Motor ve duygusal gelişimleri, dil gelişimlerine oranla daha hızlı ilerleyen bebekler, işaret yoluyla kendilerini ifade etmeye çalışırlar.
Bebeğinizin konuşabilmek için gelişmiş kaslara, ses tellerine ve dişlere ihtiyacı olabilir, ancak tüm bunlar olmaksızın da bebeğiniz pek ala neye ihtiyaç duyduğunu, ne istediğini ya da ne hissettiğini anlatabilir. Bunları yaparken kullandığı tek şey ise, jest ve mimikleridir.
Bebeklerde İşaret Dili
Çoğu bebek, kucağa alınmak istediğini kollarını iki yana açarak belli eder. Bir şeye ihtiyaç duyduğu zaman ise, “ıh ıhh” diye sesler çıkartıp, sürekli bir hareket halinde bulunur. Yani bebekler, işaret dili ile iletişim kurar.
Bebeklerin kullandığı bu işaret dili, aile bireyleri ile anlaşmayı sağlar. Birçok uzmanın görüşüne göre “bebek işaret dili”, konuşma zamanını öne çekmekte, bebekler istediklerini anlatabildiği için öfke nöbetleri ve ağlama krizlerinin sayısı azalmaktadır.
İşaret Dili Kullanmanın Faydaları:
- Daha az ağlar.
- Daha çabuk konuşur.
- Daha çok sözcük bilir.
- Ebeveyn çocuk bağını güçlendirir.
- Sosyo-duygusal gelişimini destekler.
- Özgüven sağlar.
- Ellerini daha kolay ve daha etkili kullanır.
Bebeğinize, bebek işaretlerini öğretmek oldukça kolay. Bunun yanı sıra kendi işaret dilinizi de yaratabilirsiniz. Bu noktada hangi işaretleri kullandığınızdan çok, hareketleri ne kadar sıklıkla tekrarladığınız önemli. Unutmamalısınız ki, bebeklerin uzun süreli hafızaları 6. Aydan önce gelişmediği için hareketleri sık sık tekrarlayıp pekiştirmediğiniz takdirde işaretleri hatırlamayacaklardır.