Bebeklerde Kaba Motor Gelişimi Nedir?

Bebeklerde ince motordan daha çabuk ve erken gelişen kaba motor; çocukların yüzme, dengede durma, oturma gibi hareketlerini kontrol etmektedir. Kaba kas gelişiminde yetersiz olan bebekler, yürümekte ya da dengede durmakta güçlük çekerler.

Bebeklerde Kaba Motor Gelişimi

Bebeklerde kaba motor gelişimi; ince ve kalın motor kasların gelişimine göre şekillenir. Kalın motor yürümek, koşmak, dans etmek gibi kaslardan sorumluyken; ince motor resim yapmak, ayakkabı bağını bağlamak gibi hareketleri kontrol eder.

Bebeklerde Kalın Motor Gelişimi

Kalın motor, hareket etmek için vücuttaki büyük kas gruplarını kullanır. Örneğin; yürümek, koşmak, zıplamak, yüzmek, sekmek, tırmanmak, bisiklet sürmek, dans etmek, top atıp tutmak gibi. İstisnalar olsa da çoğu kez kendiliğinden gelişen hareketlerdir.

Bebeklerde İnce Motor Gelişimi

İnce motor, küçük kas gurupları için (el ve parmak) kullanır. El ve parmak kaslarının çalışmasıyla gerçekleşen hareketlerdir. Örneğin; yazmak, resim yapmak, makasla kesmek, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, giyinmek, fermuar açıp kapatmak. Genelde dikkat ve konsantrasyon gerektiren hareketlerdir. El-göz koordinasyonu için, ince motor becerilerinin ve görsel gelişimin ciddi önemi vardır. Bebek gelişimi sürecinde, ince motorda aksaklık yaşanması bebeğin yaşamını doğrudan etkileyebilir.

Bebeklerde, ilk  olarak kalın motor becerilerinin geliştiği görülmektedir.Çoğu bebek, yürümeyi 11-14 ayları arasında öğrenir.

Geniş Açı ile Yürüme

Bebeklerin çoğu yürümenin ilk safhasında, dengelerini korumak için geniş açı ile yürürler. Daha sonra kollarını açarlar,sonrasında ise ayaklarını daha da birleştirerek yürümeye başlarlar. 2-3 yaş itibariyle çocuğun dengesi ve koordinasyonu daha iyi olur ve kaba  motor gelişimi hızla ilerler. Kazaları en aza indirmek için ebeveynlerin sivri köşe koruyucuları, buzdolabı kilitleri, klozet kilidi gibi ‘’Çocuk Koruma Setleri’’ edinmesi önerilir.

Geri Geri Yürüme

Çoğu bebek yürümeyi öğrendikten sonra geri geri yürümeye başlar. İleri geri yürüme hareketleri ile birlikte dans etme kabiliyetleri gözlemlenir. Birkaç ay sonra koşma safhasına geçilir. Bebekler bu gelişimlerini 2 yaşına kadar sürdürürler.

Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Bebeklerin kaba motor gelişimleri sırasında ebeveynlerin dikkatli olması gerekir.Anne ve babaların çocuklarını yürümeye teşvik etmek için kollarını açıp bebeklerini çağırması gerekir. Merdiven çıkarken bebeklerinin yanında bulunmaları ,her 6-8 hafta arası bebeklerinin ayaklarını ölçtürerek onlara yeni ayakkabı almaları gerekir.

Bebeklerinin sağlıklı ve mutlu bir şekilde gelişim sağlamasını isteyen ebeveynlerin onlarla yakından ilgilenmeleri şart olduğu gibi, bebeğin gelişimsel sorunları için gecikmeden doktora danışmaları gerekir.