Bebeklerde İshali Ne Keser?

Bebeklerde ishali ne keser? Bebeklerde ishale ne iyi gelir sorusunun doğru yanıtını almak için bebeğin neden ishal olduğunu bulmak gerekir. Bebekler çeşitli nedenlerden dolayı ishal olabilirler. Bu nedenlerden bazıları diş çıkarma, bazı gıdalara vücudun tepki göstermesi, aşırı meyve tüketimi olarak gösterilebilir.

Bebeklerde ishal özellikle 0-24 ay arasında sıklıkla görülür. Bebeklerin uzun süre ya da sık aralıklarla ishal olması, gelişimsel sorunlara neden olabilir. Sık ishal olan bebeklerin gelişimini desteklemek için anne sütü veya ek gıdalardaki mineraller ve vitaminlerle bebek gelişimini destekleyebilmek için sık görülen ishale karşı önlem almak gereklidir.

İshal, dışkı kıvamının bozularak sıvı bir hal alması ve dışkı miktarının artması olarak tanımlanabilir. Yenidoğan ve süt çocuklarında, ileriki yaşlara göre daha sık görülen ishale, beslenme hataları, gıda alerjileri, zehirlenmeler, parazitler, diş çıkarma ve viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar neden olur.

Bebeklerin bağışıklık sistemleri, ishale neden olan mikroorganizmalara karşı bağışıklık geliştirmediği için ishal, bebeklerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlara, gıda alerjilerine, ilaç yan etkilerine, zehirlenmelere, parazitlere ya da hatalı beslenmeye bağlı olarak gelişir.

İshal nedenleri arasında virüs ya da bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar, diş çıkarma süreci, bağırsak paraziti, besin alerjisi gibi durumlar yer alır. Bebeklerde ishal sorunu beslenme süreci ile de doğrudan ilgili olduğu gibi, özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde sık görülen ishal, emziren annenin beslenme düzeniyle  ilgili olabilir.

İshalin yenidoğan ve süt çocuklarında daha sık görülmesinin nedeni, bebeklerin bağışıklık sisteminin ishal yapan mikroorganizmalara karşı henüz bağışıklık geliştirmemiş olmasıdır.

Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?

Bebeği İshalden Korumak için Ne Yapılmalı?

Bebeklerde ishali ne keser sorusunun cevaplamadan önce bebeği ishalden korumak için yapılması gerekenlere değineceğiz. İshal döneminde öncelikli olarak, vücuttaki sıvı kaybı telafi edilmelidir. Bunun için, kaynatarak bakterilerden arındırdığınız suyu ılıtarak bebeğinize vermelisiniz.  Eğer bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa, bebeğinizi daha sık emzirmeniz ishalin azalmasında ve kontrol altına alınmasında etkili olacaktır.

Bebeğe Lifli Besinler Verin

Pirinçli yoğurt çorbası, pirinç lapası haşlanmış patates, muz, havuç, elma ve şeftali püresi gibi gıdalar bebeklerde ishalin iyileşme sürecini hızlandırır. Probiyotik yoğurtlar, bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırdığı için bağırsak düzensizliklerinin tedavisinde oldukça etkilidir. Probiyotik yoğurtla hazırlanmış gıdalar vermeniz, bebeğinizin bağırsak faaliyetlerinin düzelmesinde etkili olacaktır.

Lifli besinler, bağırsak hareketlerini arttırıcı özelliktedir. Bu sebeple, ishal döneminde bebeğinize lifli gıdalar vermekten kaçının. Yağlı besinler de, dışkının bağırsaktan geçişini hızlandırdığı için ishal döneminde az tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bebeğinize hazırlayacağınız gıdalarda az yağ kullanmaya dikkat edin.

Hijyen Kurallarına Dikkat Edin

Hijyen kurallarına uymak, mikropların neden olduğu ishal vakaların önlemekte ve ishal tedavisini hızlandırmakta etkilidir. Öncelikle, kendi ellerinizi ve bebeğinizin sık sık yıkamayı ihmal etmeyin. Bebeğinizin biberonunun, yemek kabın temiz olduğundan ve herhangi bir yemek artığı kalmadığından emin olun. Gıda artıklarının, bakterilerin hızla ürediği yerler olduğu unutulmamalıdır.

Gıda zehirlenmeleri de ishale neden olan durumların başında gelir. Meyve ve sebzeleri, iyi yıkandığından ve üzerilerindeki ilaçtan arındığından emin olduktan sonra tüketin. Gıdaları, uygun saklama koşullarında muhafaza edin ve tüketmeden önce taze olduklarından mutlaka emin olun.

Emziren annelerin yediklerine dikkat etmesi,  bebeklerinin ishal tedavisinde önemli bir yer tutar. Emzirme döneminde, kafein içeren içecekleri aşırı miktarda tüketmemeye özen gösterin. Kafein, anne sütüne karışarak bebeklerin ishal belirtilerinin kötüleşmesine neden olabilir.

İshal, enfeksiyona bağlı gelişmemişse hastalık genellikle hafif seyreder. Enfeksiyon sebebiyle oluşan ishalde ise ateş, kusma ve dışkıda kan görülebilir. Bu belirtilerle takip eden ishal rahatsızlığında, mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.

Bebekler İshal Olunca Ne Yapmalı?

Gelelim bebeklerde ishali ne keser sorusunun cevabına. İshal döneminde kaybedilen mineralleri karşılamak için bebek sık sık beslenmeli, katı gıdalara geçildiyse verilmeye devam edilmelidir. Yemek seçiminde anne sütünün yanı sıra pirinç, patates, muz gibi ishal tedavisinde faydası olan yiyecekler tercih edilmelidir. Kaka yaptıktan sonra mutlaka bir miktar su içirilmelidir ki kaybettiği suyu ger kazansın.

İshal olan bebeklerin bezleri sık sık değişmelidir ki, popoları tahriş olmasın. İshal durumu iki – üç gün süresince geçmediği takdirde mutlaka doktora başvurulmalı, gerekirse ilaç tedavisine başlanmalıdır. Ancak doktora danışmadan kesinlikle bebeğe ilaç verilmemeli, ilk etapta yiyecekler yoluyla ishal tedavi edilmeye çalışılmalıdır.

İshal durumuyla karşı karşıya kalındığında, anne sütünün bebeğe daha sık verilmesi ishalin şiddetini azaltacaktır. Anne, bu dönemde kafein içeren sıvıların tüketiminden uzak durmalıdır. Su, ayran, haşlanmış patates, pirinç lapası, yoğurt çorbası, elma, muz, havuç ve şeftali püresi ishal döneminde bebeğin beslenmesinde yer alabilecek gıdalardır. Bu dönemde hazır meyve sularının tüketiminden kaçınılmalıdır. Aynı zamanda, probiyotik yoğurtlar, bağırsak hareketlerinin normalleşmesine yardımcı olduğu için ishalli bebeğin beslenmesinde kesinlikle yer almalıdır. Yağlı ve lifli besinlerin tüketiminden ise uzak durulmalıdır. Bu dönemde iştahsızlık durumu oldukça sık gözlenir. Bebek, yemek yemeye kesinlikle zorlanmamalıdır.

Özellikle ateş ve kusma ile birlikte görülen bebek ishali çok güçsüz bırakacağından tehlikeli durumlara yol açabilmektedirler. Bu durumun görüldüğü bebekler de vakit kaybetmeden doktora götürülmeli ve tedavisine başlanmalıdır.

Beslenmenin yanı sıra, dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise hijyendir. Bu dönemde ebeveynlerin, bebeğin ve kendi ellerini daha sık dezenfekte etmesi, temiz içme suyu kullanması, emzik, biberon gibi beslenme araçlarının üzerinde yemek artığı kalmayacak şekilde temizlemesi gerekir. Bebeğin beslenmesinde taze gıdalar kullanılmalı, çiğ tüketilecek sebze ve meyveleri iyice yıkanmalıdır.

Yaz aylarında taze meyve tüketimine bağlı olarak daha sık görülen ishalin en yaygın tedavisi, diyet ile yapılanıdır. Tedavideki amaç, nedene bakılmaksızın bebeğe kaybettiği sıvı ve elektrolitlerin geri kazandırılmasıdır. Bebeğe, doktor kontrolü olmadan kesinlikle ilaç verilmemelidir. Aksi durumda bebeğin sağlığı tehlikeye atılabilir.

Bebeklerde İshal

Bebeklerde İshale İyi Gelen Yiyecekler

Peki bebeklerde ishali ne keser? Anne sütünün yanında ek besinler yemeye başlamış bebeklerde ishali önlemek için meyve ve sebzeler oldukça etkilidir. Bebeklerde ishale iyi gelen gıdalar arasında haşlanmış patates, pirinç lapası, hafif kızarmış ekmek ve muz yer alır. Alerjik etkiye neden olmayan bu besinler, altı aydan büyük bebeklerde ishalin önlenmesini ya da azalmasını sağlar. Bunun yanı sıra bebeğe önemli bir probiyotik kaynağı olan yoğurt da verilebilir. Meyveli yoğurtlar yerine sade yoğurtları tercih etmek gerektiği gibi, evde yapılmış yoğurt bebeğin gelişimi açısından daha faydalıdır.

İshal olan bebekler yoğun bir şekilde sıvı kaybettiğinden, bebeğin sıvı odaklı beslenmesi oldukça önemlidir. İshal sürecinde bebeğe su, meyve suyu, anne sütü, inek sütü gibi gıdaların sık aralıklarla verilmesi, vitamin ve mineral kaybını azaltır.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

İshal tüm bebeklerde belirli aralıklarla görülen bir sindirim sistemi sorunudur. Dolayısıyla bebeğini ishal olduğunda paniklemenize gerek yoktur. Ancak uzun süren ve kusmayla birlikte devam eden ishal bebeğin gelişimini ve yaşamını tehdit edebilir. İshalle birlikte bebekteki diğer semptomların incelenmesi de oldukça önemlidir.

  • Ten renginde değişiklik,
  • Ateş ve kusma,
  • Bebeğin 6 saate kadar çiş yapmaması,
  • 24 saatten uzun süredir devam eden ishal,
  • Bebeğin cildinde ve ağzında kuruluk

Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için sık görülen ishal sorununa karşı önlem alınması şarttır. Bebeklerde ishal sorununun önlenmesi için emziren annelerin beslenme düzeni ve bebeklere verilen ek besinlere dikkat edilmesi şarttır.