Egzama, yetişkinler kadar bebekleri de tehdit eden alerjik bir cilt hastalığıdır. Genetik yatkınlığın büyük rol oynadığı bu hastalık, genellikle yanaklarda oluşan kızarıklıklar ile kendini belli eder.
Egzamanın oluşmasında birbirinden farklı birçok neden vardır. Bunların en kuvvetlisi ise, ailede ve özellikle annede alerjik hastalığın var olmasıdır. Kullanılan besin kaynakları, deterjanlar, kimyasallar, kozmetik ürünler ve kıyafetler de bebeklerde egzamaya neden olabilecek faktörler arasındadır.
Egzama, anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az görülmektedir. Katı gıdalara geçen bir bebekte birden bire egzama ortaya çıkabilir. Bu noktada, inek sütü önemli bir konumdadır. Şayet bebeğin inek sütüne karşı alerjisi var ise, bu alerjiye bağlı olarak egzama da ortaya çıkabilir.
Egzamanın belirtileri nelerdir?
Yanaklardan başlayarak, kol ve bacakların eklem kısımlarına ve kulak arkasına yayılan kızarıklar, egzamanın en büyük belirtisidir. Bu kızarıklar, bebekte kaşınmaya neden olur. Bebek, zaman zaman gece uykusunda bile kaşınma ihtiyacı duyabilir. Kızarıkların kaşınması ise, o bölgenin tahriş olmasına ve sonucunda da bebeğin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Egzamanın neden olduğu bu kızarıklar, zaman içerisinde ciltte kabuklanmaya ve deri döküntülerine yol açar.
Egzamanın tedavisi
Egzama belirtileri taşıyan bir bebek, bir cilt hastalıkları uzmanına gösterilmelidir. Uzman, bebek için çeşitli kremler verecektir. Şayet enfeksiyon durumu var ise, kremin yanında antibiyotik takviyesi de yapacaktır.
Egzamanın tedavisi esnasında, doktorun verdiği krem ve antibiyotiklerin yanı sıra evde uygulanmasında fayda bulunan birtakım işlemler vardır.
Egzamaya karşı evde neler yapılabilir?
- Egzamalı bebeklere giydirilecek en uygun kıyafetler, pamuklu kıyafetlerdir. Yünlü kıyafetler, bu bebekler için uygun değildir. İpek kıyafetler de, ciltteki su kaybını önleyeceği için ciddi egzama sorunu taşıyan bebekler için uygundur. Yeni alınmış kıyafetler, bebeğe giydirilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Kıyafetler, bol ve rahat olmalıdır.
- Kaşınmanın önlenmesi son derece önemlidir. Bebeğin, egzama olan bölgeleri kaşıması tahrişe neden olabilir. Bu nedenle, bebeğin tırnakları sık sık kesilmeli ve uyurken bebek eldivenleri giydirilmelidir.
- Sık banyo yaptırmak zararlı olabilir. Banyo esnasında da su ve sabun, egzamalı bölgeye mümkün olduğunca değdirilmemeli, banyo süresi kısa tutulmalıdır.
- Banyonun hemen ardından, bebeğin vücudu henüz ıslakken kokusuz nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Bu kremler, vücudun kurumasına engel olacaktır.
- Bebeğin terlememesine özen gösterilmeli ve bu nedenle bebeğe kat kat kıyafet giydirilmemelidir. Çok soğuk ve çok sıcak havalarda bebeğin dışarı çıkarılmamasında fayda vardır.
Egzama teşhisi, kesinlikle uzman hekim tarafından konulmalı; ebeveynler, teşhis konulmadan hareket etmemelidir. Egzamanın tedavisi, doktorun verdiği ilaçların düzgün kullanılması ve birtakım unsurlara dikkat edilmesi halinde oldukça kolaydır.