çıkarma evresini tamamlamış olur. Bebekler bu dönemde sürekli olarak dişlerini kaşımak, ağızlarına bir şeyler sokmak ve bir şeyleri ısırmak ister.

Bebeğinizin yabancı maddeleri ağzına sokması hijyen açısından tehlikeli olabilir. Bu aşamada bebeğiniz için özel diş kaşıyıcı oyuncakları tercih edebilirsiniz.

Bebeklerde diş çıkarma ateşi kaç gün sürer?
Bebeklerde diş çıkarma ateşi kaç gün sürer?

Bebeğin Diş Çıkarma Döneminde Ne Yapmalısınız?

Bebeğinizin diş çıkardığından eminseniz, onun yaşadığı rahatsızlığın üstesinden gelmesine yardımcı olabilirsiniz.Bebeğinizin havuç, salatalık gibi sert yiyecekler kemirmesi diş eti kaşıntısını azaltacaktır. Diş eti kaşıyıcı kullanması da, bebeğin rahatlamasını sağlar.

Bebekler ortalama 5 ay ile 9 ay arasındayken, ilk dişleri çıkmaya başlar. Genellikle ilk çıkan işler alt ön kısımdaki kesici dişlerdir. Bazı istisnai durumlarda, bebeklerin dişli doğduğu ya da 20. ayın sonunda halen diş çıkarmamış olduğu görülebilir.

Bebeklerde diş çıkmasının gecikmesi durumlarında, doktora başvurulmalı ve bu durumun sebepleri araştırılmalıdır. Muhtemel sebepler arasında D vitamini eksikliği ya da tiroit fonksiyonlarında dengesizlik gösterilebilir.

Diş çıkarma döneminde özellikle yapılacak bir şey yoktur, çünkü bu doğal bir süreçtir. Huzursuz davranışlar, elin sürekli olarak ağza götürülmesi, ısırma gibi hareketler görülebilir. Bu dönemde bazı ebeveynler panikleyip çocuklarına ilaç vermekte veya ellerini ağzına götürmemesi için jel kullanmaktadır. Aslında bu tarz müdahalelere hiç gerek yoktur, çünkü bebekler bu dönemde kendilerini dışarıdan yiyecek alımına hazırlarlar ve diş çıkarmasalar da ellerini ağızlarına götürerek ısırma alışkanlığı kazanırlar. Yani bu belirtiler direkt olarak diş çıkarmayla ilişkili değildir, bu sebeple ebeveynler gereksiz müdahalelerde bulunmamalıdırlar.

Bazı bebekler diş çıkarırken diş etlerinde ödem meydana gelir. Böyle bir durum görüldüğü takdirde yine herhangi bir ilaç tedavisine girilmemelidir. Yapılacak şey, diş etindeki basıncın getirdiği ısırma ihtiyacını gidermek adına, bebeğe serinletilmiş diş kaşıyıcıları vermektir.

Bu dönemde bebek beslenmesine, eğer bebek anne sütüyle besleniyorsa aynı şekilde devam etmeli, başka gıdaların alımına başladıysa diş çıkarma döneminin daha sıkıntılı geçtiği zamanlarda bebeğin hoşuna giden yiyecekler verilmelidir.

Bebeklerde diş çıkarma dönemi istisnai durumlar dışında çok sıkıntılı geçmeyeceğinden annelerin bu konuda endişe etmelerine gerek olmamakta, çocuğun el ısırarak diş kaşıma isteğini normal bularak, ısırma hissi konusunda daha tatmin olmaları adına bebeklerine diş kaşıyıcı almaları tavsiye edilmektedir.

Diş Çıkarma Evresinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğiniz bu dönemde, rahatlatıcı etkisi sebebiyle soğuk yiyecekleri yemeye eğilim gösterebilir. Isı kontrolü yaparak, vereceğiniz gıdanın çok soğuk olmadığından emin olup bebeğinizin bu isteğini giderebilirsiniz.

Diş etlerine yapılacak hafif masajlar, bebeğinizin rahatlamasına olanak sağlar. Diş eti masajında ellerinizin hijyenine dikkat etmelisiniz. Ayrıca diş eti masajında kesinlikle alkol, merhem vb yabancı maddeleri kullanmayınız.

Diş çıkarma döneminde bebeğinizin ağrı ve huysuzluğu artarsa ağrı kesicilerden yardım alabilirsiniz. Ancak ağrı kesici vermeden önce mutlaka doktora danışmalısınız. Doktor kontrolü dışında kullanılan her ilacın bebeğiniz için tehdit oluşturduğunu unutmayın.

Bebeklerde diş çıkarma evresi çoğu zaman sancılı geçse de, bebeğinizin minik dişleri ile size gülümsemesinin verdiği mutluluğu yaşamanız tüm bu sancılı sürece değer.

Bebeklerin Süt Dişlerine Nasıl Bakmalı?

Dokuz aylık bebeğin bir ya da iki dişi çıkmış olacaktır. Bebeğin bu dişlerini bir bezle ya da küçük, yumuşak bir bebe fırçasıyla temizlemeniz gerekir. Bu dönemde diş macunu kullanmanıza gerek yoktur. Bebeğinizin diş sayısı dörtten fazlaysa dişlerini en az günde bir defa temizleyin. Bebeğinizin dişlerini temizlerken dairesel hareketlerle, fırça ile her dişe masaj yaparak ilerleyin.

Bebeğinizin diş çıkartırken yaşadığı acıyı en aza indirgemek ve sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlamak için diş çıkarma evresinde, bebeğinizle yakından ilgilenin.

Bebeklerde Diş Çıkartma Belirtileri

Diş çıkarma, bebeğin ilk diş uçlarının görülmesinden haftalar sonra başlar. Salya akıtma, öksürme, ısırma isteği, ateş, asabilik diş çıkarma belirtileri arasındadır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ateşi

Bebeklerde diş çıkarma sürecinde ateş görülebiliyor olması her ateşlenme durumunun diş çıkarmaya yorulması gerektiği anlamına gelmez. Bebeğiniz her ateşlendiğinde dişi çıkıyor diye düşünmemelisiniz. Süreci takip etmeniz gerekir. Çünkü bebeklerde ateş başka durumların da göstergesi olabilir. Her bebek diş çıkarma döneminde aynı belirtileri göstermez. Bazı bebekler ateşlenirken, bazıları ateş de dahil hiçbir belirti göstermeyebilir.

Diş ateşi nasıl anlaşılır?
Diş ateşi nasıl anlaşılır?

Diş Ateşi Nasıl Anlaşılır?

Eğer bebeğin diş ateşi 72 saatten uzun sürüyorsa kesinlikle hemen doktora götürün. Bunun yanı sıra ishal, kusma gibi belirtiler varsa bu diş ateşi dışında bir ateşlenme işarettir. Yine derhal doktora gidin. Bebeğin ateşi 40 dereceyi geçtiyse de bir dakika beklemeyin. İdrarda azalma, dudaklarda kuruluk, halsizlik varsa da bebeğinizi doktora götürmelisiniz. Tüm bunlar tehlike işareti olarak algılanmalıdır. Bebeğinizi hiç vakit kaybetmeden doktora götürün.

Diş ateşi kaç gün sürer?
Diş ateşi kaç gün sürer?

Diş Ateşi Kaç Gün Sürer?

Diş çıkarma döneminde bebek en fazla 37 dereceye kadar ateşlenir. Bebeğinizin ateşi 38 derece ya da üzerindeyse ve üstelik ishal durumu varsa beklemeden doktora gidin. Bebeklerin diş ateşi 37-38,5 dereceler arasında olur. Bu derecelerin üzerine çıkarsa tehlike olduğu düşünülebilir. Diğer yandan bu derecelerin üstü ve ishal durumu başka hastalıkların habercisidir.

Diş çıkarma ateşi 3 günün üzerinde sürüyorsa da doktora gidin. Bu süreçte ateş en fazla 3 gün sürer. Bundan fazla süren durumlarda doktora danışmakta fayda var.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir