Bebek

Bebeklerde Alerjiye Neden Olan Besinler

Bebeklerde alerjiye neden olan gıdaların başında çilek, portakal, mandalina gibi meyveler gelir. Bununla birlikte katkı maddesi içeren besinlerde bebeklerde alerjiye neden olabilir. 

6 aylık bebekler için en ideal ek besin yoğurt ve muhallebidir. Sindirim sistemini zorlamayan ve alerjiye yol açmayan bu besinler, bebeğin gelişimine katkıda bulunur. Sade ya da tahıllı muhallebi, bebeğin enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Yoğurt ise içerdiği yüksek miktardaki probiyotik sayesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.

Bebeklerde Alerjiye Neden Olan Besinler

Alerjen riski yüksek olan gıdaların başında; çilek, portakal, mandalina gibi meyveler ile bazı balık türleri, bal ve inek sütü yer alır. Ayrıca bazı baharatlar da bebeklerde alerjik reaksiyonların görülmesine yol açabilir. Dolayısıyla, riskli besinlerin, ek besinlere geçildikten hemen sonra verilmemesi gereklidir. Örneğin; bebeklerde alerjiye neden olan besinler arasında çilek, portakal gibi meyveleri 9-10.aydan sonra yemelidir.

6 aylık bebeklerde, ek besin çeşitliliği daha az olduğundan, alerjilerin fark edilmesi zaman alabilir. Ebeveynlerin gıda alerjisi varsa, doktora bilgi verilmesi ve gerekli alerji testlerinin yapılması da önemlidir.

Ek Besinlere Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ek besinlere geçiş, altıncı ayda başlayarak, 1 yaşına yayılacak şekilde olmalıdır. 6 aylık bebekler için ek besinler hazırlarken, her hafta yeni bir gıdanın denenmesine dikkat edilmelidir. Birkaç gün arayla bebeğe yeni besinler verilmemesi önemlidir. Ayrıca dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  1. Ek besinlere, bebek kaşığı kullanarak ya da biberondan faydalanarak başlanmalıdır.
  2. Bebeğin daha önce yemediği bir ek besini denerken, bebeğin aç olmasına dikkat edilmelidir.
  3. Bebek bir besini yemeyi reddettiğinde, o besini sevdiği yiyeceklerle karıştırarak vermeyi denemeyin. Bunun yerine, 2-3 hafta sonra, aynı besini yeniden vermeyi deneyin.
  4. Sebze, meyve ya da et türü yiyeceklerin tümünün, taze olmasına ve iyi pişirilmiş olmasına dikkat edin.
  5. Yeni bir ek besin denediğinizde, alerjiye yol açmadığından emin olana kadar, aynı ek besini bebeğe vermeye devam etmeyin.

Bebek Beslenmesi

Katı Besinler, Bebeklere Nasıl Yedirilmelidir?

6 aylık bebekler, katı besinleri de tüketmeye başlayabilir. Bebeğin besinleri rahat bir şekilde tüketebilmesi için oturma pozisyonu, başını tutuş şekli, kullanılan kaşık gibi faktörler önemlidir.

  • Ek besin, bebeğe biberon yerine kaşıkla verilecekse, bebeğe özel bir kaşık alınması gereklidir. Özellikle tahta kaşıklar, bebeğin sağlığı açısından zarar teşkil etmediğinden, tercih edilebilir.
  • Bebeğin dik bir konumda olmasına ve başını dik tutmasına dikkat edilmelidir.
  • Bebeğe mama vermeye devam ederken, ağzındakini yuttuğundan emin olunmalıdır.
  • Katı besinlere geçen 6 aylık bebeklere, yemek verirken, aralıklarla su vermeye de dikkat edilmelidir.
  • 6 aylık bebekler, bazı besinleri ya da anne sütü dışındaki tüm besinleri yemeyi reddedebilir. Bu durumda bebeğe zorla yedirilmeye çalışılmamalıdır.
6 Aylık Bebeklere Anne Sütü Ne Sıklıkla Verilmelidir?

6 aylık bebek beslenmesinde, anne sütünün önemi oldukça fazladır. Bu nedenle, annenin sütünün yeterli olması durumunda, günde 4-6 öğün anne sütü verilmeli ve ek besinler 2-3 defa verilmelidir. Bebek, anne sütü istediği sürece, annenin emzirmesi önemlidir. Bunun yanı sıra, gerek bebeği emzirirken gerekse ek besinler verirken, az miktarda ve sık aralıklarla bebeği beslemeye dikkat edilmelidir.

Ek besinlere geçiş dönemi olan 6.ayda, bebeğin beslenme düzenine dikkat edilmesi ve vitamin, protein, mineral bakımından yeterli beslenmesine dikkat edilmesi gereklidir. 6 aylık bebek beslenmesi için, özellikle bilinen bir hastalığı olan, düşük ağırlıkta doğan ya da erken doğumla dünyaya gelen bebeklere daha fazla özen gösterilmesi gereklidir.

Yorumları Göster

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir