Bebeklerde Gece Öksürüğü Nasıl Geçer?

Bebeklerde gece öksürüğü, solunum yolu hastalıkları ya da enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi bebeğin bulunduğu ortamın iyi havalandırılmaması da kuru öksürüğe neden olabilir.

Bebeklerde, birkaç gün süren gece öksürüğü, genellikle ortamın iyi havalandırılmamasından kaynaklanır. Bebeğin iyi havalandırılmış bir odada uyuması ve bebeğin bulunduğu alanlarda sigara içilmemesi şarttır. Üst solunum yolu hastalıklarında ise öksürüğe ateş, huzursuzluk ve burun akıntısı eşlik edebilir.

Bebeklerde Gece Öksürüğü Neden Olur?

Bebeklerde gece öksürüğü genellikle enfeksiyon ya da kuru hava nedeniyle oluşur. Ancak bebeğin boğazının tahriş olması ya da bebeğin boğazına bir cisim kaçması durumunda da öksürük nöbetleri görülebilir. Bebeklerde gece öksürüğü nöbetlerinin en sık görülen nedenleri şöyledir:

  1. Üst solunum yolu enfeksiyonları,
  2. Bebeğin uyurken boğazına bir cisim kaçması,
  3. Bebeğin burun akıntısının boğazını tahriş etmesi,
  4. Bebeğin uyuduğu odanın iyi havalandırılmamış olması,
  5. Sigara, soba dumanı gibi faktörler,
  6. Bebeğin bulunduğu ortamda klima çalıştırılması

Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde öksürük nöbetlerinin geçmesini sağlamak bebeğin hem gece uykusu açısından hem de gün içi aktiviteleri açısından oldukça önemlidir. Ancak bunun için ilk olarak öksürüğün neden kaynaklandığının öğrenilmesi gerekir. Eğer bebekte burun akıntısı varsa öksürük üst solunum yolları enfeksiyonlarından kaynaklanıyor olabilir. Bebeğin özellikle 3 günden uzun süren öksürük nöbetlerinde akla ilk olarak üst solunum yolu hastalıkları gelmelidir. Bebeğin doktor kontrolünden geçmesi ve doktor tarafından verilen reçetelerin uygulanması ile öksürük sorunu geçer.

Bebekte burun akıntısı olmadığı halde kuru öksürük görülüyorsa ortamın iyi havalandırılmadığı düşünülmelidir. Bebeğin hem uyuduğu oda hem de gün içinde vakit geçirdiği alanların iyi havalandırılması önemlidir. Bebeklerin solunum sistemi son derece hassas olduğundan, bebeğin bulunduğu alanlarda klima çalıştırılmaması gerektiği de unutulmamalıdır.