0 - 12 Ay Bebek Gelişimi

Bebeklerde Düztabanlık

Bebeklerde ve çocuklarda gözlemlenen, ayak tabanı oyuğunun olmaması veya içe doğru basmalar ebeveynleri endişelendirir. Oysa ki bu durumların çoğu, zaman içerisinde kendiliğinden düzelir.

Bebeklerde ve çocuklarda görülen ayak problemleri, genel olarak 2’ye ayrılır. Bunlar; gelişimsel düztabanlık ve doğuştan gelen çarpık ayaktır.

Gelişimsel düztabanlık

Gelişimsel düztabanlık, çocuklar arasında oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Genel olarak, büyük bir sorun teşkil etmez ve çocuk, yürümeye başladığında yavaş yavaş kaybolur.

Bebek

Gelişimsel düztabanlıkta ortopedik ayakkabı kullanmanın, düztabanlığın ve bacakların içe doğru kaymasını engellemede pek faydası yoktur. En doğrusu, kontrol altında tutmak şartıyla zaman içerisinde kendiliğinden düzelmesini beklemektir.

Doğuştan çarpık ayak

Bu hastalığı yaşayan bebeklerin ayakları, doğuştan içe dönüktür. Erkek bebeklerde, kız bebeklere oranla daha fazla görülen doğuştan çarpık ayaklığın tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Aksi halde hastalık, sakatlığa neden olabilir.

Doğuştan çarpık ayaklık, alçıyla tedavi edilir. İlerleyen dönemlerde gerekirse, ameliyatla tedaviye geçilir.

Aslına bakılırsa, düztabanlık bebeğin gelişimsel sürecinin bir parçasıdır. Görülen şekil bozuklukları, çocuk 6 yaşına yaklaştığında kendiliğinden düzelir. Ancak ne olursa olsun, düztabanlık ve bacaklardaki içe veya dışa doğru kaymaların gözlemlenmesi ihmal edilmemelidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir