Bebeklerde Gaz Yapan Besinler Nelerdir?

Emzirme döneminde, annenin inek sütü, kafein ve asit içeren sıvılar tüketmesi ve baharatlı ya da yağlı gıdalarla beslenmesi, bebeklerde gaz sorununa yol açabiliyor.

Bebeklerde gaz sancısı, sık rastlanan bir durum olduğu gibi, annenin gaz yapan gıdalara dikkat ederek beslenmesi, bebeğin daha az sancı yaşamasını sağlıyor. Anne sütü yerine, mama ile beslenen bebeklerde ise gaz sancısı ve kusma daha sık görülüyor.

Emzirme Döneminde Bebeklerde Gaz Yapan Gıdalar

Bebeğin, ilk altı ayda yalnızca anne sütü ile beslendiği düşünülürse, annenin ilk 6 ay boyunca bebek beslenmesi için dikkat etmesi gerekiyor. Annede gaz yapan bütün gıdalar, bebeklerde de gaz yapabildiğinden, annenin gaz yapan gıdalardan uzak durması gerekiyor. Fındık, fıstık gibi kuruyemişler; kahve ve kola gibi içecekler ve sosis, sucuk gibi işlenmiş etler, gaza yol açabiliyor. Emziren annelerin; sebze ve protein ağırlıklı beslenmesi, bebeğin sağlığı açısından önemli olduğundan, ilk 6 ay boyunca, balık, kırmızı et, salata, sebze yemekleri gibi besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesi gerekiyor.

Yetişkinlerde en fazla gaz yapan yiyecekler arasında; nohut gibi bakliyatlar, asitli ve gazlı içecekler, katkı maddesi içeren besinler, işlenmiş et ürünleri ve inek sütü yer alıyor. Emzirme döneminde, bebeğin gaz sancıları yaşamaması için annenin, bu gıdalardan uzak durması gerekiyor.

Ek Besinler Döneminde Gaz Yapan Gıdalar

Bebekler, altı aydan sonra, anne sütüne ek olarak diğer gıdaları da tüketmeye başlıyor. Bu süreçte, bebeğin çok sık gaz sorunu yaşamasını engellemek için besin seçimine dikkat edilmesi gerekiyor. Bazı mamalar, bebeklerde gaz sorununa yol açtığından, bebeğin mümkün olduğunca doğal beslenmesi de önem taşıyor.

Süt, Peynir ve Yoğurt

Bebeklerde gaza yol açan gıdaların başında inek sütü geliyor. Uzmanlar, inek sütünün bebeklere 1 yaşından önce verilmesini genellikle tavsiye etmiyor. Bebeğe inek sütü vermeden önce, alerjisi olup olmadığından da emin olmak gerekiyor.

İnek sütünün yanı sıra, süt ürünleri de bebeklerde gaz yapan gıdalar arasında yer alıyor. Peynir, yoğurt, tereyağ gibi gıdaların, bebeklere aralıklarla ve az miktarda verilmesi gaz problemini engellemek açısından önem taşıyor.

Bakliyatlar

Baklagiller de bebeklerde gaz probleminin artmasına yol açıyor. Az miktarda verilse dahi, kuru fasulye ve nohut gibi gıdalar, bebeğin gaz sancısı yaşamasına neden olabiliyor. Bakliyatların bebeğe ayda birkaç defa verilmesi yeterli olduğu gibi, bakliyat yemeklerinin küçük öğünlere bölünerek verilmesi gerekiyor.

Meyve

Portakal, mandalina, limon gibi meyveler, bebeklerde asit oluşumuna yol açabiliyor. C vitamini açısından son derece zengin olan bu meyvelerin, bebeklere 8.aydan önce verilmemesi tavsiye ediliyor.

Sebzeler

Havuç, brokoli, lahana ve karnabahar gibi sebzeler, bebeklerde aşırı gaza yol açabiliyor. Bebeklerin vitamin ihtiyacını karşılayabilmek için, bu sebzelerin az miktarda kullanılması ve patatesle birlikte pişirilerek yedirilmesi gerekiyor.

Bebeklerde gaza yol açan yiyecekler, ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Gaz problemi yaşayan çocuklar sık sık uykusuzluk problemi de yaşıyor. Bu nedenle, hem emzirme döneminde hem de ek gıdalara geçişte bebek beslenmesinde dikkatli olmak gerekiyor.