Yeni doğan bebeklerde sindirim sistemi gelişimini tamamlamadığı ve pankreas enzimleri eksik salgılandığı için, özellikle doğum sonrasındaki ilk 3 ayda gaz sıkıntısı oldukça sık görülen bir durumdur.
Bebeğin yemek yerken ve hıçkırırken yuttuğu hava da gaz oluşumunu arttırır. Kronik hale gelmediği takdirde son derece normal bir durum olan bu gaz sıkıntılarını geçirmek için bebeklere uygulanması gereken bazı teknikler bulunmaktadır.
Bebeklerde Gaz Sıkıntısı
Öncelikle, bilhassa ilk aylarda bebeği emzirme esnasında sık sık ara verilmeli, karnı çok şişen bebeklere sağdan sola doğru masaj uygulaması yapılmalıdır. Bunun yanı sıra bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırabilmek için, onu sırtüstü yatırıp bisiklet hareketi yaptırmalı ve bağırsaklarına hafifçe bastırılmalıdır.
Bebeklerde gaz yapan besinler özellikle 6. aydan sonra önem kazanmaya başlar. Ancak anne sütü ile beslenme de bebeklerde gaz sorununa neden olabilir. Bebeğin rahat uyumasını sağlamak için, bebeğe süt verildikten sonra gazının çıkarılması önemlidir.
Bebeklerde Gaz Sorunu Nasıl Çözülür?
Masajın fayda etmediği durumlarda bebeğe banyo yaptırmak, karnına sıcak havlu koyup masaja öyle devam etmek gazının çıkmasına yardımcı olacaktır. Bütün bu uygulamalara rağmen gaz sancısı geçmezse bir uzmana danışılmalı, gerekirse damla uygulaması yapılmalı ya da gazın çıkmasını kolaylaştıracak bitki çayları içirilmelidir.
Emzirme sürecindeki bir bebeğin gaz sancıları kronik hale gelmişse, bu durumu annenin yedikleriyle de ilişkilendirmek mümkündür. Böyle durumlarda mutlaka doktora başvurulmalı ve bebek emziren anneler alkol, ay, kahve tüketimini bırakıp gaz yapan yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.
Anne Sütü Bebeklerde Gaza Neden Olur Mu?
Anne sütüyle beslenmeyen bebeklerde gazın önemli etkenlerinden biri, bebeğe verilen mama olabilir. Bebeğinde kronik gaz sıkıntısı olan ebeveynler doktor tavsiyesi ile bebeklerine başka bir mama seçebilirler.
Bebekler katı besinlere geçiş yaptıktan sonra, özellikle ilk zamanlarda bunların kolay sindirilebilir gıdalar olmasına dikkat edilmelidir. Antibiyotik kullanan bebeklerde ise gerçekleşen enzim kaybı gaz sıkıntısını arttıracağından, enzimlerin geri gelmesini sağlayabilmek için bebeklere bol bol yoğurt yedirilmelidir.